NaslovnaNovostiHarkov: Koristeći istorijski grad Murom kao odskočnu dasku, Rusi opsedaju Staricaju; Vovčansk...

Harkov: Koristeći istorijski grad Murom kao odskočnu dasku, Rusi opsedaju Staricaju; Vovčansk zasut TOS-1A bacačima plamena

Harkov i Kupjansk su dva najtoplija fronta rata danas, rekao je ukrajinski Generalštab armije na jučerašnjem brifingu.

Uposlednja 24 časa došlo je do 102 okršaja duž linija fronta na ukrajinskom ratištu. Rusi su pokušali da iskoriste svoju brojčanu prednost i nadmoć u vazduhu da zauzmu nove položaje, rekli su Ukrajinci.

Moskovska vojska je izvela 2.683 lansiranja raketa na položaje i naselja ukrajinskih trupa koristeći različite vrste vojne opreme. Trenutno najtoplije oblasti ukrajinske vojne karte su pravci Kupjanska i Pokrovska.

Šta kaže ukrajinski generalštab

Ukrajinski generalštab armije objavio je detaljan izveštaj o situaciji na frontu.

U sektoru Harkova, ruske snage napadaju selo Staricaja sa odskočnom daskom do ruskog grada Muroma. Borbe se nastavljaju na području grada Bovčanka, o čemu smo vas malo detaljnije obavestili.

Ukrajinske i ruske trupe se bore na 5 različitih tačaka na frontu. Ruska vojska nastavlja da nemilosrdno granatira severni Harkov, kaže ukrajinska vojska.

U sektoru Kupjanska samo u poslednja 24 sata došlo je do 11 sukoba između dva tabora. Kijev je saopštio da je Rusija izgubila ukupno 22 vojnika, dok je jedan tenk oštećen. Trenutno su u toku 3 borbena dejstva u različitim delovima sektora.

U sektoru Pokrovsk, vojnici Kremlja nastavljaju da pritiskaju Ukrajince uzastopnim napadima. Trenutno 5 tekućih angažmana zadaju glavobolju ukrajinskom osoblju.

Poslednjeg dana dve strane su se sukobile 19 puta. Ruska vojska je svoje napade usmerila uglavnom na područja naselja Novoselivka Persa, Novoaleksandrovka i Sokol. Njihove kopnene napade podržava rusko vazduhoplovstvo ispuštanjem vođenih vazdušnih bombi sa krilima.

Vojska Rusije je juče pokušala 3 puta da upadne u Krasnogorovku, sektor Kurahovo. Jedan od ovih pokušaja su ukrajinci odbili, kako trvrde, ali su se druga dva juriša pretvorila u bitke koje do sada nisu okončane.

U sektoru Kramatorsk Moskva je napala naselje Novi kod Časovog Jara, a gađala je i selo Ivanivsk. Kijev je optimistično saopštio da se uspešno suprotstavio ruskom napadu.

Rusi spalili Vovčansk! Ukrajinci se u panici kriju od termobaričnih TOS-1A

Teška vremena za ukrajinske vojnike koji brane grad Vovčansk u Harkovu.

Ruska vojska je prošlog dana počela da udara po harkovskom Vovčansku lanserima TOS-1A Solntešepek. Sa snažnim termobaričnim projektilima ovih sistema, moskovska vojska uništava infrastrukturu da bi napravila put svojoj pešadiji.

Detaljnije, vest je saopštio ukrajinski predstavnik Operativno-strateške grupe trupa Horticija, po imenu Nazar Vološin, tokom televizijskog prenosa.

On je rekao da ruski vojnici gađaju grad Vovčansk navođenim vazdušnim bombama. Samo u poslednja 24 sata, avioni Kremlja izveli su 6 udara vođenim bombama na Vovčansku, rekao je on.

Pored toga, navodi se da su ruski termobarični raketni udari pokrenuti iz sistema tipa TOS-1A, poznati i kao sistemi za bacanje plamena. Ukrajinci su umirili javnost rekavši da novi ruski napadi nisu doprineli razvoju ruskog napredovanja u ovom pravcu fronta.

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje. Mnogim ukrajinskim vojnicima koji su bili u blizini položaja koje je ruska artiljerija gađala termobaričnim bombama iz TOS-1 dijagnostikovana je hipoksija.

Hipoksija je kritično patološko stanje ljudskog organizma, u kome je celo telo (generalizovana hipoksija) ili njegov deo (delimična hipoksija) lišeno dovoljne oksigenacije. Ovo stanje je opasno po život.

„Najveći deo grada je pod kontrolom ukrajinskih oružanih snaga. Rusija izvodi kombinaciju kopnenih napada i vazdušnih udara u pokušaju da postigne napredak. Pored toga, ruske trupe koriste teške bacače plamena TOS-1A Solntesepek na Vovčansku. Pogađali su termobaričnim projektilima, uništavajući zgrade i civilnu infrastrukturu na svom putu“, rekao je portparol.

Prema rečima Vološina, Rusi pokušavaju da podrže napredovanje snagama motorizovanih pešadijskih jedinica 44. armijskog korpusa, međutim ukrajinske oružane snage pružaju snažan otpor i nanose gubitke ovim ruskim grupama.

Ukrajinski vojni predstavnik je govorio i o različitim taktikama koje koriste Rusi u različitim oblastima fronta. Prema njegovim rečima, najčešća taktika koju koriste ruski komandanti je sledeća: oni pokušavaju da razbiju ukrajinsku odbranu jurišnim jedinicama podržanim vojnom tehnikom.

„Prvo postrojavaju jurišne grupe. Ove grupe pokušavaju da se infiltriraju koristeći mala i lako oklopna vozila kao što su kolica i motocikli. Ako timovi postignu svoj cilj, pokušavaju da konsoliduju svoju poziciju. Ako ne stignu do njega, mi ih neutrališemo“, izjavio je ovaj Ukrajinac dok prenosi nemačko glasio DW.

4 KOMENTARA

  1. Ovim komentarom neću da se bavim politikom, jer me za to inače zabole, samo hoću da naglasim deo teksta o upotrebi termobarične municije.
    To nama treba pod hitno.

    3
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave