NaslovnaNovostiFrancuska priprema javnost da pošalje vojsku u Ukrajinu: Makron će odluku saopštiti...

Francuska priprema javnost da pošalje vojsku u Ukrajinu: Makron će odluku saopštiti sledeće nedelje

Francuska bi mogla poslati vojne trenere u Ukrajinu, uprkos zabrinutosti nekih saveznika ali i kritikama Rusije. Francuski predsednik Emanuel Makron mogao bi da saopšti odluku sledeće nedelje tokom posete ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, prenose Rojtersovi izvori.

Francuska će u početku poslati mali broj osoblja da proceni uslove misije, rekla su dvojica diplomata. Ovo prethodno raspoređivanje će omogućiti francuskoj vojsci da se upozna sa situacijom na terenu, odredi najefikasnije metode za obuku i pripremu ukrajinskih vojnika i uspostavi neophodne logističke i operativne uslove.

Nakon preliminarne procene, Francuska planira da pošalje nekoliko stotina instruktora u Ukrajinu.

Ovi stručnjaci će navodno obučavati ukrajinsko vojno osoblje, prenoseći im znanja i veštine neophodne za uspešne borbene operacije.

Glavne oblasti obuke uključuju taktičko planiranje, inženjering, medicinsku pomoć i kontrolu vojne opreme.

Međunarodni odgovor

Odluka Francuske da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu izaziva različite reakcije na međunarodnoj sceni. Neki saveznici podržavaju inicijativu, videći je kao priliku za jačanje odbrane Ukrajine i pomoć u suprotstavljanju ruskoj vojsci.

S druge strane, neke zemlje su izrazile zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba. Oni smatraju da bi slanje vojnih instruktora u Ukrajinu moglo dovesti do zaoštravanja odnosa sa Rusijom i povećanja napetosti u regionu.

Konkretno, zabrinutost izražavaju države koje traže diplomatsko rešenje sukoba i izbegavaju direktnu vojnu intervenciju.

Kritika iz Rusije

Rusija, zauzvrat, kategorički osuđuje odluku Francuske da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu. Ruske vlasti ovo mešanje u unutrašnje stvari Ukrajine smatraju kršenjem međunarodnog prava.

markon i francuske trupe
makron i francuske trupe

Oni tvrde da takve akcije samo pogoršavaju sukob i sprečavaju mirno rešavanje situacije.

Moskva je više puta izjavila da zapadna vojna pomoć Ukrajini podriva stabilnost u regionu i predstavlja pretnju po bezbednost Rusije. Ruski zvaničnici naglašavaju da slanje vojnih trenera i zaliha naoružanja u Ukrajinu protivreči duhu diplomatskih pregovora i povećava vojno-političke tenzije.

6 KOMENTARA

 1. Neko pominje istoriju, očigledno neznalice, Napoleon je pobedio ruse u preko 30 bitaka i spalio Moskvu, naravno kada se povlačio loše je prošao jer ni on sam nije znao šta da radi u toj vukojebini. Suština je da rusi nisu dobili ni jednu bitku u istoriji a da nisu bili brojniji dva do tri puta, izuzetno nesposoban narod

 2. Makaron ide u penziju i posto je bio veoma tanak preCednik onda pokusava o ostavi neki trag u svom preCednikovanju. Zao mi je g.babo.ebac ne ide ro tako.

  1
  1
 3. Makron će, ponovo, morati na časove istorije – očegledno da je ponavljao to gradivo.
  Ili da posjeti potomke Napoleonove potomke – možda mu oni mogu dati pravi savjet.

  10
  1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave