NaslovnaNovostiAmeričke kompanije Bell i Aurora takmičiće se u dizajnu budućeg brzog aviona...

Američke kompanije Bell i Aurora takmičiće se u dizajnu budućeg brzog aviona SPRINT kome ne treba pista

Američke kompanije Bell i Aurora takmičiće se u dizajnu nove letelice velike brzine kojoj nije potrebna pista, objavila je Agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane (DARPA).

„Od maja 2024. dve kompanije visokih performansi, Aurora Flight Sciences i Bell Textron, dobile su ugovore za fazu 1B“ programa Speed and Runway Independent Technologies (SPRINT).

„Kompanije imaju otprilike godinu dana da završe aktivnosti preliminarnog projektovanja za svoje avione“, navodi DARPA u saopštenju o napretku projekta.

Program SPRINT „X-plane” ima za cilj stvaranje aviona koji može da poleti i sleće bilo gde, slično kao helikopter, ali i da se kreće veoma velikim brzinama poput lovačkog aparata.

DARPA se udružila sa Komandom za specijalne operacije vazduhoplovstva (AFSOC) za avion SPRINT. Kako je planirano više operacija za pacifičku oblast, američke snage traže nove načine za brz manevar na velikim udaljenostima pokrivenim vodom bez oslanjanja na piste koje su laka meta.

Deo osnovnih zahteva koje su postavili DARPA i AFSOC za avion SPRINT jesu velika brzina od 740 – 850 km/h, relevantne visine i sposobnost rada u strogim okruženjima sa nepripremljenih površina”.

Bell predlaže da nova letelica SPRINT kojoj neće biti potrebne piste bude brzi tiltrotor

U finalu, iskustvo će se suočiti sa inovacijama u ovoj oblasti, obe na veoma visokom nivou.

bell sprint studija
bell sprint studija

Nakon uspeha u decembru 2022. sa rotorom V-280 Valor koji je izabran za američku vojsku (američke kopnene snage), kompanija Bell sada takođe ulazi u konkurenciju za avion SPRINT koji bi takođe mogao da bude rotor, ali brzi.

„Bell je počastvovan što je izabran za sledeću fazu ovog revolucionarnog programa i spreman je da izvrši idejni projekat“, rekao je Džejson Herst, izvršni potpredsednik inženjeringa u Belu, prema saopštenju kompanije od utorka (28. maja).

Brzina predloženog aviona premašuje “400 čvorova”, prema Bellu, dok njegov dizajn izgleda prilično napredan nakon što je već završio testove u bazi Holoman Air Force Base krajem 2023. godine, sa preklopnim rotorom, integrisanim pogonom i tehnologijom kontrole leta.

Aurorin predlog za SPRINT: FIW tehnologija prilagođena na četiri ili više elisnih motora

Dana 20. maja, Aurora Flight Sciences je predstavila sopstveni koncept, sa po dva propelerska motora ugrađena u fiksna krila aviona — jedan u obliku koji nudi mali otpor. Zvaničnici kompanije kažu da bi ovaj pristup “fan-in-wing” ili FIW mogao dovesti avion do brzine krstarenja od 450 čvorova.

„Tehnologija FIW bi se mogla proširiti na četiri ili više propelera za podizanje kako bi se ispunili budući zahtevi za avione i otvorile mogućnosti za buduću porodicu sistema.

„Slično, dok demonstrator bez posade pruža prednosti testiranja i smanjenja rizika, FIW tehnologija bi bila u potpunosti prenosiva na tradicionalne avione sa posadom“, navodi Aurora u saopštenju.

Aurorine revolucionarne tehnologije kontrole letenja aviona već je potvrdila DARPA, koja je odabrala kompaniju početkom 2024. godine da napravi prvu letelicu u punoj veličini (naziv projekta X-65) koja će generisati jedini protok vazduha koji je potreban za promenu pravca let, eliminišući mehaničke kontrolne površine na krilima.

Novi pristup razmatra aktivnu modifikaciju strujanja vazduha (active flow control – AFC) u svrhu primarne kontrole leta.

DARPA ga je skratila CRANE (Control of Revolutionari Aircraft vith Novel Effectors) i smatra ga prvim velikim skokom u kontroli leta od 1903. godine, kada su braća Rajt letela prvim avionom na svetu koji je u potpunosti mogao da se kontroliše i koji je koristio savijanje krila (čuveni eleron) za uspešan let.

3 KOMENTARA

  1. Pa oni ne umeju da naprave normalan avion. Ovo je njihova glupa propaganda.
    Prosto, sukob u Ukrajini se dešava sada, a gde su ti moćni sistemi Zapada?
    Nema ih nigde osim u novinama.

    3
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave