NaslovnaNovostiSituacija na ivici sukoba: Danska dozvolila upotrebu lovaca F-16 za udare na...

Situacija na ivici sukoba: Danska dozvolila upotrebu lovaca F-16 za udare na rusku teritoriju

Danska, koja Ukrajini poklanja lovce F-16, ne protivi se napadima na ciljeve na ruskoj teritoriji. Danska premijerka Mete Frederiksen rekla je da bi ukrajinske snage mogle da koriste dansko oružje van svoje teritorije.

Ovog meseca danska vlada je objavila novi paket vojne pomoći, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane i finansiranje transfera borbenih aviona F-16.

Određeni deo sredstava iz ovog paketa biće iskorišćen za pripremu danskih lovaca F-16AM/AB za isporuku Ukrajini.

Danska premijerka Mete Frederiksen objasnila je da Ukrajina može da koristi prebačeno oružje, uključujući i van svojih granica, ako je to u skladu sa međunarodnim pravom.

Ovakav stav Danske ukazuje da je situacija na ivici sukoba između Rusije i Zapada.

Jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane

Pre radnog sastanka o ukrajinskim odbrambenim pitanjima u Pragu, Mete Frederiksen je istakla potrebu za jačanjem sistema PVO Ukrajine. Ona je pozdravila odluku Nemačke da obezbedi sistem Patriot i pozvala druge zemlje da slede njihov primer.

Po njenom mišljenju, Evropa bi Ukrajini trebalo da obezbedi više sistema PVO i raketa za jačanje njene odbrane.

Ukrajinski lovci F-16, koje Danska planira da prenese na leto 2024. godine, postaće prilično ozbiljna pretnja, posebno s obzirom na ovu činjenicu. da će se uz lovce preneti i dalekometno oružje.

f 16 sa paletom naoruzanja
f 16 sa paletom naoruzanja

Osam pilota ukrajinske taktičke avijacije započelo je obuku u Danskoj u avgustu 2023. u vazduhoplovnoj bazi Skridstrup, gde se nalazi borbeno krilo Danskog ratnog vazduhoplovstva.

Pored pilota, za održavanje i popravku ovih letelica obučeno je još 65 tehničara.

Modernizacija i obuka F-16

Danska se obavezala da će Ukrajini prebaciti 19 aviona F-16, koji su modernizovani u okviru programa Mid-Life Update (MLU) 2000-ih. Ovi avioni su prošli veliki remont i dobili savremenu opremu, uključujući radare AN/APG-66(V)2. Ova modernizacija ih čini efikasnijim u borbenim uslovima, što dodatno otežava situaciju Rusima.

Odluka Danske da dozvoli Ukrajini da koristi prebačeno oružje van svojih granica izaziva različite reakcije na međunarodnoj sceni. Neki ukrajinski saveznici podržavaju inicijativu, verujući da će pomoći Ukrajini da se efikasnije suprotstavi Rusiji.

Međutim, neke zemlje su izrazile zabrinutost zbog moguće eskalacije sukoba i pogoršanja odnosa sa Rusijom.

Rusija kategorički osuđuje takve postupke, smatrajući ih kršenjem međunarodnog prava i mešanjem u unutrašnje stvari Ukrajine.

Moskva tvrdi da transfer ofanzivnog naoružanja i dozvola za udar na rusku teritoriju predstavljaju ozbiljnu pretnju po njenu bezbednost i mogu dovesti do nepredvidivih posledica.

Lavrov upozorio SAD na posledice isporuke F-16 Kijevu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su SAD postale saučesnici u zločinima Kijeva, a da Belu kuću ne zanima sudbina civila u ruskim gradovima.

U intervjuu za RIA Novosti, Lavrov je naglasio da bi isporuke F-16 Ukrajini Rusija smatrala namernim „signalnim” potezom NATO-a u nuklearnoj oblasti, pošto se ovi avioni dugo koriste kao deo zajedničke nuklearne misije alijanse.

sergej lavrov
sergej lavrov

Lavrov je takođe upozorio da bi Moskva mogla da preduzme korake u oblasti nuklearnog odvraćanja ako SAD rasporede svoje rakete srednjeg i kraćeg dometa u Evropi ili Azijsko-pacifičkom regionu.

On je napomenuo da se ovaj problem ne tiče samo Rusije, već i Kine, pa su se Moskva i Peking dogovorili da pojačaju saradnju kako bi se suprotstavili neodgovornom ponašanju Sjedinjenih Država.

Šef ruskog ministarstva spoljnih poslova je predložio sazivanje mirovne konferencije uz učešće Kijeva i Moskve, koja bi mogla da bude nastavak napora Pekinga da reši krizu.

Međutim, Lavrov je izrazio skepticizam u pogledu mogućnosti mirovnog dijaloga u ovom trenutku, s obzirom da Kijevom vlada „ratna partija“ koja nastoji da „pobedi“ Rusiju bar na rečima.

35 KOMENTARA

  1. Imam tesne veze sa Rusijom. Sa sigurnošću tvrdim da za sad Ruski narod ne traži nuklearne udare po Ukrajini, ni po ostalim članicama rata! Isto tako sam siguran da će u slučaju napada dovbivskih aviona na gradove u Rusiji, Rusi tada ZAHTEVATI od svoje vlade nuklearne udare svim raspoloživim sredstvima po njihovim gradovima, što će ruska armija i učiniti!

    3
    1
  2. A kada ide ova kosovska siptatska vojska, sto se stalno reklamira na you tube da pomogne Ukrajincima. Pa krajnje je vreme.

    3
    1
  3. Neznam cemu price i zvake. Sad ce, bice, stizu migovi, lovci, dalekometne rakete. Sve imate ajde krenite vec jednom udrite. Sto lazete, folirate se i glumite kaoboje, prepadate nekog. Cime. Supljom pricom. Sva moc je u vama (zapadu predvodjenim Amerikom) i mala djeca su vas skuzila. Vi znate da pobjedika nema sto rece Putin. Sta ce svijet bez Rusije. Nego ljudi ako zaista zelite mir i zivot pregovarajte a ne koko vi mislite to je 100000%.suludo. pregovarate o miru radi Rusije a bez Rusije. Ima li iko pametan da razlikuje osnovno crno od bijelog. Pregovori a ne lupetanje kojem je vrijeme odzvonilo.

    13
    1
  4. Staje sta ste se raskokodakali imaju i ukrainci pravo da rokaju po njihovoj teritoriji,ovo je rat nema postedzenih sad kad dobiju oruzje bice malo da Moskva gori.

    5
    14
  5. Nije mi jasno, ko mi može zabraniti da koristim nešto šta je kod mene, dali ovaj svet uopšte sluša šta mu se priča i čemu ta nepotrebna priča!!! Mene samo malo muči šta će biti kad se pređu sve granice tolerancije kod Vladimira i ko će biti kriv za posledice koje će biti! Dali je iko svestan da ćemo svi nastradati provodeći ovu satanističku agendu uništenja ljudskih života i ko je taj koji je izračunao da nas je previše!???? Dali je demokratija poslušnost ili odlučivanje svojim mozgom!!!

  6. Koliko ovi zapadni sotonisti prave normalan narod ludim, da im povjerujemo da će slanjem oružja doći do mira, jadan pravoslavni ukrajinski narod, nema kraja ovome ovo je borba pravoslavlja i katoličanstva na teritoriji pravoslavne zemlje, ništa drugo

    17
  7. Koja ste vi gamad belosvestska i ološ, koristite jadan Ukrajinski narod da bi samo naudili Rusiji, uz pomoć “korisnog idiota” Zelenskog koji je svoj narod doveo do istrebljenja!
    Ali mislim da ste se malo zjbali, Rusi će ići do kraja u to budite sigurni, iz ovog nema izlaza osim da ostavite Ruse na miru i ne čačkate mečku!

    30
    2
  8. Nedaj se Rusijo! Dokaži svim tim Nabeđenjim Silama da niste kao nekad Srbija da može da gazi svako. To naročito važi za Ameriku! Jer su svi za nju Divljaci! i Ne civilizovani Narod Počevši od Indijanaca Crnaca ITD.

    16
    3
    • Како мислиш “некад”?! Па НИКАД Србија није била гора, да је све предато и продати, па још и презадужено, а нарочито испланирано за рударење најпрљавијим технологијама, где је квази опозиција можда спремна и на још горе уступке. Једино што нам је дозвољено је да интерно мало србујемо и воздра!

      4
      5
  9. Sve bitange koje koriste nesrecu u Ukraini treba da dobiju po jedan sarmat, olos, pederski lobi, ubijali su neduzan Srpski narod, nemoj te misliti dacemo oprostiti vase izivljavanje nicim izazvano, vi ste olos najgore vrste!

    34
    2
  10. mi imamo još 4 mig 21 u letnom stanju pa mogli bi ih pokloniti ukraincima pa i oni su ih servisirali tu netreba ovih sranja od raketa kad ih vide rusi bježat če ko štakori malo malo otpadne kabina pa kotač pogodi babu kad kopa kukuruz a zvuk grmljavina netrba plašila po poljima

    8
    14

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave