NaslovnaNovostiUdar lutajuće municije Lancet uklonio jedan od najnaprednijih pasivnih radara kijevskih snaga...

Udar lutajuće municije Lancet uklonio jedan od najnaprednijih pasivnih radara kijevskih snaga VERA-NG

Ruska vojska je uspešno gađala i uništila VERA-NG pasivni osmatrački radar kijevskih snaga.

Radar je raspoređen iz utvrđenog hangara u blizini naselja Bobrovka u pravcu Harkova. Gađan je od strane grupe trupa “Sever” koji su koristili lutajuću municiju Lancet. Video snimak udara postavljen je na društvene mreže 26. maja.

VERA-NG je dizajnirao češki odbrambeni izvođač ERA za otkrivanje, lociranje, praćenje i identifikaciju vazdušnih, zemaljskih i pomorskih ciljeva, kao i za pružanje kontinuirane analize signala talasa.

Radar podržava prekogranični, dugoročni i nadzor dugog dometa. Pasivni sistem se smatra prikrivenim, jer emituje nultu elektromagnetnu energiju. Takođe pruža mogućnost prikupljanja i obrade elektronskih obaveštajnih informacija.

ERA tvrdi da radar ima domet do 400 kilometara i da može da otkrije do 500 ciljeva u realnom vremenu preko vremenske razlike nailaska cilja, ili principa TDOA.

TDOA (Time Difference Of Arrival), takođe poznat kao multilateracija, je dobro uspostavljena tehnika za geolociranje RF emitera. Koristeći tri ili više prijemnika, TDOA algoritmi lociraju izvor signala iz različitih vremena dolaska na prijemnike.

VERA-NG Ukrajini nije isporučila Češka, već Holandija koja je najavila kupovinu četiri takva radara za kijevske snage još u junu 2023. godine. Cena ovog posla je iznosila 150 miliona evra, što znači cenu jedne jedinice od oko 37,5 miliona evra.

radar vera ng skoljen za transport
radar vera ng skoljen za transport

Lutajuća municija Lancet koju je koristila ruska vojska za uništavanje češkog radara VERA-NG ukrajinskih snaga košta između 10.000 i 25.000 dolara u zasvisnosti od verzije.

Ruska vojska je tokom prošle nedelje (između 19. i 25. maja) oštetila ili uništila rekordnih 68 ciljeva kijevskih snaga koristeći lutajuću municiju Lancet. Nedelju dana ranije, ruska vojska je oštetila ili uništila najmanje 75 cilja ukrajinskih snaga koristeći dron Lancet.

Dokumentovano je 160 udara Lancet lutajućom municijom tokom aprila, dok je broj dokumentovanih udara ovog meseca već prešao rekordnih 270.

Vredi napomenuti da mnogi udari ostaju poverljivi iz taktičko operativnih razloga, što znači da bi stvarni broj mogao biti mnogo veći.

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov.

Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelije-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelije-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

Lutajuća municija leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a.

Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

kamikaza dron lancet
kamikaza dron lancet

Mali radarski presek i minimalni infracrveni trag lutajuće municije na električni pogon čine je veoma teškim za otkrivanje i presretanje.

Uništenje VERA-NG u Harkovu naglašava napredne obaveštajne sposobnosti ruske vojske, pošto je takve pasivne radare izuzetno teško locirati.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave