NaslovnaNovostiUSAF lovac F-35 upravo se srušio tokom poletanja kod Albukerki aerodroma u...

USAF lovac F-35 upravo se srušio tokom poletanja kod Albukerki aerodroma u Novom Meksiku, SAD

Lovac F-35 srušio se na međunarodnom aerodromu Albukerki, izazvavši ogromnu eksploziju. Avion američkog ratnog vazduhoplovstva (USAF) F-35 srušio se navodno tokom vežbe na Albukerki internešenel, Novi Meksiko. Pilot se katapultirao i preživeo je.

Nejasno je sa kog aerodroma je poleteo avion, a pored aerodroma se nalazi i vazduhoplovna baza Kirtland. Aerodrom Albukerki Internešnal je ubrzo nakon toga nastavio letove, prenosi KRKE.

Trenutno su brojne ekipe hitne pomoći na licu mesta nakon što se vojni lovac F-35 srušio na ili blizu međunarodnog aerodroma Albukerki, izazvavši ogromnu eksploziju sa prašinom koja se podigla u vazduh. Nesreća je praćena desetinama vozila hitne pomoći koje su krenule na lice mesta.

Lokalni mediji javljaju da je očevicima izgledalo kao da je lovački avion F-35 imao problema ubrzo nakon poletanja, ali još nema zvaničnih informacija o tome šta je uzrokovalo nesreću. Pilot – jedina osoba u avionu – se navodno katapultirao i leči se zbog mogućih povreda.

USAF plaća u proseku 82,5 miliona dolara za svaki lovac F-35A, dok F-35B i F-35C koštaju više od 100 miliona.

Američko ratno vazduhoplovstvo koristi najjeftiniju verziju lovca pete generacije. Ovo je F-35A sa konvencionalnim poletanjem i sletanjem. Takođe isti čini osnovu izvoza. Samo nekoliko zemalja je naručilo F-35B, dok primera radi F-35C se ne izvozi u inostranstvu.

F-35 ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

f 35a sa dve b61 12 nuklearne bombe
f 35a sa dve b61 12 nuklearne bombe

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Kao što znate, F-35 je kreiran u tri verzije. Formalno, postoji više desetina varijanti koje se razlikuju jedna od druge, što ne utiče najbolje na servis, ali to je druga priča. Glavne varijante su F-35A, F-35B i F-35C.

Američko ratno vazduhoplovstvo koristi najjeftiniju verziju lovca pete generacije. Ovo je F-35A sa konvencionalnim poletanjem i sletanjem. Takođe isti čini osnovu izvoza. Samo nekoliko zemalja je naručilo F-35B, dok primera radi F-35C se ne prodaje u inostranstvu.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor
Južnokorejski F-35A
Južnokorejski F-35A

Kako uočiti osnovne A, B i C razlike

 • F-35A se naziva CTOL verzija. Ovo je skraćenica za „Konvencionalno poletanje i sletanje“. Ovaj opis ima za cilj da ga uporedi sa glavnom razlikom između njega i B i C varijante, što je način na koji se njime upravlja i primenjuje.
 • F-35B je STOVL verzija. Ovo je skraćenica za „Kratko poletanje i vertikalno sletanje“. Ovo je verzija koja može da deluje sa veoma malog aerodroma ili van palube nosača koji nemaju katapulte.
 • F-35C je varijanta za nosače. Ovaj je namenjen za lansiranje iz katapulta i kratko sletanje sa prihvatanjem.

Model A se najlakše razlikuje od drugih modela F-35 po blisteru na gornjoj levoj strani za njegov unutrašnji GAU-22/A pištolj tipa Gatling. (B i C modeli nemaju unutrašnje topove.) Kao i model B, F-35A ima manje krilo. Model A je jedina varijanta F-35 sa rezervoarom za punjenje goriva na leđnoj kičmi. Oznake su jasno vidljive iz pogleda odozgo.

Model B se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po sistemu vertikalnog podizanja. Sistem se može uočiti pod skoro svim uglovima gledanja aviona. Čak i u uzlaznom (ne vertikalnom) letu, F-35B ima vizuelne naznake za sistem vertikalnog podizanja. Vrata ventilatora za podizanje izravnavaju gornju površinu F-35 odmah iza kokpita, dajući ovom modelu prepoznatljivu grbu. Grba je posebno uočljiva iz prednje i bočne perspektive. Sam ventilator za podizanje skraćuje i zadnji kraj linije nadstrešnice.

Linije i oznake na panelu povezane sa sistemom podizanja vidljive su na gornjoj i donjoj strani F-35B. Odozgo su vidljive linije panela za vrata ventilatora za podizanje i ulaz za pomoćni vazduh. Odozdo, odmah iza vrata prednjeg stajnog trapa pojavljuju se vrata za ispuh ventilatora za podizanje.

Stražnji kraj donjeg trupa takođe ima šav za vrata koja se otvaraju kada okretni kanal sa tri ležaja krene u akciju u STOVL režimu. (Modeli A i C imaju grbu na ovoj lokaciji gde su smeštene njihove repne kuke za zaustavljanje) Model B takođe ima rolo kanal na donjoj strani svakog krila.

F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps
F-35C prilikom lansiranja sa USS Abraham Lincoln. Foto: Marine Corps

Model C se najlakše razlikuje od ostalih modela F-35 po većem krilu, koje pruža skoro pedeset posto veću površinu krila od modela A i B. Linija šarke za preklop krila je vidljiva sa gornjeg i donjeg pogleda. Krilo F-35C ima i dodatne kontrolne površine, koje se zovu eleroni, i na zadnjoj ivici (po dve kontrolne površine na svakom krilu umesto jedne).

13 KOMENTARA

 1. Pad jednog F-35,za Amerikance ne znace nista,godisnje se proizvede oko 150 do 160 komada ,od toga oko polovina ide za Americku vojsku ,pola za izvoz.Rusi proizvode oko 12 Su -57 godisnje,a u ratu 2,5 godine ,u debelom zaostatku,a moguce da izbije globalni sukob,a ne povecavaju proizvodnju,cim ne sme da lete iznad Ukrajine.

  2
  5
  • Koliko je od te silne proizvodnje komada spremno za društva,malo malo ili padaju ili akvarija pa ih uzemljavaju. Ima da pobije rekord svoga dede Starfajtera.

   2
   0
  • Expertu,pročitaj koliko ih je opetativno u USA armiji,samo 30%.Tako da je Rusima i tih 12 sasvim dovoljno.A f-35 je obično smeće ali skupo smeće.

 2. Gdje onaj anonimni, ne čita ove vjesti, narusavaju mu i onako labilno psihičko stanje… Lik nije dobar nikako…

 3. To je masina koju ameri rade par hiljada stoje sa greskom svako 10 to polijetanje se srusi a skup ima Dobre karakteristike dok se nesrusi

  9
  2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave