NaslovnaNovostiRuski PVO sistem S-300 kod Volčanska oborio ukrajinski MiG-29, drugi lovac uspeo...

Ruski PVO sistem S-300 kod Volčanska oborio ukrajinski MiG-29, drugi lovac uspeo da pobegne

Ruska PVO u oblasti Volčanska oborila je ukrajinski lovac MiG-29 koji je pokušavao da napadne ruske položaje, prenose ruski izvori i dodaju da je u pitanju još jedan ukrajinski lovački avion, kojih Kijev ima sve manje.

Lovac MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva oboren je kod Volčanska dok je pokušavao da udari na ruske položaje.

Prema informacijama telegram kanala Meš, avion je ciljao protivvazdušni sistem S-300 koji se nalazi u Belgorodskoj oblasti. Navodi se da su tri projektila ispaljene odjednom. Dodatnih dokaza osim ovih kadrova u trenutku pisanja ovog teksta nije bilo.

Kao rezultat, lovac je pao južno od grada i izgoreo na zemlji. Na nebu nije bilo padobrana, što najverovatnije znači stradanje pilota.

Detalji incidenta se razjašnjavaju. U napadu na Volčansk učestvovala su dva ukrajinska lovca koja su letela iz Poltavske oblasti. Jedan je oboren, drugi je uspeo da pobegne.

Moguće je da je oboreni lovac ranije pripadao Slovačkom ratnom vazduhoplovstvu, pošto je dan ranije u blizini linije fronta viđen bivši slovački MiG-29AS sa bombama GBU-39B SDB.

Podsetimo, pre samo nekoliko dana, u popodnevnim satima 22. maja, posada operativno-taktičkog kompleksa Iskander-M udarila je na aerodrom Avijatorskoje kod Dnjepropetrovska.

Meta je i tada bio lovac MiG-29 ukrajinskog vazduhoplovstva, koji, kako ruski izvori tvrde, ukrajinske oružane snage redovno koriste za bacanje kontrolisanih preciznih bombi JDAM i HAMMER. Dobivši precizno navođenu municiju od SAD i Francuske, ukrajinska avijacija je ponovo počela da predstavlja opasnost za ruske snage

Istorija isporuke lovaca u Ukrajinu

Slovačka je prošle godine prebacila 13 lovaca MiG-29AS iz sopstvenog vazduhoplovstva Ukrajini. Avioni su prebačeni u Ukrajinu u martu-aprilu 2023. godine.

slovacki mig 29
slovacki mig 29

Četiri su letela sopstvenim pogonom pod kontrolom ukrajinskih pilota, ostali su dopremljeni kopnenim transportom. Ove lovce ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo aktivno koristi za napad na ruske položaje.

Danas se broj preostalih letelica u Vazduhoplovstvu Oružanih snaga Ukrajine drži u strogoj tajnosti. U izveštajima se pominju i lovci MiG-29 i Su-27, kao i frontalni bombarderi Su-24.

Uprkos činjenici da je pogođeno više od 200 jurišnika Su-25 (prema podacima Ministarstva odbrane Rusije od februara 2022. godine), ruski izvori smatraju da ukrajinske trupe i dalje imaju do 10 aviona ovog tipa.

Odgovor Rusije

Činjenica je da Rusija idalje mora da brani svoje pozicije od napada ukrajinskog vazduhoplovstva. Obaranje ovog ukrajinskog lovca MiG-29 možda jeste primer kako ruska protivvazdušna odbrana treba da se nosi sa pretnjama, međutim, stiče se utisak da to za Moskvu i njene kapacitete često nije dovoljno dobro.

Upotreba protivvazdušnog kompleksa S-300 ovoga puta pokazuje visok nivo obučenosti i tehničke opremljenosti ruskih trupa, međutim, uz podršku i nadzor dronova SAD, ali i ATACMS projektila, podsetimo, nedavno je stradao PVO sistem S-400.

Ovakve provokacije iz Ukrajine neće ostati bez odgovora, obećavaju iz Moskve. Ukrajinska vojska, uz podršku Zapada, nastavlja da preduzima opasne ali ponekad i efikasne korake.

Transfer lovačkih avione, Ukrajini tek treba da ispratimo, a kako će se tada pokazati ruski PVO sistemi ostaje da vidimo.

MiG-29

Sovjetski/ruski višenamenski lovac presretač MiG-29, poznat i kao “Fulcrum” prema NATO oznaci, je prvi put poleteo 1977. godine. MiG-29 je prvobitno dizajniran kao presretač, ali je kasnije modifikovan za različite uloge, uključujući vazdušnu borbu, blisku podršku i izviđanje.

Dvomotorni avion s visokom manevarskom sposobnošću. Ima delta krila i nosi dva motora Klimov RD-33 smeštena sa strane trupa, MiG-29 ostaje jedan od najčešćih borbenih aviona na svetu. Tokom godina njegove masovne proizvodnje proizvedeno je 1600 aviona. 

prve slike ukrajinskog mig 29 opremljenog municijom adm 160 mald
prve slike ukrajinskog mig 29 opremljenog municijom adm 160 mald

MiG-29 je bio u službi ne samo u sovjetskim zemljama, već i u zemljama NATO-a ali i ostatku sveta. Supersonični i izuzetno manevarski MiG-29 ima jedinstven dizajn integrisanog kola koji ne deli avion na trup i krila. Ima niz elektronskih sistema za otkrivanje i ometanje neprijateljskih signala.

Okvir aviona se sastoji od glatkih prelaza sa klasičnim bočnim zidovima samo u nosu. Poseduje troslojni kokpit s visokom vidljivošću i dizajnom koji olakšava rad pilota. MiG-29 je opremljen radarom N-019 ili N-010, zavisno od varijante.

MiG-29 je dizajniran za uništavanje svih vrsta vazdušnih ciljeva vođenim raketama i vazdušnom topovskom vatrom u teškim vremenskim uslovima, uključujući i u uslovima smetnji, kao i za uništavanje kopnenih ciljeva korišćenjem nevođenog oružja u uslovima smanjene vidljivosti.

Vrsta:Laki multifunkcionalni frontalni avion
Posada:1-2
Maksimalna brzina:2450 km/h
Domet:1430 km
Maksimalna visina:18000 m
Maksimalno opterećenje:+9G
Pratnja vazdušnih ciljeva:10
NaoružanjeUporišta naoružanja: 6 ispod krila + 1 za spoljni rezervoar za gorivo u centru trupa
Top: 30 mm GSH-30-1 aircraft gun, 150 rounds
Borbeno opterećenje: 2180 kg
R-60M do 6 projektila
R-27 verzije R-27R, R-27ER, R-27T, R-27ET (do 2 projektila, okačene samo na pilone unutrašnjeg krila)
R-73 do 6 projektila
R-77 do 6 projektila, počev od verzije 9-13C
BKO “Talisman”
B-8M1
S-24B
FAB-500M62
OFAB-250-270
KMGU-2
ZB-500

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave