NaslovnaNovostiPoljska intenzivno naoružava svoju flotu F-16: Pored raketa AMRAAM i Sidewinder, Poljaci...

Poljska intenzivno naoružava svoju flotu F-16: Pored raketa AMRAAM i Sidewinder, Poljaci kupuju i JASSM-ER

Poljska je najavila kupovinu krstarećih raketa od Sjedinjenih Država u vrednosti od 677 miliona evra, navodi AFP. Reč je o raketama AGM-158 JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile – Extended Range).

Ministarstvo odbrane u Varšavi saopštilo je da će rakete AGM-158 JASSM-ER biti isporučene između 2026. i 2030. godine.

U saopštenju ministarstvo naglašava da je „rat u Ukrajini pokazao važnost sposobnosti lansiranja raketa na ciljeve veoma udaljene od linije fronta“, uz napomenu da ove rakete imaju domet od oko 1.000 kilometara.

Poljska već ima rakete JASSM dometa od 370 kilometara, integrisane u vremešne višenamenske lovce američke proizvodnje F-16. Ugovor za nove rakete biće zvanično potpisan danas, 28. maja.

Poljska vojska prolazi kroz izuzetno brz proces modernizacije, pravdan sukobom u Ukrajini. “Pretnja iz Moskve” poslužila je Varšavi da izdvaja oko 4% BDP-a za odbranu, što je najveći udeo među državama članicama NATO-a. Naravno, nabavke vojne opreme, vredne milijarde dolara, vrše se gotovo 100% iz SAD i Južne Koreje.

JASSM-ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile – Extended Range) takođe se može integrisati u avione F-16.

Pored JASSM-ER, Poljska takođe nabavlja rakete AMRAAM i Sidewinder, kao i naš sused Rumunije. Međutim, velika razlika leži u njihovom broj. Ukupno, prema nekoliko ugovora, Poljska će kupiti 821 krstareću raketu AGM-158B-2 JASSM, 232 rakete AIM-9X Sidewinder Block II i 745 raketa AIM-120C-8.

Ministarstvo odbrane Rumunije je prošle godine potvrdilo kupovinu od SAD, 186 raketa vazduh-vazduh srednjeg dometa tipa AIM-120 AMRAAM, kao i 299 raketa vazduh-vazduh sa kratkim dometom tipa AIM-9X Sidewinder.

186 AIM-120 AMRAAM koštaće Rumuniju procenjenih 370 miliona dolara, dok će rakete AIM-9X Sidewinder koštati oko 240 miliona dolara.

aim 9 sidewinder
aim 9 sidewinder

Upoređujući kupovinu Poljske sa rumunskom, identifikujemo neke razlike.

Dakle, Rumunija kupuje 186 projektila AIM-120 AMRAAM, a verzija nije navedena.

Poljaci nabavljaju 745 projektila AIM-120 u najnovijoj verziji nedavno testiranog Raytheon AIM-120C-8. Poljska nije prva koja ima AIM-120 za svoje F-16, ona je još 2006. godine kupila takve rakete, a 2017. je napravila još jednu turu.

Poljska planira da postavi „istočni štit“ u cilju odbrane i nadzora duž granica sa Rusijom i Belorusijom

Kada smo već kod Poljske, njihovo Ministarstvo odbrane predstavilo je 27. maja detalje plana pod nazivom „Istočni štit“ za jačanje odbrane i nadzora duž čitavih 700 km istočne granice ove zemlje sa Rusijom i Belorusijom, preneo je Rojters.

Tako smo ovih dana svedoci najveće operacije konsolidacije istočne granice Poljske, istočnog krila NATO-a, od 1945. godine.

Plan vredan 2,55 milijardi dolara uključuje izgradnju utvrđenja, čvorišta i telekomunikacionih sistema u koordinaciji sa drugim saveznicima NATO-a na istočnoj granici bloka – Finskom, Estonijom, Letonijom i Litvanijom – radi povećanja nadzora dronovima i kopnene vojne odbrane.

„Svrha štita je da zaštiti teritoriju Poljske, da spreči mobilnost trupa našeg neprijatelja, istovremeno olakšavajući takvu mobilnost našim trupama i da štiti civilno stanovništvo“, rekao je poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš na konferenciji za novinare.

Očekuje se da će poljska vlada početi da troši novac na ovaj plan u prvom kvartalu 2025. godine, a ceo set radova biće završen do 2028. godine. Poljska se nada da će uzeti sredstva EU za neke od ovih projekata.

„Ovo je sveobuhvatan sistem odbrane i odvraćanja. On kombinuje sisteme pristupa, ali ćemo takođe nabaviti i primeniti moderne sisteme protiv bespilotnih letelica i sisteme za prikupljanje obaveštajnih podataka “, dodao je Kosiniak-Kamish.

„Ovo je najveća operacija za konsolidaciju istočne granice Poljske, istočnog krila NATO-a, od 1945. godine“, dodaje ovaj Poljak.

poljske obavestajne agencije uocile ruske spijune kako postavljaju kamere
poljska vojska na pruzi

Zapad optužuje Belorusiju da je otvorila turističke agencije na Bliskom istoku i počela da nudi novu nezvaničnu “rutu ka Evropi”. Počev od 2021. godine, navodno je veliki broj ilegalnih migranata koji pokušavaju da stignu do EU počeo da pristiže na granicu između Poljske i Belorusije, piše Rojters.

Kao odgovor, bivša poljska vlada podigla je ogradu na granici između Poljske i Belorusije, dugu 180 km i visoku 5,5 metara, kako bi se zaštitila od ilegalnih migracija. Ovo je dopunjeno sistemom kamera i senzora koji nadgledaju granicu.

U pokušaju da se izbore sa sličnim problemom, vlade baltičkih država zatvorile su sve kopnene granične prelaze sa Rusijom.

9 KOMENTARA

  1. Пропаст ове тзв.” Западне цивилизације” је неминован. Многа царства су нестала у прохујалом временима за нама. Само идеалисти не могу да увиде долазак нове мега империје – КИНЕ !.

    2
    0
  2. Volim ove strucnjake sto se u sve mesaju kao margarin. Da su Rusi tako slabi pregazio bi ih NATO kao plitak potok.

    6
    1
  3. Krompiraši..ako vas rusi napadnu raketama nece vam pomoći ni sam bog a pogotovu ta američka sranja neće…inače ste jedan od glavnih kandidata da dobijete po labrnji….

    • eejj robe ćelavog patuljka, tvoji rusi nisu u stanju da izrade staklenu kabinu za avione iz jednog komada, a kamoli za nešto drugo..hahahaa..oni su ti bre gola voda, badava se đilitaš.

      1
      7
      • Boze gospode,ne znam ali zasigurno tebi treba medicinska pomoc.Tolika mrznja prema jednom narodu granici se sa ludilom.Mislim da u Lazi ima da otkriju izvor tvoje mrznje.

        • Dušane silni znaš ti onu KORAK IDE ZAKORAKOM MLAD USTAŠA POD BARJAKOM BOJ SE BIJE BIJE USTAŠKI SE BARJAK VIJE ZA SLOBODU IZA DOM HRVATSKI DOM ajde peva bre ZDS

          1
          1
    • Krompirasi sa secerom i sircetom. Sve sa secerom. U espreso supena kasika secera, a moze i dve ako dobro nagazi. Ako se neka Poljakinja naljuti ima da rastera tu Poljsku silu. Jadni

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave