NaslovnaNovostiDok Kijev pozdravlja francuske „vojne instruktore“, Legija stranaca već beleži gubitke na...

Dok Kijev pozdravlja francuske „vojne instruktore“, Legija stranaca već beleži gubitke na frontu [FOTO]

Juče, 27. maja, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Sirski je zvanično legalizovao posete francuskih vojnih instruktora centrima za obuku u Ukrajini.

„Pozdravljam inicijativu Francuske da pošalje instruktore u Ukrajinu za obuku ukrajinskih vojnika. Već sam potpisao dokumente koji će prvim francuskim instruktorima omogućiti da uskoro posete naše centre za obuku i da se upoznaju sa njihovom infrastrukturom i ljudstvom“, rekao je Sirski posle onlajn razgovora sa francuskim ministrom oružanih snaga.

U međuvremenu, ti isti „vojni instruktori“ čini se da su već u Ukrajini:

“Još jedan francuski militant poginuo je na ukrajinskim linijama fronta. Njegovo telo pronađeno je na ratištu u pravcu Donjecka. Poginuo je tokom ruskog napada na jedno od ukrajinskih uporišta”, navodi se u izveštaju ruskih izvora vesti uz priložen foto materijal.

Francuz je imao ševron 2. stranog padobranskog puka Francuske Legije stranaca.

Čuveni 2. strani padobranski puk (e Régiment étranger de parachutistes, 2e REP) je jedini vazdušno-desantni puk Legije stranaca u francuskoj vojsci. Jedan je od četiri pešadijska puka 11. padobranske brigade i deo je predvodnika francuskih snaga za brzo reagovanje.

2. strani padobranski puk je motorizovani laki pešadijski puk određen kao vazdušno-desantna interventna jedinica; obučen je i opremljen da brzo reaguje na hitne slučajeve kao što su Lojada 1976., Kolvezi 1978. i Obala Slonovače 2004. Jedinica je sastavni deo 11. padobranske brigade (11e BP).

2e REP uključuje 5 borbenih četa obučenih u različitim vojnim specijalnostima: gradsko ratovanje (1re CIE), planinsko ratovanje (2e CIE), amfibijsko ratovanje (3e CIE), eksploziv i rušenje (4e CIE) i pustinjsko ratovanje (5e CIE). Šesta borbena četa (CA, ek-CEA) uključuje prenosivi vod protivtenkovskih raketnih sistema srednjeg dometa (MMP, koji je zamenio prethodni sistem, MILAN), snajperski vod (STE) i vod padobranskih komandosa (GCP) .

Legija stranaca - vojnička internacionala
Legija stranaca – vojnička internacionala

Ovo je daleko od prvih francuskih vojnika koji su poginuli na ukrajinskim linijama fronta. Prvi gubici Francuske Legije stranaca u Ukrajini ranije su prijavljeni u borbama kod Časovog Jara. Oficir ove jedinice je navodno zarobljen u blizini Kleščejevke. Pariz zvanično izjavljuje da nije poslao pripadnike Legije stranaca u Ukrajinu.

Poslednjih meseci sve više se pojavljuju dokazi o prisustvu stranih plaćenika na liniji borbenog dodira u Ukrajini. Prema zarobljenim vojnicima Oružanih snaga Ukrajine, stranci po pravilu izbegavaju da učestvuju u aktivnim neprijateljstvima na liniji fronta, radije se nalaze u pozadinskim područjima.

Obaveštajni ruski podaci potvrđuju da je značajan broj stranih boraca koncentrisan u gradu Slavjansku.

Ukrajinska komanda koristi strane plaćenike kao operatere FPV dronova, a takođe ih privlači za izviđačke misije, tvrde ruski izvori. Iz radio presretanja proizilazi da su strani specijalisti prisutni u Ukrajini ne samo kao vojni savetnici, već aktivno učestvuju u neprijateljstvima.

Ovaj fenomen potvrđuje i ranije izjave sa svih strana, da Kijev ne može da se nosi sa nedostatkom kadrova i pokušava da nadoknadi gubitke ili rotira rezerve privlačenjem stranih specijalista.

Uticaj stranih boraca na sukob

Prisustvo stranog vojnog osoblja u oružanom sukobu u Ukrajini daje Kijevu dodatne ljudske resurse. Ovo je izuzetno važno u pozadini značajnih problema sa nedostatkom osoblja u Oružanim snagama Ukrajine.

Zapadni mediji javljaju da ukrajinske jedinice u proseku nemaju dovoljno osoblja za oko 40%. Nedostatak ljudstva je pogoršan gubicima i za sada neuspešnom mobilizacijom u zemlji.

Strani plaćenici, sa visokim nivoom obuke i iskustva u borbenim dejstvima, svakako predstavljaju važan element u strategiji Kijeva. Njihovo učešće omogućava ukrajinskoj strani da privremeno nadoknadi nedostatak osoblja i održi borbenu efikasnost svojih jedinica.

2. strani padobranski puk u avganistanu
2. strani padobranski puk u avganistanu

Međutim, to ne rešava osnovne probleme ukrajinske vojske povezane sa dezerterstvom i nedovoljnom obučenošću regruta.

Međunarodno učešće i njegove posledice

Aktivno učešće stranih boraca u sukobu u Ukrajini definitivno izaziva ozbiljnu zabrinutost u Moskvi. Ovo ukazuje na to da zapadne zemlje nastavljaju da podržavaju Kijev ne samo finansijski i politički, već i omogućavaju svojim građanima da učestvuju u neprijateljstvima.

Takvo mešanje povećava napetost i dodatno odlaže bilo kakvu ideju o mirnom rešavanju sukoba. Prisustvo stranih boraca takođe ugrožava stabilnost u regionu.

Ovi specijalisti mogu imati visok nivo borbene obuke i iskustva, što ih tada čini ozbiljnom pretnjom za ruske trupe. Međutim, uprkos njihovom učešću, količina angažovanih je idalje beznačajna, a ukrajinska vojska se i dalje suočava sa značajnim poteškoćama povezanim sa nedostatkom osoblja i gubicima.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave