NaslovnaNovostiAmeričke dronovi nastavljaju da skeniraju područja od interesa: Simultano sprovedene misije u...

Američke dronovi nastavljaju da skeniraju područja od interesa: Simultano sprovedene misije u Crnom i Sredozemnom moru

Kako prenosi sajt Itamilradar.com, u poslednja 24 sata iz vazduhoplovne baze Sigonela, koja je strateška vojna baza NATO-a na Siciliji (Italija), pokrenute su dve odvojene misije američkog vazduhoplovstva i američke mornarice.

Nedavne operacije naglašavaju različite uloge i oblasti fokusa za ove bespilotne vazduhoplovne sisteme.

Tako je 27. maja ujutru strateški istraživački dron Northrop Grumman RQ-4B, registarskog broja 09-2039 i sada već mnogima poznatog radio pozivnog znaka FORTE10, završio misiju “osmatranja” iznad Crnog mora i bezbedno se vratio u Sigonelu u Italiji.

RQ-4B je bespilotna letelica koja dejstvuje na velikim visinama i poznata je po svom proširenom dometu i naprednim mogućnostima nadzora. Ova misija se uklapa u širi kontekst, pošto su dronovi američkog vazduhoplovstva dobili zadatak da sve više nadgledaju Crnomorski region.

Paralelno, izviđačka bespilotna letelica Northrop Grumman MQ-4C, koja pripada američkim mornaričkim snagama, registarskog broja 169659 i radio pozivnog znaka BLACKCAT5, izvršila je sopstvenu misiju iznad Sredozemnog mora, fokusirajući se na oblasti u blizini Tripolija kao i u istočnoj Libiji.

Bespilotna letelica MQ-4C, dizajnirana za pomorsku patrolu, dakle opremljena je senzorima prilagođenim za pomorski nadzor, uključujući radar sa sintetičkim otvorom i elektro-optičke/infracrvene senzore.

Sredozemno more, sa svojim značajnim morskim putevima i strateškim tačkama, kritično je područje za pomorske operacije.

rq 4b u letu
rq 4b u letu

Misije drona MQ-4C su ključne za špijuniranje, podršku ostalih pomorskih operacija i povećanje pomorske kontrole u regionima u kojima su stvorili nestabilnost ali i nezakonite aktivnosti nastale kao produkt nestabilnosti, kao što su krijumčarenje i ostala neovlašćena pomorska kretanja.

Nedavno se materijalizovao primetan operativni obrazac: dok se bespilotne letelice američkog vazduhoplovstva fokusiraju prvenstveno na Crno more i obeležavanje meta Kijevu, dronovi američke mornarice rade iznad Sredozemnog mora, odakle između ostalog, pokušavaju da prate ruske aktivnosti u severnoj Africi.

Razdvajanje operativnih pozorišta između dronova američkog vazduhoplovstva i američke mornarice naglašava strateški značaj oba regiona ali i pretenzije SAD. Crno more ostaje kritična oblast za aktivnosti i kretanja u vezi sa tekućim sukobom u istočnoj Evropi.

S druge strane, svoje operacije u Sredozemnom moru obrazlažu “održavanjem bezbednosti brodskih ruta, podršku operacijama NATO-a i rešavanje regionalnih pretnji”.

MQ-4C sa Floride stacioniran na Siciliji

Američke izviđačke bespilotne letelice prisutne u vazdušnoj bazi Sigonela podelile su svoje zone odgovornosti.

Dok su bespilotne letelice Ratnog vazduhoplovstva (RQ-4B Global Hawk) letele iznad Crnog mora, bespilotne letelice Mornaričkih snaga (MQ-4C Triton) su letele iznad Sredozemnog mora.

Dva američka drona MQ-4C Triton dovezena su sa Floride (SAD) u avio-bazu Sigonela u Italiji u martu-aprilu 2024. godine.

Dosadašnji letovi bili su usmereni na priobalno područje Libije, posebno u blizini grada Tobruk, ali i na istočno Sredozemno more, počevši od obale Sirije, gde se nalazi ruska pomorska luka Tartus, do područja Libana i pojasa Gaze.

Bespilotna letelica MQ-4C

MQ-4C Triton je daljinski upravljani dron na bazi aviona. Kreiran da deluje na velikim visinama, a koristi se za pomorske patrole i druge uloge nadzora. Veliki domet Tritona znači da može da ostane u vazduhu duže od tradicionalnog aviona sa pilotom unutra.

MQ-4C Triton se može smatrati mornaričkom verzijom bespilotne letelice Northrop Grumman RQ-4 Global Hawk.

Platforma Triton razvija mornarica Sjedinjenih Američkih Država još od 2008. Ona se zasniva na elementima Global Hawk bespilotne letelice, sa pojačanjima na trupu letelice i krilu.

Takođe ima sisteme za odmrzavanje i zaštitu od groma, koji mu omogućavaju da se spusti kroz slojeve oblaka i dobije bliži pogled na brodove i druge ciljeve na moru.

mq 4c triton
mq 4c triton

Domet drona iznosi impresivnih 15.000 km, dok je maksimalna visina leta 50.000 stopa, a brzina kojom obavlja špijuniranje 600 km/h.

Raspon krila bespilotne letelice – 39,9 m, dužina – 14,5 m, maksimalna težina pri poletanju – 14628 kg, unutrašnja masa tereta – 1252 kg, masa korisnog tereta na spoljašnjem teretu – 1089 kg.

5 KOMENTARA

  1. Kod nas izvidjali i ubili 2 tenka, Zezelja pogodili iz treceg puta visoko preciznim raketama…. krenuli tek kad su utvrdili da nema s-300. Njima i s-300 problem,sve to jedan Pancir poobara. Dodje u Crno more i vidi sta se radi u Moskvi? Ahha, lepa prica ali za neki drugi uzrast, mada njihovi su svi na nivou 15 god, tako da je prica super

    • Како ћеш у међународним водама или небу прогласити зону забрањеног лета или оборити Дрон?

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave