NaslovnaNovostiRuska „turneja“ u Harkovu! Opsedaju stratešku Stepovaju Novoselovku nekoliko sati nakon što...

Ruska „turneja“ u Harkovu! Opsedaju stratešku Stepovaju Novoselovku nekoliko sati nakon što su zauzeli Ivanovku

Posle uspešnog zauzimanja naselja Ivanovka, Rusi nastavljaju napredovanje ka naselju Stepovaja Novoselovka.

Ruske oružane snage izvršile su pre nekoliko sati raciju na selo Stepovaja Novoselovka u oblasti Harkova, a neprijateljstva se nastavljaju, prema tvrdnjama ruskih izvora.

Višestruki lanseri vodi glavnu bitku

Detaljnije, redovne jedinice ruskih vodova 47. tenkovske divizije 1. tenkovske armije Oružanih snaga Moskve nastavljaju uspešno napredovanje na Kupjanskom operativnom pravcu.

U tom okviru, neke ruske grupe vojnika i tenkova su već opkolile strateški važno naselje Stepovaja Novoselovka i započele male borbe.

Narednih dana ruski stručnjaci i vojni dopisnici javljaju da će se više ruskih snaga okupiti na istočnoj periferiji sela, planirajući da ga opsednu. Ovaj strateški bitan pravac se pretvorio u kritičnu oblast ukrajinske vojne mape, jer će ruske pozicije u regionu biti značajno ojačane, ako ih Moskva zauzme.

Za ruske trupe na frontu, vatrenu podršku pružaju posade višestrukih lansirnih vozila (MLRS) 122 mm Tornado-G i topovi 122 mm D-30.

Ovi artiljerijski sistemi obezbeđuju pokriće za ruske lovce, omogućavajući im da pokrenu napade. Ruska artiljerija istovremeno pogađa ukrajinske vatrene položaje i otvara bezbedne puteve za tenkove i pešadijske jedinice Moskve.

Po mišljenju ruskih analitičara, uspešna ofanziva ruske vojske u pravcu Kupjanska bi višestruko poboljšala operativnu situaciju u regionu i stvorila povoljne uslove za dalje napredovanje.

„Ruska komanda izveštava da visok nivo obuke i koordinacije dejstava između različitih jedinica ruske armije omogućava minimiziranje gubitaka i efikasno izvršenje misija koje su grupe preduzele“, piše u ruskim izveštajima sa fronta.

Nedavni mikronapadi na periferiju sela Stepovaja Novoselka nesumnjivo su važan korak Moskve u okviru veće strateške operacije koja je trenutno u toku u pravcu Kupjanska.

Ova operacija ima za cilj da oslabi ukrajinske odbrambene pozicije i na kraju ih zauzme. Rusi žele da preuzmu kontrolu nad važnim transportnim i logističkim čvorištima ukrajinske vojske, od kojih se jedno nalazi u oblasti naselja Stepovaja Novoselovka.

Berestovoje u oblasti Harkov prešlo pod kontrolu Oružanih snaga Rusije

Ruske trupe su preuzele kontrolu i nad selom Berestovoe u oblasti Harkov, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Jedinice grupe trupa Zapad, kao rezultat uspešnih vojnih operacija, oslobodile su selo Berestovoe u oblasti Harkov“, navodi se u izveštaju ruskog vojnog resora.

Pored toga, grupa „Zapad“ je nanela značajan poraz 77. aeromobilnoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Stelmahovke.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, ukrajinska vojska je u ovoj borbi izgubila oko 285 poginulih i ranjenih, kao i dva borbena oklopna vozila, dva automobila i nekoliko haubica: sve američke M198 i M119, kao i D-20 i D-30.

haubica 122 mm d 30

Berestovoe je postalo peto naselje nad kojim su ruske trupe preuzele kontrolu prošle nedelje. Ranije, 20. maja, rusko Ministarstvo odbrane je izvestilo o zauzimanju Belogorovke u blizini zapadnih granica oblasti Luganjska. Nakon toga, 22. maja, Kleščejevka, jugozapadno od Artjomovska (nekada Bahmuta), došla je pod kontrolu ruskih trupa.

Sledećeg dana zauzeto je susedno selo Andrejevka, a 25. maja naselje Arhangelskoje, koje se nalazi severoistočno od Očeretina.

Prema sopstvenim tvrdnjama ali i kao što vidimo iz priloženog, ruske trupe nastavljaju ofanzivu na ključnim pravcima, jačajući svoje pozicije i proširujući zonu kontrole.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave