NaslovnaNovostiRusija ozbiljno ometa mreže Starlink u Ukrajini dok kasni sa pripremama sopstvenog...

Rusija ozbiljno ometa mreže Starlink u Ukrajini dok kasni sa pripremama sopstvenog analoga – Sferu

Rusija je u velikoj meri uspela da prilagodi i održi sposobnost svojih sistema za ometanja radija specifičnim za ukrajinsko borbeno elektromagnetno okruženje, a sada se vidi da je sposobna i da ometa uslugu Starlink.

Kao što je poznato, od početka rata, ukrajinska vojska je imala koristi od SpaceX-ove satelitske Internet usluge Starlink za stabilne i bezbedne komunikacione veze, kontrolu ili prikupljanje obaveštajnih podataka.

Posle navodnih neuspeha, Pentagon je prošle godine uspeo da primora Ilona Maska sve sa njegovom kompanijom SpaceX-om kako bi ukrajinskoj vojsci obezbedio prošireni pristup mreži.

Međutim od nedavno, ruska vojska je uspela da izazove široko rasprostranjene poremećaje u sistemu Starlink, stvarajući ozbiljne probleme za ukrajinske trupe na liniji fronta, navodi čak i Njujork Tajms.

Vojnici 92. jurišne brigade ukrajinskih kopnenih snaga su nedavno izvestili da je Starlink postao izuzetno spor ranije ovog meseca kada su ruske trupe prešle severnu granicu.

„Dan pre napada jednostavno je prestalo“, rekao je vojnik u brigadi. Gubimo elektronski rat“, zabrinuto je izjavio.

Jedan ukrajinski operater drona rekao je da je Starlink bio toliko spor da su morali da se okrenu aplikacijama za razmenu tekstualnih poruka da bi komunicirali.

“Prvih sati linija fronta je bila veoma dinamična. Neprijatelj se kretao, mi smo se kretali i morali smo da budemo brzi u komunikaciji“, požalio se on, navodeći da je za sve bilo potrebno više vremena.

Ilon Mask je potvrdio probleme koje su napravili Rusi

U objavi od 24. maja na svojoj Platformi X, Elon Musk je izjavio da „SpaceX troši značajne resurse na borbu protiv ruskih pokušaja ometanja“, dok su Rusi „uspeli da ugase sve druge komunikacione sisteme osim Starlinka“.

Mihail Fedorov, ministar za digitalnu transformaciju Ukrajine, rekao je u nedavnom intervjuu da Rusija testira nove, sofisticirane alate da „poremeti kvalitet Starlink veza, jer nam je to toliko važno“. On je dodao da Ukrajina radi sa SpaceX-om na rešavanju prekida.

Brajan Viden, direktor programa u firmi Secure World, ranije je rekao za Business Insider da je Rusija uložila mnogo napora da poremeti uslugu Starlink u Ukrajini.

Starlink sateliti rade na mnogo nižoj nadmorskoj visini od geostacionarnih, što znači da su signali mreže jači i koncentrisaniji. Pošto su Starlink sateliti bliži Zemlji, latencija (kašnjenje između radnje korisnika i odgovora mreže) je manja. Ovo olakšava strimovanje, onlajn interakcije, video konferencije i druge aktivnosti.

Dok rusko ministarstvo odbrane tek treba da komentariše, zvaničnik koji vodi napore za elektronsko ratovanje u zemlji rekao je državnim medijima još u aprilu da je vojska razvila sposobnosti da se suprotstavi Starlinku.

starlink internet ukrajina

Volstrit Žurnal je istog meseca objavio da je Rusija “nezakonito nabavila Starlink uređaje” sa crnog tržišta za koordinaciju napada u Ukrajini, o čemu smo vas i mi izvestili. Prema pisanju ovog američkog glasila, Rusi su kupovali tehnologiju od stranih zemalja, uključujući SAD, da bi je tajno preneli ruskim trupama u Ukrajini.

Da li će Sfera moći da zameni Starlink kod ruskih oružanih snaga?

Niz hapšenja ruskih generala u najvišem rukovodstvu Ministarstva odbrane Ruske Federacije nakon odlaska Sergeja Šojgua na još jednu visoku funkciju u Savetu bezbednosti Ruske Federacije jasno pokazuje da u ruskom vojnom resoru nije sve bilo kako treba.

Između ostalih, vredno je pažnje hapšenje zamenika načelnika Generalštaba, načelnika Glavne uprave za komunikacije Oružanih snaga RF Vadima Šamarina u slučaju davanja mita u posebno velikim razmerama i „opšteg pokroviteljstva“, a evo i zašto.

O problemima sa bezbednom komunikacijom u ruskim trupama govori se od samog početka takozvane specijalne operacije u Ukrajini. Ona je u svakoj vojsci pa i ruskoj od vitalnog značaja za koordinaciju interakcije između različitih rodova vojske, jedinica i podjedinica, a bez nje je nemoguće govoriti o efikasnom manevarskog ratovanja.

Došlo je do toga da su dobrovoljačke organizacije morale hitno da pomognu vojsci, brzo razmeštajući terensku komunikaciju zasnovanu na digitalnim radio stanicama, civilnim, proizvedenim u Kini.

Poređenja radi: Oružane snage Ukrajine u tom pogledu stoje dve glave iznad Oružanih snaga Ruske Federacije, pošto slobodno koriste digitalne radio stanice zapadne proizvodnje, kao i satelitske komunikacione terminale američke proizvodnje Starlink, koji im pružaju globalne, šifrovane komunikacije velike brzine donekle na ometanje.

Kompanija Elona Maska pruža ukrajinskoj vojsci ne samo glasovnu komunikaciju i razmenu tekstualnih poruka, već i mogućnost prenosa velikih količina grafičkih podataka i video slika, koje se koriste u vojne svrhe.

Na primer, teški dronovi bombarderi porodice „Baba Jaga“ Oružanih snaga Ukrajine slobodno deluju u ruskoj zoni elektronskog ratovanja, pošto se kontrolišu sa satelita. Na sličan način, bespilotne kamikaze čamce Ratne mornarice, koje su Crno more učinile smrtonosnim za rusku mornaricu, daljinski gađaju brodove ruske mornarice.

Upotreba Starlink-a ukrajinskim vojnicima znatno olakšava napad na rusku pozadinu infrastrukturom pomoću dronova velikog dometa.

Sa druge strane, Oružane snage RF trenutno nemaju ništa uporedivo po taktičko-tehničkim karakteristikama. Nije iznenađujuće što su u specijalizovanim telegram kanalima počele da se pojavljuju poruke o eksperimentima na frontu korišćenjem Starlink terminala koji pokrivaju napredak ruskih trupa.

Ovo je moguće samo zato što je američka mreža dostupna u novim ruskim regionima, koje Sjedinjene Države pravno smatraju Ukrajinom, a pozicije Oružanih snaga RF i Oružanih snaga Ukrajine duž linije dodira su bliske.

Rizici ovakvog korišćenja američkog satelitskog sistema u ruske vojne svrhe su ogromni, jer neprijateljska strana može da dobije podatke o lokaciji pretplatnika, ali su i mogućnosti velike. Na primer, možete opremiti teški dron-bombarder terminalom Starlink i poslati ga na položaje Oružanih snaga Ukrajine, ili još bolje, u duboku pozadinu do značajnih objekata.

Kako god bilo, situacija sa satelitskim komunikacijama za rusku vojsku posebno i Rusiju uopšte zahteva hitnu intervenciju ruske države te bi trebalo biti jasan prioritet njihove nacionalne bezbednosti.

“Eter-2”

Planovi Rusije da stvori odgovor na američki Starlink i britanski OneWeb pod radnim nazivom „Globalni multifunkcionalni infokomunikacioni satelitski sistem“ (GMISS) postali su poznati još 2017. godine.

starlink
starlink

Planirano je da se tri stotine satelita sistema Eter lansira u orbitu na visini od 870 kilometara, čime se obezbeđuje potpuna signalizacija Zemljine površine. Ali „zapadni partneri“ su značajno prilagodili ove ambiciozne planove.

Prvo su pogodili Roskosmos tamo gde ga boli: odbili su da isporuče uvezene komponente za ruske satelite, što je naglo odložilo rokove implementacije programa. Nakon početka SVO u Ukrajini, ceo ruski svemirski program je došao pod sankcije Zapada.

Zauzvrat, ovo je onemogućilo Eter da radi u punopravnom međunarodnom formatu zbog rizika od sekundarnih sankcija za partnerske zemlje.

Kao rezultat toga, umesto globalnog satelitskog sistema, Rusija je bila prinuđena da krene putem stvaranja nekoliko regionalnih sistema: pet sazvežđa komunikacionih satelita (Iamal, Ekpres-RV, Ekpres, Skif i Marafon) i pet satelitskih sazvežđa za daljinsko detekciju Zemlje („ Berkut-X”, „Berkut-O”, „Berkut-VD”, „Berkut-S” i „Smotr”), zajednički nazvani „Sfera”.

Već u oktobru 2022. godine u orbitu su lansirana tri niskoorbitalna satelita „Gonec-M” i prvi aparat „Skif-D” (demonstrator), koji je pokazao pristupnu brzinu od 6,5 megabita u sekundi. Roskosmos je izvestio o uspehu na sledeći način:

Podsećamo da je svemirska letelica Gonec-M u niskoj orbiti dizajnirana da prenosi podatke i pruža usluge mobilne satelitske komunikacije mobilnim i stacionarnim pretplatnicima bilo gde na Zemlji. A satelit-demonstrator „Skif-D” namenjen je testiranju novih tehničkih rešenja za brzi pristup Internetu i zaštiti resursa orbitalne frekvencije. Ovo je prvi uređaj federalnog projekta „Sfera“.

Trebalo je požuriti da bi se imalo vremena da zauzmu slobodne frekvencije za Rusij. Istovremeno se saznalo za planove Roskosmosa da izgradi dve nove fabrike za proizvodnju satelita metodom transportera:

Jedan će biti izgrađen u saradnji sa Rešetnjevom ISS – možda u Krasnojarsku, jer su tu sve nadležnosti. Drugi je verovatno u Moskovskoj oblasti, jer ovde postoji klaster drugih preduzeća.”

Postojeći kapacitet je omogućio sklapanje ne više od 15 uređaja godišnje sa potencijalom da se poveća na 42.

Na prelazu 2025-2026, očekuje se povećanje obima proizvodnje svemirskih satelita na nivo od 200-250 satelita godišnje, a do 2030. godine do jednog satelita dnevno. Dana 21. maja 2024, direktor kompanije Gonec je u svom telegram kanalu objavio da je kompanija operatera izabrana za upravljanje sistemom.

Sistem SKIF, zasnovan na 12 satelita, dizajniran je da obezbedi širokopojasni pristup internetu sa srednje orbite na visini od 8070 km. Sazvežđe od četiri ekspres-RV svemirske letelice će pružati non-stop fiksne i mobilne komunikacione usluge, uključujući širokopojasni pristup internetu sa visoko eliptične orbite (40.000 km).

ilustracija 1

Višesatelitski sistem Marafon IoT zasnovan na 264 mala satelita omogućiće razvoj Interneta stvari sa niske orbite na visini od 750 km.

U kontekstu sukoba u Ukrajini, „Sfera“ je interesantna, jer će uz pomoć multispektralnih slika i radarskih podataka koje pruža, moći da se vrši izviđanje svemira i da se odredi cilj. Takođe, ruski satelitski sistem će moći da obezbedi stalnu sigurnu komunikaciju i mogućnost daljinskog rada sa bespilotnim vozilima, vazdušnim, morskim i zemaljskim.

Međutim, sukob u Ukrajini traje već dve ipo godine, Rusi kasne sa ovim programima, a trenutno im jedino preostaje efikasno ometanje Starlinka, što i rade međutim samo u ograničenim oblastima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave