NaslovnaNovostiSkaj Njuz: Rusija svakodnevno proizvede 12.320 granata, trostruko više od SAD i...

Skaj Njuz: Rusija svakodnevno proizvede 12.320 granata, trostruko više od SAD i EU kombinovano

Ruska industrija naoružanja svakog dana proizvede neverovatnih 12.320 artiljerijskih granata, od kojih svaka košta oko 1.000 dolara za proizvodnju. Ovo daje impresivnih 375.000 artiljerijskih granata svakog meseca i neverovatnih 4,5 miliona granata godišnje.

Ovi brojevi potiču od konsultantske firme Bain & Company, a prenosi britanski Skaj njuz.

Prema Bain & Company, očekuje se da će Rusija proizvesti oko 4,5 miliona artiljerijskih granata u 2024. godini.

Iako je nejasno koliko je ovih granata obnovljeno, ova stopa proizvodnje je drastično veća od 1,3 miliona granata koje bi trebalo da proizvedu Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje zajedno, što je samo trećina ruske proizvodnje. Što je još fascinantnije, ruski troškovi od 1000 dolara za komad je samo delić cene na zapadu.

Bain & Company takođe ističe ozbiljan problem sa kojim se Ukrajina suočava, a u pitanju je nedostatak artiljerijskih granata, koji je praćen sporim stopama proizvodnje.

Zajednička nabavka artiljerijskih granata iz SAD i Evrope ne zadovoljava potrebe Ukrajine

Ukrajinski artiljerac primećuje da na svaku granatu koju su ispalile ukrajinske snage, Rus odgovara sa pet.

Prema ukrajinskom glasilu Militarnyi, koji se poziva na izveštaj Skaj njuza, ruske mogućnosti brze proizvodnje i popravke drže cenu proizvodnje artiljerijskih granata od 152 mm oko 1.000 dolara za komad.

U međuvremenu, u Evropi i SAD, prosečna cena sličnog projektila je oko 4.000 dolara, au nekim slučajevima može i premašiti 5.000 dolara po jedinici. Skaj naglašava da ovaj spor pristup povećanju proizvodnje artiljerijskih granata negativno utiče na sposobnost Ukrajine da se suprotstavi Ruskoj Federaciji.

122 mm kitolov 2m 120 mm gran 155 mm krasnopol m2
122 mm kitolov 2m 120 mm gran 155 mm krasnopol m2

Uralvagonzavod, jedan od vodećih ruskih proizvođača artiljerijskih granata u državnom vlasništvu i čuven je po proizvodnji širokog spektra vojne opreme. Iako se određene brojke često drže u tajnosti, mesečni proizvodni kapacitet ovog preduzeća se procenjuje na desetine hiljada granata, što odražava značajnu ulogu Uralvagonzavoda u ruskom vojno-industrijskom kompleksu.

Još jedan značajan igrač u ruskoj proizvodnji artiljerijskih granata je Fabrika ubojitih sredstava u Tuli. Ovaj istorijski objekat je vekovima bio kamen temeljac ruske proizvodnje oružja.

Fabrika u Tuli može da proizvede značajne količine artiljerijskih granata svakog meseca — procenjuje se da se brojke kreću u rasponu od nekoliko hiljada, u zavisnosti od specifičnog tipa i složenosti granata.

Kurganmašzavod je još jedan ključni doprinos ruskoj proizvodnji artiljerijskih granata. Iako je ova fabrika najpoznatija po svojim borbenim vozilima pešadije, ona se diverzifikovala i uključila artiljerijsku municiju u svoju proizvodnu liniju.

Veruje se da mesečna proizvodnja u Kurganmašzavodu iznosi nekoliko hiljada, naglašavajući posvećenost visokokvalitetnoj specijalizovanoj municiji.

Nižnji Novgorodska fabrika mašina, koja se često naziva jednostavno Nižnji Novgorodska fabrika, takođe igra ključnu ulogu u ovom sektoru. Sa čvrstom proizvodnom infrastrukturom, ovaj objekat podržava proizvodnju širokog spektra vojne opreme, uključujući artiljerijske granate. Mesečni kapacitet se procenjuje na oko hiljadu jedinica, što obezbeđuje stabilno snabdevanje ruske vojske municijom.

U oblasti proizvodnje artiljerije, važno je uzeti u obzir postojeće zalihe koje je Rusija prikupljala godinama (jedna od pokua ukrajinskog sukoba je da zastarelo oružje ne postoji).

Estonci otkrili 4 miliona artiljerijskih granata u ruskim nenatrkivenim skladištima

Prema izveštajima bugarskog bloga, “estonski obaveštajci” su uspeli da otkriju kako Rusija trenutno poseduje 4 miliona artiljerijskih granata, što je dovoljno za godinu dana sukoba niskog intenziteta. Kako pišu estonski mediji, ovaj broj je “zasnovan na satelitskim snimcima nepokrivenih ruskih skladišta”.

artiljerijska paljba ilustracija
artiljerijska paljba ilustracija

Količina uskladištena u natkrivenim skladištima, odnosno njihov ukupan broj, ostaje nepoznata. Ukoliko poverujemo estonskim izvorima i vodimo se logikom, nenatrkivene municije ne bi trebalo ni da bude, a ukoliko postoji, verovatno je manja od 10% ukupno uskladištene.

Što se tiče troškova proizvodnje, više puta smo pisali o pristupu Rusije kada je namenska industrija u pitanju i minimiziranju troškova.

5 KOMENTARA

  1. Ma sad će Kosovo NATO da podigne u nebesa ima sad da prave 1210 komada na mesečnom nivou što je 10puta manje od Rusa ma treba rusi da pogaze celu Evropu i sve lepo iz početka

  2. Nepokrivena skladišta i estonski obaveštajci 🤣🤣🤣🤣🤣🤣 e baš ste mi razveselili ovaj ponedjeljak

    32
  3. Rusija će ekonomski izdržati desetak godina rata, kao i u Afganistanu, a onda će se iznutra urušiti, kao Sovjetski Savez i malo prije njega Varšavski Pakt.

    1
    104
  4. Zapad je lakonski usao u pricu ,da Rusi ne mogu da izdrze duzi rat, da ce bankrotirati posle mesec dana rata, a kada joj zabrane pristup sfiftu, da je tu kraj???, secam se kada su se neki ozbiljni ljudi pitali , kako ce Rusija dalje? Medjutim zemlja koja ima celokupne svoje resurse, svoju hranu, vodu, energente, naoruzanje, sirovone, prilicno nagomilanog novca po raznim fondovima, veliku kolicinu zlata, i sto je najvaznije prijatelje u svetu, za takvu zemlju problema nema. Danas vidimo da je zapad u finansijskim problemima. Ako se desi da Tramp pobedi na izborima, EU ce tek da plati visoku cenu. Secamo se svi, kada je Tramp rekao da ce staviti Rusiji na izvolite svaku zemlju u EU koja Amerima ne plati zastitu,😂😂😂🤣🤣🤣, ali decidno je ovako kazao u kameru, Jos cemo reci Rusima napadnite ih slobodno🤣🤣🤣, ovi ne placaju🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    230
    4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave