NaslovnaNovostiUkrajinski tenkista ukrao T-64 tenk i prebegao na suprotnu stranu dok Rusi...

Ukrajinski tenkista ukrao T-64 tenk i prebegao na suprotnu stranu dok Rusi zauzimaju Andrejevku: Osveta? 8 ATACMS letelo ka Krimu

Vojnik ukrajinske vojske Maksim Lihačov, ukravši tenk T-64, prešao je na stranu Oružanih snaga Rusije u pravcu Donjecka. Po prethodnom dogovoru, vojnik je prišao ruskim položajima, podigavši top tenka da pokaže svoje namere.

Zatim su ruski vojnici prišli 39-godišnjem vojniku i otpratili ga u zatočeništvo, obavestivši ga da sada za njega počinje novi život, navode ruski mediji uz priložen video snimak.

Kako se navodi, Maksim Lihačov je iz Svatova (Lugansk). U jesen 2022. godine, nakon završene vojne obuke u Poljskoj, vratio se u Ukrajinu. Služio u 101., 110., 119. i 59. brigadi Oružanih snaga Ukrajine.

Navodi se da je uz pomoć tenka vojniku bilo lakše da se preda, pošto njegove kolege nisu mogle da mu pucaju u leđa. Istovremeno, navodi se da je Maksimovo kretanje napred tenkom doživljavano na ukrajinskoj strani kao standardan proboj T-64 ka „neprijatelju“.

Isti izvori vesti napominju da se nešto ranije, u blizini sela Krasnoje, oblast Hersona, nekoliko ukrajinskih graničara predalo Oružanim snagama Rusije. Svoju akciju borci su motivisali činjenicom da bi, ukoliko bi pružili otpor, verovatno bili ubijeni.

Dan ranije je komesarka za ljudska prava u Ruskoj Federaciji Tatjana Moskalkova izvestila da ukrajinska strana ne izražava želju da odvede oko 500 zarobljenih vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

Već nekoliko meseci nemoguće je dogovoriti uslove za povratak vojnih lica sa Kijevom, tvrdi Moskalkova. Ona je napomenula da Ukrajinci postavljaju nove zahteve i tako odlažu proces razmene.

Rusi zauzeli Andrejevku i Kleščejevku, a Ukrajinci zapalili Krim sa najmanje 8 ATACMS-a u znak osvete

Ukrajinci su sinoć napali rusku teritoriju Krima sa nekoliko balističkih projektila ATACMS. Moskva je juče objavila zauzimanje naselja Andrejevka na istoku Ukrajine.

Ruski protivraketni sistemi verovatno nisu uspeli da presretnu sve dolazne rakete ka Krimu i kao posledica napada izgubljena su dva života.

Zauzimanje Andrejevke

Detaljnije, juče uveče rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je selo Andrejevka, koje se nalazi u NR Donjeck, prešlo pod kontrolu ruske vojske.

Andrejevka se nalazi jugozapadno od Bahmuta, sada Artjomovska. Dan ranije je rusko Ministarstvo odbrane objavilo zauzimanje Kleščejevku u istom sektoru fronta, o čemu smo već pisali.

Zauzimanje ovih sela odvija se u okviru ruske operacije oko Časov Jara, ukrajinskog grada koji je strateško čvorište u regionu. Zauzimanje Andrejevke i Kleščejevke pomoći će moskovskim snagama u ovom cilju, dok stižu izveštaji o povlačenju ukrajinskih trupa.

Pored toga, tokom zauzimanje ova dva sela, saopšteno je da je grupa ruskih snaga Jug nanela velike gubitke ukrajinskim trupama u oblastima Konstantinovke, Razdolovke i Časovog Jara.

Prema podacima Kremlja, Kijev je izgubio više od 490 vojnika, 2 oklopna vozila, 4 vozila na točkovima i nekoliko artiljerijskih oruđa.

Dozvolite da vas obavestimo i da je Andrejevka postala treće mesto koje su ove nedelje zauzeli ruski vojnici.

Eksplozije na Krimu

Kao odgovor na uspešne ruske operacije duž gotovo celog fronta, ukrajinske oružane snage su sinoć lansirale najmanje 8 balističkih projektila američke proizvodnje ATACMS na teritoriju Krima. Rečeno je da je ukrajinski udar bio unapred planiran, ali ga je ruska strana nazvala „neefikasnim“.

Meta napada je brzo identifikovana kao ruski komunikacioni centar koji se nalazi između Alušte i Satera. I u većini ukrajinskih medijskih izvora navodi se da se u ovoj oblasti nalazi centar svemirske komunikacije dugog dometa, koji je izgradio OKB MEI (Moskovski energetski institut) 60-ih godina da bi obezbedio komunikaciju sa svemirskim letelicama koje su izvršile misije na Mesec, Veneru i Mars.

Za sada ne znamo kolika je šteta izazvana ukrajinskim napadom, pošto vlasti poluostrva Krim nisu davale nikakve javne izjave. Znamo naravno da su među stanovništvom Krima bile 2 žrtve, što je potvrdio i šef regiona Sergej Aksjonov.

Međutim, ruski mediji javljaju da su protivraketni odbrambeni sistemi funkcionisali normalno, brzo se nosili sa pretnjama koje predstavljaju ukrajinske balističke rakete.

Međutim, izgleda da nisu uspeli da presretnu sve nadolazeće rakete. Ukrajinski izveštaji se baziraju na izjavama sopstvenih jataka unutar Krima, te nisu relevatni.

Napominjemo i da do sada na internetu nisu objavljeni satelitski snimci koji pokazuju posledice ukrajinskog napada na Krim, što znači da vas ni na ovaj način ne možemo obavestiti o mogućim gubicima i materijalnoj šteti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave