NaslovnaNovostiSlučajevi korupcije u vrhu ruske vojske nisu završeni: Još jedan general uhapšen...

Slučajevi korupcije u vrhu ruske vojske nisu završeni: Još jedan general uhapšen zbog mita

Čini se da je rusko Ministarstvo odbrane ozbiljno pristupilo svojevrsnom „čišćenju redova” vojnog resora od visokih funkcionera umešanih u korupcionaške šeme i proneveru sredstava.

Agencija Interfaks objavila je 23.05.2024. da je Vojni sud 235 u moskovskom garnizonu naložio hapšenje načelnika Glavne uprave za komunikacije Oružanih snaga Ruske Federacije i zamenika načelnika Generalštaba, General-potpukovnik Vadima Šamarina.

„Sud je rešenjem suda od 22. maja Šamarinu izrekao meru prevencije, u vidu pritvora u trajanju od dva meseca“, saopštila je pres-služba suda. Prema navodima suda, Šamarin je optužen za primanje mita u posebno velikom iznosu, prema članu 290. stav 6. Krivičnog zakonika Ruske Federacije.

Sud je odbio da dalje komentariše, pozivajući se na poverljivost istrage. S druge strane, dobro obavešten izvor rekao je Interfaksu da je Šamarin optužen za primanje mita prilikom sklapanja državnih ugovora.

Ranije je o Šamarinovom pritvoru izvestio i list Komersant. Prema pisanju publikacije, policajac je bio pod istragom u krivičnom predmetu povodom navodne prevare tokom obavljanja dužnosti.

Na mestu načelnika Glavne uprave za komunikacije Oružanih snaga Rusije Šamarin 2020. godine zamenio Halila Arslanova, koji je takođe uhapšen u slučaju prevare i korupcije u nabavci opreme za potrebe Ministarstva odbrane.

Tada je general Arslanov optužen za prevaru u ukupnom iznosu od skoro 6,7 milijardi rubalja i mito od 12 miliona rubalja. Istraga o slučaju je još u toku.

vadim samarin
vadim samarin

Neki ruski vojni eksperti primećuju da na svom mestu Šamarin, iako se nije jasno mešao, nije učinio ništa da uvede napredne komunikacione tehnologije u Oružane snage Rusije, za kojima je potreba postala posebno akutna nakon početka SVO u Ukrajini.

Kako prenosi specijalizovani telegram kanal Ribar, razgovor o problemima sa glavnim signalistom ruske vojske Šamarinom počeo je pre nekoliko dana. Bilo je dosta pritužbi na resor na čijem je čelu bio. Ukratko, novac je potrošen, ali rezultata nije bilo, svi „uspesi“ su ostali na papiru.

Istovremeno, Šamarin je, kao načelnik Glavne uprave Glavne uprave Oružanih snaga Rusije, često davao intervjue novinarima i hvalio se „odličnim“ obezbeđivanjem savremene komunikacione opreme grupi trupa Severne vojske. Okružna zona, gde je čak i lično posetio i uručio nagrade vojnim signalistima.

Čista korumpiranih generala u Rusiji

Osvrćući se na niz krivičnih postupaka protiv generala pokrenutih u ruskom Ministarstvu odbrane, pres-sekretar predsednika Dmitrij Peskov rekao je da se ne radi o usaglašenoj kampanji i da se borba protiv korupcije sistematski vodi u svim resorima i na svim nivoima.

„Borba protiv korupcije je dosledna aktivnost. Ovo nije kampanja, već stalna aktivnost. Ovo je sastavni deo rada naših agencija za sprovođenje zakona “, rekao je Peskov, koga su novinari zamolili da prokomentariše krivične postupke koji su nedavno pokrenuti protiv zvaničnika ruskog Ministarstva odbrane.

„Ne mogu ništa da kažem o detaljima krivičnih predmeta, jer za to nemam ovlašćenja, bilo da se radi o saveznim resorima ili na opštinskom nivou“, naglasio je predsednikov pres sekretar.

Vadim Šamarin je četvrti ruski general uhapšen u poslednjih mesec dana pod sumnjom za korupciju.

Ranije su pod sumnjom za korupciju uhapšeni zamenik ministra odbrane Timur Ivanov i načelnik Glavne kadrovske uprave Ministarstva odbrane Jurij Kuznjecov. Takođe, pre nekoliko dana je priveden general Ivan Popov zbog sumnje da je krao materijal za izgradnju utvrđenja u Zaporožju.

Spisak je otvorio zamenik ruskog ministra odbrane Timur Ivanov, koji je priveden 23.04.2024. Smatran najbogatijim čovekom u strukturama vlasti Ruske Federacije, Ivanov je optužen za mito i preti mu 15 godina zatvora, jer se smatra da je šteta veća od milion rubalja.

Kasnije, 14.05.2024, uhapšen je i načelnik Glavne kadrovske uprave Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Jurij Kuznjecov, osumnjičen za još jedan krivični slučaj.

sojgu izvrsio inspekciju crnomorske flote zahteva jacanje odbrambenih sposobnosti protiv pomorskih dronova

Konačno, 21.05.2024, bivši komandant 58. armije Južnog vojnog rejona, general-major Ivan Popov, takođe je pritvoren na period od dva meseca. Prema istrazi, organizovana grupa, u kojoj su pored Popova bili biznismen iz Krasnodarskog kraja i visoki funkcioner iz rukovodstva Južnog vojnog regiona, prodavala je metalne proizvode kupljene u okviru humanitarne pomoći administracije rejona Zaporožja.

Iako ruski zvaničnici tvrde da nije reč o antikorupcijskoj kampanji, mora se naglasiti da se hapšenja ovih generala odvijaju na pozadini smene bivšeg ministra odbrane Sergeja Šoigua.

Ruski vojni specijalisti ocenjuju da mnoštvo slučajeva korupcije registrovanih u vojsci negativno utiče na “Specijalnu vojnu operaciju” koja je u toku na teritoriji Ukrajine.

6 KOMENTARA

  1. Не није расуло, него државна структура РАДИ СВОЈ ПОСАО И НЕМА ЗАШТИЋЕНИХ НА ВИСОКИМ ПОЛОЖАЈИМА

  2. Pa i samo potonuce krstarice Moskve je povezano sa korupcijom – tokom remonta ugradjeni su metalni okovi i gumeni dihtunzi izmedju vodonepropusnih pregrada koji su popustili. Inicijalno su samo 2 dela bila pogodjena i primala su vodu, ali okovi i dihtunzi nisu izdrzali pritisak i popustili su jedan po jedan dok brod nije potonuo.
    Komisija od nekoliko visih oficira je prihvatilo radove kao da su po standardu i svi su ubrzo napustili sluzbu i pokupovali po par kuca i stanova.
    Isto je ustanovljeno sa nosacem aviona – novi el.vodovi nisu po standardu za pomorsku upotrebu a materijal koriscen u trupu za promene u hangaru nije adekvatne legure (koliko se saznalo) te zato i kasni remont. Slican problem je bio i sa krstaricom adm. Nakimov, gde je prva komisija sve primila, ali su tokom proba iz druge uprave uvideli probleme i brod je vracen na doradu i sudski postupak ko je odgovoran…
    Po nekim komentarima, pokrece se i pitanje kaponira za avione za cije sredjivanje i vracanje u upotrebu je dato dosta para (na primer, oko 40 miliona usd za aerodrome na Krimu) ali vecina je i dalje zarasla, puni otpisanih aviona ali i koji sluze kao skladista za lokalne biznise! Ili, jos nisu isporuceni placeni bageri koji treba da prate divizione PVO i da prave grudobrane od zemlje oko tehnike, a koji umanjuju efekat kasetne municije do 70%!

    15
    2
    • Vulin će vas istrebiti kada bude postao predsednik Srbije.
      Zato vi raspale NATO botine i botujete protiv Vulina.

      5
      23

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave