NaslovnaNovostiPreciznim udarom vođenom raketom H-38 uništen po prvi put retki ukrajinski radarski...

Preciznim udarom vođenom raketom H-38 uništen po prvi put retki ukrajinski radarski sistem MR-18

Ruska vojska uništila je redak MR-18 radar dugog dometa ukrajinskih snaga u zoni takozvane specijalne vojne operacije.

Video snimci udara na radar objavljeni su prvi put na društvenim mrežama 22. maja. Međutim, još uvek nije jasno kada i gde je tačno radar pogođen.

Na snimku se vidi kako je radar razbijen na komade precizno vođenom raketom, kako izvori prenose H-38. Stradala je komandna ispostava ali i pomoćna vozila poput mobilnog generatora.

MR-18 ukratko

MR-18 je mobilni 3D radar za vazdušno osmatranje za srednje i velike daljine sa koordinatnim i tračnim izlazima koji može da radi van mreže ili kao deo regionalnih i nacionalnih automatskih kontrolnih punktova. Ima maksimalni domet od oko 400 kilometara.

Radarski sistem MR-18 obezbeđuje otkrivanje, praćenje i merenje koordinata vazdušnih ciljeva i njihove brzine na zemlji u uslovima bez smetnji i u uslovima prirodnih smetnji i aktivnog i pasivnog ometanja, kao i pod njihovim kombinovanim dejstvom.

Ukrajinski MR-18 je reklamiran da ima niz značajnih prednosti u odnosu na druge radarske sisteme iste klase. Konkretno, MR-1 ima kratko vreme raspoređivanja (do 5 min) u poređenju sa NEBO-SVU radarskim sistemom, čije vreme izgradnje iznosi 30 min.

Radar je razvio ukrajinski naučno-proizvodni kompleks, poznat kao Iskra. Radar je predstavljen 2017. godine, a proizvedeno ih je samo nekoliko. U pitanju je VHF radar koji se uglavnom koristi kao radar za rano upozoravanje dugog dometa.

Ruska vojska je poslednjih meseci intenzivirala operacije suzbijanja protivvazdušne odbrane Ukrajine. Kao rezultat toga, uništeno je desetine ukrajinskih radarskih i protivvazdušnih sistema.

Mreža protivvazdušne odbrane Ukrajine sada loše funkcioniše. Kijev traži od svojih saveznika na Zapadu da mu brzo obezbede radare i sisteme protivvazdušne odbrane.

Rusko vazduhoplovstvo uglavnom koristi rakete H-38 za oštećenje ukrajinskih linija komunikacije, a mete za ovo oružje otkrivaju ruske izviđačke bespilotne letelice Orlan-10.

Raketa H-38 ukratko

H-38/H-38M (engleski: Kh-38, ruski: Х-38) je porodica raketa vazduh-zemlja namenjena da nasledi porodice raketa H-25 i H-29. Ruska raketa H-38 veoma moćno oružje. Njena maksimalna brzina je 2,2 Maha.

Rusko vazduhoplovstvo je 2022. godine počelo da koristi vođene rakete H-38, a od 2023. godine i laserski vođene H-38ML. O preciznom pogodtku ruske rakete H-38ML ispaljene iz Su-34 na most u pravcu Kuzemovskog još septembra 2023. godine smo kada se i dogodio pisali, a udar možete videti na videu ispod.

Dakle, rakete ovog tipa nisu od nedavno u upotrebi, međutim, vrlo je verovatno da se trenutno koriste češće nego ranije tokom rusko-ukrajinskog sukoba.

Raketa H-38ML je poznata po svojoj visokoj preciznosti i karakteristikama ubojitosti. Ovo je moderno oružje dizajnirano posebno za uništavanje različitih kopnenih ciljeva, uključujući neprijateljske infrastrukturne objekte.

h 38
h 38

Glavne karakteristike ovog oružja su domet od 40 km i lansirna masa od 520 kilograma od čega je bojeva glava 250 kilograma.

Raketa H-38 ušla je u opremu ruske avijacije 2012. godine, namenjena je za opremanje borbenih aviona pete generacije, ali i nekih četvrte generacije. Mogu se lansirati iz aviona Su-57, Su-34, Su-25SM3, Su-35, a moguće čak i iz helikoptera Ka-52K.

Kombinacija visoke preciznosti pogađanja, vođenog laserom, kratkog vremena ekspozicije (pogađa metu za manje od jednog minuta nakon lansiranja, na maksimalnoj udaljenosti od 40 km) i relativno velike količine eksploziva (250 kg) čine projektil H-38 veoma smrtonosan i verovatno sa većim odnosom cene i koristi od kliznih bombi, s obzirom da je precizniji.

Kako navodi američki Drive, pozivajući se na ruske izveštaje, rakete H-38, osim što pogađaju ukrajinske linije komunikacije, koriste se i kao neka vrsta “dopuna” vođenim vazdušnim bombama sa UMPK koje su sada glavno i ubedljivo najisplativije sredstvo napada za rusku taktičku avijaciju.

Naravno, što se razorne moći tiče raketa H-38 može zameniti samo najslabije vazdušne bombe snage do 250kg. Rusija takođe koristi i najnoviju raketu razijenu na bazi H-38, Grom. Raketa Grom je hibrid rakete i klizne bombe zasnovane na H-38 projektilu.

Projektil Grom nastao iz H-38

KTRV je razvio dve verzije Grom-a. Prva verzija, taktička krstareća raketa Grom-E1, zadržava raketni motor i dodaje set krila za postizanje dometa do 120 kilometara sa težinom bojeve glave do 315 kg. Druga verzija je Grom-E2 sa dodatnom težinom bojeve glave od 165 kg, ograničenog dometa na 65 km i bez mlaznog motora.

Prema dostupnim podacima, ruski vojno-industrijski kompleks može da proizvede nekoliko projektila H-38 za mesec dana. Ruski stručnjak za vojnu avijaciju i američki novinar Pjotr Butovski napominje da je, prema rečima direktora JSC KTRV, „koristeći okvir projektila H-38, kompanija dodala iskačuća krila i delimično promenila dizajn”.

Postoji mogućnost da je raketa Grom-E1 zapravo zasnovana na telu bombe OFAB-500U, a raketa Grom-E2 je zasnovana na telu bombe KAB-500OD.

grom e1
grom e1

Obe verzije koriste inercijalni navigacioni sistem i mogu biti opremljene dodatnim GLONASS prijemnikom. Za terminalno navođenje, može se instalirati poluaktivni laser, aktivno radarsko navođenje ili infracrveni tragač za snimanje kako bi se postigla preciznost.

Grom se može koristiti iz svih tipova ruskih borbenih aviona, uključujući bombardere Su-34 i višenamenske lovce Su-35.

5 KOMENTARA

  1. Na MCM se već uveliko vrte slike ruskog S-400 sistema pogođenog ovaj put kod Donjecka. Pogođen najverovatnije od strane ATACMS. Ovaj put je uništeno i radarsko vozilo 96L6CP, zajedno sa dva lanserna vozila (TEL).

    2
    29
      • Pa dok se ovde piše o tome kako Rusi ukrajincima uništavaju radare, ti isti Ukrajinci svako malo pa Rusima nabodu po koji S-400, navodno “zastarelim” raketama ATACMS. Koji je ovo već, 3 ili 4 pogođen S-400 u poslednjih 40ak dana.

        • Da da, pored s400 nedeljno vidim obaraju svaki dan su-25 bez ijednog dokaza. Isto ko zimus sto su bili u propagandom nadahnucu pa svaki dan obarali avione. Da ne pričam o obaranju raketa sa 100 posto učinkom.

          40
          • Srbija ima bateriju S400 ostala od srpsko-ruskih vežbi.
            Hajde napadnite nas, čik ako smete.

            21
            2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave