NaslovnaNovostiSAD ulažu dodatna sredstva u hipersonično oružje: Sistem LRHW poslat na 'doradu'...

SAD ulažu dodatna sredstva u hipersonično oružje: Sistem LRHW poslat na ‘doradu’ za 756 miliona dolara

Američka vojska je 17. maja 2024. objavila da je Lockheed Martinu dodelila ugovor od 756 miliona dolara za “poboljšanje” svog projekta hipersoničnog oružja dugog dometa (LRHW).

Ugovor uključuje dodatnu LRHW baterijsku opremu, napredne sisteme i softversku tehničku podršku, kao i punu logističku podršku. Ova inicijativa ima za cilj da ojača sposobnosti američke vojske novom klasom hipersoničnih raketa dugog dometa, ultra brzih i visoko manevarskih hipersoničnih raketa koje se mogu lansirati sa mobilnih kopnenih platformi.

Hipersonično oružje dugog dometa (LRHV), je primena najsavremenije tehnologije koju je razvio Lockheed Martin, dizajniran je da primeni hipersonični sistem All Up Round (AUR), ključnu komponentu programa konvencionalnog brzog udara (CPS) kojim upravlja američka mornarica.

LRHW sistem čini sofisticiranu i robusnu ofanzivnu borbenu jedinicu

Hipersonično oružje velikog dometa (LRHW) je, prema tvrdnjama Lockheed Martina, napredni raketni sistem razvijen za američku vojsku, a navode i da “predstavlja značajan skok u hipersoničnoj tehnologiji”.

Dizajniran je da putuje brzinama većim od 5 maha (pet puta brže od zvuka) što napominju da otežava presretanje postojećim odbrambenim sistemima. Za razliku od tradicionalnih balističkih projektila, LRHW može da izvodi nepredvidive manevre u letu, što dodatno komplikuje napore presretanja.

dark eagle lanser
dark eagle lanser

Stiv Lejn, potpredsednik Hypersonic Strike Weapon Systems u kompaniji Lockheed Martin, naglasio je posvećenost kompanije podršci razvoju sposobnosti za hipersonične udare američke vojske.

„Lokid Martin je ponosan što nastavlja svoje snažno partnerstvo sa vladom SAD u pogledu sposobnosti hipersoničnog udara“, rekao je Lejn.

„Kroz ovaj ugovor, mi ćemo podržati američku vojsku da podrži hipersonični sistem oružja dugog dometa koji je trenutno u rukama američkih vojnika, proizvede dodatne baterije za buduće raspoređivanje na terenu i doprinese testiranju leta.”

Nadovezujući se na svoju uspešnu saradnju sa američkom vojskom, Lockheed Martin je isporučio prvu LRHW bateriju, poznatu kao Dark Eagle, američkim vojnicima 2021. godine

Ovaj novi ugovor navodno dodatno jača stalnu ulogu Lockheed Martina u rešavanju “kritičnih bezbednosnih potreba nacionalnih napora u razvoju tehnologije hipersoničnog oružja” i obezbeđivanje da američka vojska ostane na čelu savremenih ratnih sposobnosti.

Podsetimo, SAD drastično kasne kada je hipersonično oružje u pitanju, iza ne jedne, već sada nekoliko zemlja.

Hipersonično oružje američke vojske Dark Eagle

Vojska SAD ima za cilj da Dark Eagle bude moćno i precizno udarno oružje koje može brzo da gađa udaljene mete visoke vrednosti, nudeći značajnu prednost u izbegavanju PVO sistema.

dark eagle 1
dark eagle 1

Dark Eagle je raketa srednjeg dometa lansirana iz prikolice sa projektovanim dometom većim od 2700 kilometara. Maksimalna brzina od 17 maha, je ono što je planirano da postigne.

Baterija Dark Eagle sastoji se od četiri lansera zasnovana na prikolici, od kojih svaki ima dva lansera projektila. Ovi lanseri se prevoze na prikolicama M870, koje vuku tegljači-prikolice M983A4 HEMTT sa osam točkova. Pored toga, komandno vozilo sa šest točkova služi kao bv2aterijski operativni centar, koji nadgleda rad sistema Dark Eagle.

Jedinstveni dizajn Dark Eagle-a uključuje hipersonično vozilo (jedrilicu) za ubrzano jedrenje bez pogona postavljeno na raketni pojačivač. Raketni pojačivač pokreće hipersonično vozilo konusnog oblika do idealne brzine i visine pre nego što bude pušten.

Nakon toga, spušta se do svog odredišta hipersoničnim brzinama, definisanim kao sve što prelazi 5 maha, duž relativno kratkog, atmosferskog puta leta.

Američki odbrambeni gigant Lockheed Martin ima zadatak da služi kao sistemski integrator za hipersonične sposobnosti vojske, nadgledajući primenu ove tehnologije preko mobilnog bacača kamiona, kada se i ukoliko se dogodi.

Za Sjedinjene Države, ispunjavanje značajno revidiranog rasporeda je ključno. Brzina kojom se odvija razvoj hipersoničnog oružja izazvala je veliku zabrinutost u stručnim krugovima SAD i njihovih satelita, posebno imajući u vidu značajan napredak koji su postigli međunarodni rivali.

utovar dark eagle
utovar dark eagle

Problemi i kašnjenja

Posle niza neuspešnih testova koji su stavili američki hipersonični program „Dark Eagle” u neprijatnu situaciju kod svojih rivala, visoki zvaničnik vojske SAD je nedavno otkrio „problem u mašinstvu” sa lanserom.

Vojska je odlučila da odloži upotrebu oružja od kraja septembra 2023. godine do kraja kalendarske godine zbog niza neuspeha u testiranju pre lansiranja koji su se desili tokom proteklih nekoliko godina.

Provere pre leta zahtevale su otkazivanje ključnog testa leta zakazanog za 6. septembar 2023. godine, što je značajno smanjilo raspored raspoređivanja. Kasnije, zbog još jednog neuspelog testa krajem oktobra 2023. godine, odustao se od cilja da se sistem postavi do kraja prošle kalendarske godine.

Uprkos testiranju nekih svojih komponenti u ranijim lansiranjima uživo, vojska SAD još nije sprovela svoj prvi test pune paljbe ove rakete. Tek nakon tri neuspela probna lansiranja u martu, septembru i oktobru prošle godine, vojska je otkrila da je u pitanju navodno mehanički problem.

„Nema ovde neke nove nauke; To je samo mašinski problem da se osigura da projektil radi sa tim lanserom jer su oba nova i obično se to ne radi na taj način“, rekao je Dag Buš, šef nabavke vojske za američki Breaking Defense. Pomoćnik vojnog sekretara Buš tada nije detaljno objasnio mašinski problem sa lanserom.

Kroz sva tri neuspeha pre testiranja, američka vojska je zadržala sličan stav i naglasila da test nije mogao da se održi zbog problema u proverama pre leta. Iako u izjavama nije preciziran razlog za otkazivanje testa, one su izazvale zabrinutost oko vremenskog okvira programa i da li vojska može u dogledno vreme da proglasi oružje spremnim za borbu.

Dag je potom rekao da nova strategija američke vojske razdvaja testiranje raketa i lansera tako da kašnjenja u jednom navodno ne utiču na napredak drugog. On je dodao da bi ovo oružje moglo biti spremno za još jedno testiranje u punoj meri do aprila ili maja ove 2024. godine, a uspešan test bi mogao da dovede do toga da bude na kraju i proglašen operativnim. Međutim, on nije precizirao konkretan aspirativni datum raspoređivanja oružja u vojsku SAD.

dark eagle trasport
dark eagle trasport

Napori Sjedinjenih Država da smanje tehnološki jaz sa Kinom i Rusijom u hipersoničnom programu suočili su se sa značajnim neuspehom jer se raspored za postavljanje oružja stalno pomerao. “Tamni Orao” pokušava da postane prvo hipersonično oružje u arsenalu američke vojske.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave