NaslovnaNovostiMeđunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje premijera Netanjahua, ministra odbrane Galanta...

Međunarodni krivični sud izdao nalog za hapšenje premijera Netanjahua, ministra odbrane Galanta i nekoliko lidera Hamasa

Šef Međunarodnog krivičnog suda traži naloge za hapšenje Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog njihove uloge u ratu u Gazi. Poternice su takođe tražene za lidere Hamasa Jahju Sinvara, Ismaila Hanija i Mohameda Deifa.

Međunarodni krivični sud (ICC), sa sedištem u Hagu, saopštio je u ponedeljak da je izdao nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti počinjenih u Pojasu Gaze.

ismail hanije, jahja sinvar i mohamed dejf copy
ismail hanije, jahja sinvar i mohamed dejf copy

Šef Međunarodnog krivičnog suda traži naloge za hapšenje lidera Hamasa Jahje Sinvara, Ismaila Hanijea i Mohameda Deifa, rekao je glavni tužilac Karim Kan u intervjuu za CNN Kristijan Amanpur u ponedeljak.

„Danas… smo podneli zahtev za naloge pretpretresnom veću MSP-a u odnosu na tri osobe koje su pripadnici Hamasa“, rekao je Kan.

„Sinvar koji je zadužen na terenu… Deif koji je zadužen za Brigadu Al Kasam i Hanija koja je [zadužen] za njihovu političku kancelariju sa sedištem u Dohi“, rekao je Kan.

Optužbe protiv lidera Hamasa su “istrebljenje, ubistvo, uzimanje talaca, silovanje i seksualni napad u pritvoru”, rekao je on i dodao da su to “ključni zločini koje su navodno počinile ove tri osobe”.

Nalog za hapšenje izraelskog premijera

Glavni tužilac je izneo optužbe u nalogu za hapšenje Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta zbog njihove uloge u ratu u Gazi.

Hamas ali i brojne druge organizacije tvrde da je više od 35.000 Palestinaca ubijeno u tom sukobu, što varira za skoro 25.000 od tih smrti. Izrael je rekao da su 15.000 poginulih bili borci.

„Na osnovu dokaza koje je prikupila i ispitala moja kancelarija, imam razumne osnove da verujem da Benjamin Netanjahu, premijer Izraela, i Joav Galan, izraelski ministar odbrane, snose krivičnu odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene teritoriju države Palestine (u pojasu Gaze) počev od najmanje 8. oktobra 2023. godine“, naveo je u saopštenju glavni tužilac MSP-a sa sedištem u Holandiji.

Kan je rekao da su optužbe protiv izraelskog premijera „istrebljenje, izazivanje gladi kao metoda ratovanja, uključujući uskraćivanje humanitarnih zaliha [i] namerno gađanje civila u sukobu“, ocenjujući navode Južne Afrike da je Izrael prekršio konvenciju o genocidu 1948. godine.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave