Naslovna Novosti U vreme ruskog prodora na region Harkova, Ukrajincima je potpuno „isečena“ veza...

U vreme ruskog prodora na region Harkova, Ukrajincima je potpuno „isečena“ veza sa Starlinkom

6
Ukrajinski vojnik isključuje terminal Starlink na liniji fronta u regionu Luganska. Fotografija: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Ukrajinski vojnik pored terminala Starlink na liniji fronta
google news

„Bili smo potpuno zaslepljeni u određenom trenutku“, rekao je komandant jedinice dronova za Vašington post.

Nova ofanziva Rusije na severoistočnoj granici Ukrajine se očekivala mesecima i opet je “iznenadila” ukrajinske vojnike stacionirane tamo.

Američki satelitski Starlink terminali kojima je upravljala ukrajinska 125. brigada kopnene odbrane u oblasti Harkov potpuno su onesposobljeni na dan ruskog napada, prvi put od 2022. godine, piše Vašington post, pozivajući se na ukrajinske vojnike.

Neki od vojnika sa kojima je Vašington post razgovarao rekli su da je ovaj događaj doprineo napredovanju Rusije u regionu. Moskva je 10. maja pokrenula novu ofanzivu sa 30.000 vojnika, ciljajući na oblast Harkov, koja se graniči sa Rusijom na severoistoku Ukrajine.

starlink internet ukrajina
starlink internet ukrajina

„Bili smo u jednom trenutku potpuno zaslepljeni“, rekao je komandant jedinice dronova u brigadi. „To je bio najveći problem, nismo videli kako se kreću, radili smo samo preko radija ili preko telefona koji su još uvek radili“, dodao je on Vašington postu.

Veza sa bespilotnim letelicama na koje su se vojnici oslanjali da bi nadgledali rusko kretanje „potpuno je nestalo“, rekao je on.

Glavnokomandujući Aleksandar Sirski rekao je da se raspon ruske kontrole u Harkovskoj oblasti proširila. Istovremeno, Sirski je rekao da moskovske trupe “nisu uspele da naprave prodor”, ali je priznao da će biti „teške bitke pred nama”.

Komentari Sirkskog usledili su dan nakon što je predsednik Volodimir Zelenski rekao novinarima da su ruske trupe mogle da napreduju do 10 kilometara duboko tokom svoje ofanzive u oblasti Harkova, ali se “front u regionu stabilizovao”.

Kompanija Elona Maska SpaceX počela je da isporučuje Starlink terminale Ukrajini ubrzo nakon eskalacije sukoba u februaru 2022. Starlink je od tada postao ključan za komunikaciju ukrajinskih trupa na bojnom polju.

Konkretno, prema Vashington Postu, ukrajinska 125. brigada teritorijalne odbrane – koja se proteže na otprilike 40-ak kilometara od granice regije Harkov sa Rusijom – koristila je izviđačke bespilotne letelice da svakodnevno prati kako Moskva gomila svoje snage za mogući napad.

Međutim, ujutru kada su američke snage započele ofanzivu 10. maja, brigada je izgubila sve video i ostale prenose zbog ruskih elektronskih smetnji.

triada
triada

Za nekoliko dana, Rusi su zauzeli — po drugi put — oko 150 kvadratnih kilometara teritorije duž granice, “iskoristivši trenutak kada se ukrajinska vojska suočava sa ogromnim nedostatkom, ostavljajući je ranjivom na ruske aktivnosti”, poruka je koju pokušava da prenese Vašington post.

Paket američke pomoći, uključujući finansiranje artiljerije i municije za protivvazdušnu odbranu, odložen je u Kongresu više od šest meseci pre nego što je odobren prošlog meseca, ostavljajući snage na liniji fronta često nesposobnim da uzvrate, navodi kao dodatni razlog američki medij.

Podsetimo, da je rusko elektronsko ratovanje prekinulo signale satelitskog sistema Starlink u Avdijevki tokom ruske ofanzive na taj grad, pisali smo još u februaru. Rusi smatraju da je ometanje komunikacija između ukrajinskih jedinica veoma važna aktivnost za izvođenje uspešnih vojnih operacija. Pored toga, vojno osoblje Oružanih snaga Rusije takođe fizički cilja da uništi Starlink komunikacione terminale nakon otkrivanja.

Štaviše, Rusi su prvi upotrebili takve sveobuhvatne protivmere i testirali ih u borbenim uslovima na zaporoškom pravcu. Prema tvrdnjama ruskih izvora, još ranije su u oblasti Orehov u Zaporoškoj oblasti uništeni (pogođeni) mnogi bunkeri sa komunikacionim i kontrolnim centrima, gde su radili komunikacioni terminali Starlinka.

Mogući krivac – sistem Tobol

 Moskva mesecima testira svoj sistem elektronskog ratovanja Tobol u pokušaju da poremeti prenos podataka Starlink u Ukrajini, prema američkim obaveštajnim službama.

Program, „za koji se tvrdi da je dizajniran da zaštiti satelite Kremlja, može da se koristi za napad na satelite koje koriste njegovi protivnici“, navodi se u navedenom martovskom izveštaju.

Kompanija SpaceX, koja poseduje satelite Starlink, odbila je još u februaru da komentariše informacije i spekulacije, a Pentagon ćuti sa svoje strane. Još nije jasno da li su prekidi u Starlink-u rezultat eksperimenata ruskog Tobola ili drugih sistema za ometanje kao što je Tirada 2.

Konstantin Jura, portparol ukrajinskog ministarstva odbrane, rekao je da su zvaničnici u Kijevu svesni napora Rusije i da Ukrajina „preduzima korake da ih neutrališe“.

Ukrajinske snage prijavile su nestanak komunikacija i prošlog oktobra tokom neuspešne kontraofanzive na jugu i istoku zemlje. Nakon toga, ruske trupe su zarobile satelitske internet terminale Elona Maska kao ratne trofeje u regionu Donjecka u januaru ove godine.

Automatizovana radio-interferentna stanica R-378A „Tobol“ je dizajnirana za otkrivanje i suzbijanje neprijateljskih radio komunikacionih linija. U službi je jedinica za radio-elektronsku borbu Oružanih snaga Rusije.
Automatizovana radio-interferentna stanica R-378A „Tobol“ je dizajnirana za otkrivanje i suzbijanje neprijateljskih radio komunikacionih linija. U službi je jedinica za radio-elektronsku borbu Oružanih snaga Rusije.

Zapadni analitičari su identifikovali najmanje 7 Tobol sistema u Rusiji. Tri lokacije se takođe pominju u američkim obaveštajnim dokumentima: jedna u blizini Moskve, druga u blizini Krima i treća u Kalinjingradu; veruje se da su sistemi sposobni da napadnu ukrajinske komunikacione sposobnosti.

Vašington post napominje da je Starlink od vitalnog značaja za ukrajinsku vojsku za komunikaciju na bojnom polju i prenos informacija.

6 KOMENTARA

  1. Međutim, ujutru kada su američke snage započele ofanzivu 10. maja, brigada je izgubila sve video i ostale prenose zbog ruskih elektronskih smetnji.

    Авај, овог пута нису јенкији.

    211
  2. Starlink je na 550 km iznad površine zemlje i napaja se ‘bednim’ solarnim panelima koje paralelno koristi i jonski motor u satelitu. Nije bogznakakva snaga te emisije, a, plus na sve to su frekvencije koje se koriste pa i malo ozbiljnija oblačnost ozbiljno smeta. S druge strane, rusi sa zemlje ladno mogu da pregaze ceo freqventni opseg i to stostruko većom snagom i da premodulišu taj Maskov ‘signalčić’ sa satelita.
    Ako još upotrebe i quintagwa širokopojasni zrak, ti sateliti će izgubiti orijentaciju u orbiti skroz naskroz.

    10
  3. Trenutno nije radio starlink ,pa svakoj budali postaje pametno da je mask radio za petagon o slao desetine baloncica sa takozvanim satelitima za rat u ukraini namjenje pod maskom internet za civile ,nije trenutno radio ,ama blokiran je 24 sata svakodnevno

    12
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version