Naslovna Novosti Da li je sistem Tobol aktiviran? Rusko elektronsko ratovanje prekinulo signale satelitskog...

Da li je sistem Tobol aktiviran? Rusko elektronsko ratovanje prekinulo signale satelitskog sistema Starlink u Avdijevki

6
Ukrajinski vojnik isključuje terminal Starlink na liniji fronta u regionu Luganska. Fotografija: Clodagh Kilcoyne/Reuters
Ukrajinski vojnik pored terminala Starlink na liniji fronta
google news

Jedinice Oružanih snaga Rusije počele su da koriste sisteme za elektronsko ratovanje na Avdejevskom pravcu u DPR koji ometaju (presreću) signale satelitskog sistema Starlink. Kao rezultat toga, pristup Internetu je prekinut širom Avdijevke, pišu ukrajinski i zapadni informativni izvori.

Publikacije napominju da ukrajinska vojska aktivno koristi sistem Starlink za svoje potrebe. U stvari, većina sistema komunikacija Oružanih snaga Ukrajine i nova strategija vođenja mrežnocentričnog rata ukrajinske komande bili su zasnovani na sistemu Starlink.

starlink internet ukrajina
starlink predajnik u posedu oružanih snaga Ukrajine

Rusi su uspeli da od obaveštajnih podataka i naređenja koja su stizala iz Kijeva i zapadnih partnera odseku utvrđenja u Avdejevki, iz kojih je bila kontrolisana lokalna ukrajinska grupa trupa.

Iz ovih bunkera održavaju se informacioni kontakti sa linijom fronta preko žičanih telefonskih linija. Međutim, sada su komunikacione mogućnosti Ukrajinaca ozbiljno poremećene.

Komandanti formacija izgubili su operativnu vezu sa vrhovnom komandom i svojim potčinjenima. Navodi se da je potrebno značajno vreme da se komunikacioni centri pomere izvan održivog dometa ruskih sistema elektronskog ratovanja i ponovo uspostavite komunikaciju sa rukovodstvom i linijom fronta.

Rusi smatraju da je ometanje komunikacija između ukrajinskih jedinica veoma važna aktivnost za izvođenje uspešnih vojnih operacija. Pored toga, vojno osoblje Oružanih snaga Rusije takođe fizički cilja da uništi Starlink komunikacione terminale nakon otkrivanja.

Štaviše, Rusi su prvi upotrebili takve sveobuhvatne protivmere i testirali ih u borbenim uslovima na zaporoškom pravcu. Prema tvrdnjama ruskih izvora, ranije su u oblasti Orehov u Zaporoškoj oblasti uništeni (pogođeni) mnogi bunkeri sa komunikacionim i kontrolnim centrima, gde su radili komunikacioni terminali Starlinka.

U noći 8. februara, oko 50 različitih vazdušnih bombi sa dodatim univerzalnim modulom za planiranje i korekciju, bačeno je na ukrajinske bunkere koje su u Avdijevki identifikovale ruske Vazdušno-kosmičke snage.

Sistem „ometanja” satelita Tobol

Moskva mesecima testira svoj sistem elektronskog ratovanja Tobol u pokušaju da poremeti prenos podataka Starlink u Ukrajini, prema američkim obaveštajnim službama.

Program, „za koji se tvrdi da je dizajniran da zaštiti satelite Kremlja, može da se koristi za napad na satelite koje koriste njegovi protivnici“, navodi se u navedenom martovskom izveštaju.

Kompanija SpaceX, koja poseduje satelite Starlink, odbila je da komentariše informacije i spekulacije, a Pentagon ćuti sa svoje strane. Još nije jasno da li su prekidi u Starlink-u rezultat eksperimenata ruskog Tobola ili drugih sistema za ometanje kao što je Tirada 2.

Automatizovana radio-interferentna stanica R-378A „Tobol“ je dizajnirana za otkrivanje i suzbijanje neprijateljskih radio komunikacionih linija. U službi je jedinica za radio-elektronsku borbu Oružanih snaga Rusije.
Automatizovana radio-interferentna stanica R-378A „Tobol“ je dizajnirana za otkrivanje i suzbijanje neprijateljskih radio komunikacionih linija. U službi je jedinica za radio-elektronsku borbu Oružanih snaga Rusije.

Konstantin Jura, portparol ukrajinskog ministarstva odbrane, rekao je da su zvaničnici u Kijevu svesni napora Rusije i da Ukrajina „preduzima korake da ih neutrališe“.

Ukrajinske snage prijavile su nestanak komunikacija prošlog oktobra tokom neuspešne kontraofanzive na jugu i istoku zemlje. Nakon toga, ruske trupe su zarobile satelitske internet terminale Elona Maska kao ratne trofeje u regionu Donjecka u januaru ove godine.

Zapadni analitičari su identifikovali najmanje 7 Tobol sistema u Rusiji. Tri lokacije se takođe pominju u američkim obaveštajnim dokumentima: jedna u blizini Moskve, druga u blizini Krima i treća u Kalinjingradu; veruje se da su sistemi sposobni da napadnu ukrajinske komunikacione sposobnosti.

Vašington post napominje da je Starlink od vitalnog značaja za ukrajinsku vojsku za komunikaciju na bojnom polju i prenos informacija.

triada
triada

6 KOMENTARA

  1. Rrrt,ne rerardiraj svoju glupost.Cipove ameri uvoze sa Tajvana i Kine,jer njihova Silikonska dolina je slicnu sudbinu ima kao nas Ei nis.A ovde za elektronsko ratovanje mnogo su bitniji algoritmi koji se ubaciju.Tako da kada ne znas bar se ne glupiraj.

  2. И, (нео)нацисти у Украјини су, на челу с’оним кукумавчем – глупердом, пронашли систем, али у лудилу – па на крају полудели, заједно с’њим, од корумпираног система ! Шта вреди да им је демократија пред вратима, ако мушкарци(и регрутоване младе жене) нису код куће него непотребно гину на фронтовима, или морају да беже у иностранство !?

  3. Не само да су системи “Тобол” Војске Русије за електронско ратовање и ометање сателитског сигнала одавно активирани – него, изгледа, успешно и раде ! Све је под контролом : Све се омета, контролише и прати !
    (Мр Пит & 12 ‘гуслача’)

    • Čipovi se više ne rade u Americi. Od Silikonske doline je malo šta ostalo. Sve to žuti rade i prodaju kome hoće. Ali nisu čipovi najvažniji. Oni rade bilo šta, za šta ih pripremite i kakav algoritam im učitate. Najveće dostignuće je tim relacijama.

    • Rrrrretard. Genocidne Zverske Države su odavno pukle, samo ovi “kolektivni zaprdnjaci” nesmeju da stisnu i da im jave.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version