NaslovnaNovostiSrušio se jedan od tri helikoptera u kojima je mogao biti među...

Srušio se jedan od tri helikoptera u kojima je mogao biti među ostalim zvaničnicima i iranski predsednik Raisi

Iranski mediji javljaju da je helikopter sa predsednikom Ebrahimom Raisijem doživeo nesreću u provinciji Istočni Azerbejdžan i da su neki od njegovih saputnika u helikopteru „uspeli da uspostave kontakt sa centrom“.

U međuvremenu, novinska agencija IRIB je napisala: „Spasilački timovi nastavljaju svoje napore da stignu do mesta nesreće“.

Ali Zakari, zamenik guvernera za razvoj u Istočnom Azerbejdžanu, rekao je za veb-sajt „ Sharq Network”: „Još nisam stigao na mesto nesreće i nemam detalje o incidentu”.

Zakari je naveo da se nesreća dogodila u blizini Varzećana i nastavio: „Bila su tri helikoptera, od kojih su dva bezbedno sletela, a jedan se srušio“.

Pokrajinski zvaničnik je naglasio da još nisu poznati broj i identitet potencijalnih žrtava, kao ni tačan uzrok i detalji incidenta. Iranski Crveni polumesec saopštio je da su spasilačke ekipe poslate na mesto nesreće.

Raisi je putovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan. Državna televizija je saopštila da se incident dogodio u blizini Jolfe, grada na granici sa Azerbejdžanom, oko 600 kilometara severozapadno od iranske prestonice Teherana.

Sa Raisijem su putovali iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan, guverner iranske provincije Istočni Azerbejdžan i drugi zvaničnici, izvestila je državna novinska agencija IRNA. Jedan zvaničnik lokalne vlade upotrebio je reč „sudar“ da opiše incident, ali je priznao iranskim novinama da sam tek treba da dođe do mesta.

Ni IRNA ni državna TV nisu dale nikakve informacije o Raisijevom stanju. Spasioci su pokušavali da stignu do mesta, rekla je državna televizija, ali su ih ometali loši vremenski uslovi. Prijavljena je jaka kiša i magla uz poneki vetar. IRNA je to područje nazvala „šumom“.

Raisi je bio u Azerbejdžanu rano u nedelju da bi otvorio branu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim. To je treća brana koju su dve nacije izgradile na reci Aras.

Poseta je usledila uprkos hladnim odnosima između dve nacije, uključujući napad oružjem na ambasadu Azerbejdžana u Teheranu 2023. i diplomatske odnose Azerbejdžana sa Izraelom, koji iranska šiitska teokratija smatra svojim glavnim neprijateljem u regionu.

Iran raspolaže raznim helikopterima ali međunarodne sankcije otežavaju nabavku rezervnih delova za njih. Iranska vojna vazdušna flota uglavnom datira još od pre Islamske revolucije 1979. godine.

4 KOMENTARA

  1. Što se tiče davanja oružja ili konkretno novog helikoptera,naprimer Rusija Iranu,vazi ono staro pravilo „ljubav za ljubav,a sirenje za pare” ,tako je bilo i bice u svim medjudrzavnim odnosima.Niko ali bas niko vas nece u politici pomoci zbog ljubavi,vec samo iz cistog interesa.Kod nas je naravno bivalo i drugacije,pa smo zato tu gde smo…..

  2. Mogli bi naši da pitaju ambasadora Islamske republike Iran da li mi možemo nekako da pomognemo. Naše jedinice imaju iskustva u nekoliko stranih država; npr Grčka, Slovenija, Albanija, Severna Makedonija…
    I naše jedinice su ozbiljno opremljene za takve akcije.

  3. a što mu ruska gamad nisu dali novi helikopter, i oni poštuju američke sankcije???…kada će rusofili da shvate da rusija nije nikakava imperija i neko ko će da oslobodi svet od kako oni kažu zapadnih satanista??

    2
    23
    • Kakve veze ima tvoje mišljenje i sam teks, mržnja ti izjeda dušu, pola tih zemalja koje bezosnovno pljuješ da su ne razvijene i da su iz srednjeg veka su u toj situaciju jer im neosnovano cinična i robovlasnički nastrojena amerika ne daje da žive normalan život.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave