NaslovnaNovostiNakon ukrajinskih napada, Krasnodar privremeno zatvara rafinerije: onesposobljeno 14 odsto kapaciteta za...

Nakon ukrajinskih napada, Krasnodar privremeno zatvara rafinerije: onesposobljeno 14 odsto kapaciteta za preradu u Rusiji

Napad ukrajinskih dronova ove nedelje na rusku rafineriju u Tuapseu (Krasnodarski region Ruske Federacije) doveo je do hitnog zatvaranja fabrike, piše Rojters, pozivajući se na dva izvora.

Ujutro u petak, 17. maja, dva ukrajinska drona napala su rafineriju nafte Rosnjeft u Tuapseu. Rusija je preko novinske agencije TASS javila da je požar ugašen.

Međutim, izvori Rojtersa su rekli da su bespilotne letelice pogodile postrojenje za proizvodnju tečnog prirodnog gasa u Tuapseu, dok je postrojenje za preradu sirove nafte ostalo neoštećeno.

„U toku požara nije bilo crnog dima. To znači da je gorio samo tečni gas“, napominje izvor publikacije. Sagovornik je dodao da sa tehničke tačke gledišta postoji opcija da se zaobiđe instalacija tečnog gasa i relativno brzo ponovo pokrene rafinerija nafte.

Rafinerija u Tuapseu zaustavila je preradu i proizvodnju nafte zbog požara nakon udara dronova 25. januara i ostala je zatvorena oko tri meseca, a nastavila je sa radom krajem aprila.

14% ruskih kapaciteta za preradu nafte onesposobljeno

Američki Blumberga se poziva na obaveštajni dokument Pentagona koji pokazuje da su ukrajinski udari dronovima na energetsku infrastrukturu Ruske Federacije onesposobili 14 odsto njenih kapaciteta za preradu nafte i doveli do rasta domaćih cena goriva.

Gubitak dela ruskih kapaciteta za preradu nafte doveo je do povećanja domaćih cena za 20-30% do sredine marta i doveo do zaustavljanja izvoza.

U izveštaju Pentagona se navodi da je Rusija “zabranila izvoz benzina na šest meseci, počevši od marta, da bi ublažila uticaj ovih udara, počela da uvozi naftne derivate iz Belorusije i dala prioritet isporukama naftnih derivata ruskim železnicama u odnosu na druge vrste transporta”.

mapa ukrajinskih napada na ruske rafinerije nafte
mapa ukrajinskih napada na ruske rafinerije nafte

Međutim, udari na energetske objekte Ruske Federacije „rezultirali su manjim prekidima u isporuci energije ruskoj vojsci i civilnom stanovništvu“, pošto Rusija ima veliki proizvodni kapacitet, treći po veličini u svetu, i visok stepen redundantnost u svojoj mreži, s tim da Rusija ima proizvodne kapacitete koje mogu preuzeti ulogu onih objekata pogođenih ukrajinskim napadima.

Ukrajinski udari na rusku flotu u Crnom moru pomoću bespilotnih pomorskih dronova „promenili su obrazac delovanja ruske flote”. Ruska Crnomorska flota počela je da izbegava ukrajinsku obalu i premestila neke brodove iz svoje glavne baze u okupiranom Sevastopolju.

Još kraja januara, Ukrajina redovno udara po ruskim rafinerijama nafte dalekometnim dronovima.

Služba bezbednosti je izvela ukupno najmanje 13 uspešnih napada na ruske rafinerije, tvrdio je krajem marta šef ukrajinske SBU Vasil Maliuk, a citira njegovo glasilo NewVoice.

Najnoviji napadi ukrajinskih dronova ciljali su aerodrom i skladište nafte u Krasnodarskom kraju

Bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine ponovo su pokušale su da napadnu aerodrom u selu Kuščovskaja na Krasnodarskoj teritoriji u toku noći 19.05.2024. godine. Rad sistema PVO snimili su lokalni stanovnici.

Prema preliminarnim podacima, u napadu je učestvovalo najmanje pet dronova. Lokalni operativni štab saopštava da je u Krasnodarskom kraju zabeležen napad najmanje deset bespilotnih letelica.

Na teritoriji rafinerije nafte u Slavjansku na Kubanu izbio je požar. Prema preliminarnim podacima, skladište nafte su napali dronovi, izvestili su o zvukovima eksplozija.

Predstavnici operativnog štaba u okrugu Kuščevski javili su da je nakon pada jednog od dronova izbio požar, koji nije zahvatio teritoriju naseljenih mesta. Požar se gasi, žrtava i razaranja nema.

U Slavjansku na Kubanu jedan od dronova pao je na teritoriju rafinerije nafte. Prema preliminarnim informacijama, žrtava i razaranja nije bilo.

Hitne službe rade na mestima pada dronova. Oni su angažovani na otklanjanju posledica napada i rasvetljavanju svih okolnosti incidenta, prenose ruski izvori.

Stanovnici Viborga u Rusiji čuli eksplozije u blizini skladišta nafte

Prema najnovijim informacijama 19.05 ujutru očevici izveštavaju o zvukovima eksplozija u Viborgu, u Lenjingradskoj oblasti. Nakon ovoga, izbio je požar u krugu lokalnog skladišta nafte, kako prenosi ruska Baza. Uzroci incidenta još uvek nisu poznati, a zvaničnih informacija nema.

Guverner Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko rekao je da se u zgradi starog naftnog skladišta Viborg dogodio prasak zbog upotrebe pirotehnike. Prema njegovim rečima, povređenih nije bilo, a nije zabeležena pretnja ili požar.

U početku su se pojavile informacije o mogućem napadu kamikaze dronom, međutim, s obzirom na zvaničnu verziju, ovi podaci nisu potvrđeni.

Meštani koji su čuli eksplozije bili su zabrinuti zbog onoga što se dogodilo. Poruke i fotografije sa lica mesta brzo su se proširile društvenim mrežama. Mnogi korisnici su izrazili uzbunu i sugerisali da je incident mogao izazvati napad dronom.

Podsetimo, šef Pentagona Lojd Ostin rekao je u aprilu da napadi na ruske rafinerije mogu uticati na globalnu energetsku situaciju. U svedočenju pred Komitetom za oružane snage američkog Senata, Ostin je sugerisao da bi umesto napada na naftnu infrastrukturu za Ukrajinu bilo bolje da udari „taktičke i operativne ciljeve koji imaju direktan uticaj na aktuelni sukob”.

Međutim, jedan broj zapadnih analitičara smatra da je Ukrajina izabrala ispravnu taktiku da pogodi ruske rafinerije.

9 KOMENTARA

  1. Rusi trebali da evakuisu industriju,rafinerije itd iza Urala,ko za vreme WW2,Crn.flotu na Pacifik.Izgleda sad kasno za to.Putin,ko Staljin greske pravi,precenio svoju vojsku,ko tad Staljin.

  2. “okupiranom Sevastopolju”
    A od kad je okupiran? Hoćemo se silom praviti pametni kada ceo svet zna da je nezavisnost izglasana na referendumu? To što se ta činjenica nekome ne sviđa, to je druga stvar.

    100
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave