NaslovnaNovostiČlan izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc preti odlaskom i postavlja Netanjahuu ultimatum

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc preti odlaskom i postavlja Netanjahuu ultimatum

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Ganc rekao je u subotu da će njegova stranka prestati da podržava koaliciju premijera Benjamina Netanjahua ako strateški plan za okončanje rata u Pojasu Gaze ne bude odobren u roku od tri nedelje.

Član izraelskog ratnog kabineta Beni Gantc zapretio je u subotu da će napustiti vladu premijera Benjamina Netanjahua.

Kabinet ima pet članova, tri glavna su Netanjahu, Ganc i ministar odbrane Joav Galan.

Gantz poziva da plan uključi šest tačaka – od raspuštanja palestinskog terorističkog pokreta Hamas do uspostavljanja nove administracije u Gazi i brzog povratka stanovnika na sever te oblasti.

Jedan od „ciljeva“ plana mora biti „uspostavljanje američko-evropsko-arapsko-palestinske administracije koja će upravljati civilnim poslovima“ u Pojasu Gaze i „postaviti temelje za buduću alternativu koja nije ni Hamas ni Mahmud Abas (predsednik palestinske vlasti, proteran iz pojasa Gaze 2007. godine od strane Hamasa)“, objasnio je Ganc svoje uslove.

Netanjahu je odbacio set zahteva, prenose izraelski mediji. Premijer kaže da zahtevi nagoveštavaju poraz Izraela, piše Haarec. Netanjahu je takođe rekao da se protivi priznavanju palestinske države u sklopu sporazuma o zbližavanju sa Saudijskom Arabijom koji je podržao Ganc.

Agencija AP je napisala da Gancova najava pogoršava tenzije u rukovodstvu Izraela više od sedam meseci nakon početka rata za iskorenjivanje Hamasa.

Premijer Netanjahu insistira na potpunom vojnom uništenju pokreta i tek treba da razjasni kako zamišlja budućnost Gaze. U međuvremenu, borbe koje su u toku produbljuju humanitarnu katastrofu koja Izrael stavlja pod međunarodni pritisak.

„Ako izaberete put fanatika i odvedete celu zemlju u ambis, bićemo primorani da napustimo vlast“, ​​rekao je Ganc.

U govoru je, kako prenose izraelski mediji, predložio „sveobuhvatan akcioni plan sa šest ciljeva“, a to su povratak talaca koje je Hamas kidnapovao 7. oktobra, kraj vladavine Hamasa u Gazi, demilitarizacija Pojasa, stvaranje nove strukture vlasti, povratak Palestinaca u severnu Gazu do početka septembra i rad na normalizaciji odnosa sa Saudijskom Arabijom.

izrael nastavlja ofanzivu napao 250 ciljeva u gazi u poslednja 24 sata
izraelske trupe

Ganc je bivši ministar odbrane i dugogodišnji Netanjahuov rival, ali se nakon početka rata pridružio premijerskoj koaliciji, u kojoj su i stranke krajnje desnice. Ganc je takođe jedan od tri člana ratnog kabineta sa pravom glasa, zajedno sa Netanjahuom i aktuelnim ministrom odbrane Joavom Galantom.

Nakon njegovog odlaska, Netanjahu bi više zavisio od radikalnijih partnera, navodi AP.

Netanjahu vlada sa desničarskim i religijskim strankama od kraja 2022. godine. Do sada je odbijao da predstavi plan za upravljanje i obnovu pojasa Gaze nakon rata, a u Sjedinjenim Državama raste, kao što vidimo, sve veće nezadovoljstvo njegovim delovanjem.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave