NaslovnaNovostiRuskoj vojsci stiže novi, kompaktni sistem elektronskog ratovanja za borbu protiv dronova

Ruskoj vojsci stiže novi, kompaktni sistem elektronskog ratovanja za borbu protiv dronova

Nedavno je Lenjingradska oblast predala vojnicima na frontu jedinstveni mobilni kompleks za elektronsko ratovanje postavljen na bazi putničkog automobila.

Ovaj sistem, koji je razvio Vektor istraživački institut iz Sankt Peterburga, predstavlja se kao novi razvoj u oblasti elektronskog ratovanja i može pouzdano da zaštiti kolone u pokretu od dronova na nekoliko frekvencija.

Ovi sistemi za elektronsko ratovanje će uskoro biti isporučeni na front preko fonda Lenjingradske granice, na svom Telegram kanalu objavio guverner Lenjingradske oblasti Aleksandar Drozdenko.

“Ovi sistemi su dizajnirani za upotrebu na prvoj liniji i već su uspešno testirani na poligonu i dobili su visoke pohvale”.

Sistem elektronskog ratovanja, kreiran na bazi terenskog vozila, ima niz prednosti. Prvo, njegova mobilnost i brzina kretanja duž linije fronta čine ga nezamenljivim oruđem u aktivnim borbenim uslovima.

Drugo, ugradnjom sistema na vozilo izbegava se potreba da se svaki put rasporedi i montira, što značajno štedi vreme i trud boraca.

Treće, kompleks može da prati kolone vozila, pružajući im zaštitu od dronova i drugih pretnji.

Prilagođavanje konfliktnim uslovima

Prema rečima Aleksandra Drozdenka, upravljanje i softver kompleksa su maksimalno pojednostavljeni na zahtev boraca kako bi njegovo korišćenje bilo intuitivno i brzo.

U isto vreme, specifikacije sistema su poboljšane da obezbede pouzdanu zaštitu stubova na više frekvencija. Kompleks može da funkcioniše kako u režimu stvaranja zaštitne kupole, tako i u segmentima.

To omogućava da se njegov rad prilagodi specifičnim uslovima borbene situacije. Istovremeno, sistem ne ometa svoje dronove, što je važan faktor za koordinaciju akcija na frontu.

Ukoliko sistem elektronskog ratovanja pokaže svoju efikasnost u borbenim uslovima, planira se pokretanje njegove masovne proizvodnje.

Ovo će omogućiti opremanje naprednih jedinica ruske vojske savremenom i pouzdanom opremom za elektronsko ratovanje, značajno povećavajući njihovu borbenu efikasnost i nivo zaštite, tvrdi se.

Velika očekivanja

Ovi sistemi su razvijeni u okviru holdinga Ruselectronics državne korporacije Rostec. Institut Vector je sproveo opsežna istraživanja i testiranja kako bi stvorio kompleks sposoban da se efikasno suprotstavi savremenim pretnjama na bojnom polju, tvrde ruski izvori.

Treba napomenuti da ovakav razvoj događaja igra ključnu ulogu u savremenom ratovanju, gde upotreba dronova i drugih visokotehnoloških sposobnosti postaje sve češća.

Ruske oružane snage, opremljene sistemima za elektronsko ratovanje, moći će efikasno da brane svoje položaje i kolone, suprotstavljajući se izviđačkim i vazdušnim napadima, dodaju proizvođači.

9 KOMENTARA

    • Šta lupaš DOKAZANA NATO botino…
      Pa mi smo u sred sukoba i sankcija Divljaka sa Zapada doneli Repelent iz Rusije.
      I gde su nama sankcije?! NEEEMAAA!!

      • Neverovatno kako širokoj javnosti uključujući Zagreb, Tiranu, Prištinu, Sarajevo, Podgoricu, Skoplje, Sofiju…
        Niko se nije usudio da primeti očigledno.
        Da, Srbija je kupila Repelent od Rusije.
        I ko vam BRE svima jbe mater…

        1
        25

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave