NaslovnaNovostiNjujork Tajms: NATO razmatra slanje trupa u Ukrajinu za obuku ukrajinske vojske

Njujork Tajms: NATO razmatra slanje trupa u Ukrajinu za obuku ukrajinske vojske

NATO saveznici se postepeno približavaju odluci da pošalju svoje trupe u Ukrajinu. Oni će se navodno koristiti za obuku ukrajinskih snaga.

„Ovaj korak će biti još jedno zamagljivanje prethodne „crvene linije“ i mogao bi direktnije uključiti Sjedinjene Države i Evropu u rat“, navodi se u publikaciji „Njujork tajmsa“.

Kako navodi Njujork Tajms, Ukrajini nedostaje sposobnost da obučava trupe, a situacija na ratištu se pogoršala zbog ruske ofanzive. Ukrajinski zvaničnici su zbog toga zatražili od svojih američkih i NATO kolega da pomognu u obuci 150.000 vojnika bliže linijama fronta za brže raspoređivanje.

SAD ne podržavaju, ali njihovi generali smatraju ovaj scenario neizbežnim

Zvanično, SAD nisu podržale ovu ideju, ali predsednik Združenog generalštaba general Čarls Braun smatra da je ovaj proces neizbežan.

Braun je rekao da bi treneri NATO potencijalno raspoređeni u Ukrajinu mogli biti u opasnosti, pa bi trebalo da koriste sisteme protivvazdušne odbrane koje je Ukrajina rasporedila u blizini bojnog polja da ih zaštite.

Istovremeno, Bela kuća odbija čak i da pošalje instruktore u Ukrajinu i poziva svoje NATO saveznike da slede njihov primer.

Gde bi NATO trupe mogle da budu stacionirane u Ukrajini?

Premeštanje obuke u Ukrajinu omogućilo bi američkim instruktorima da brže prikupe informacije o inovacijama koje se dešavaju na linijama fronta, što bi im potencijalno omogućilo da prilagode svoju obuku.

nato vezba ilustracija
nato vezba ilustracija

Prošlog meseca, NATO je zatražio od generala Kristofera Kavolija, komandanta SAD snaga u Evropi, da pronađe načine na koje bi alijansa mogla da pomogne Ukrajini uz smanjenje potencijalnih rizika. Američki zvaničnik je u sredu rekao da bi jedna od mogućnosti mogla biti obuka ukrajinskih trupa u Lavovu.

Diskusija o uvođenju NATO trupa u Ukrajinu

Lideri zemalja članica NATO-a javno su odbacili takve ideje jer smatraju da bi to dovelo do direktne konfrontacije sa Rusijom.

Međutim, u februaru je francuski predsednik Emanuel Makron javno pokrenuo debatu da bi Zapad trebalo da razmotri takav scenario. Istovremeno, Makron je rekao da bi njegova zemlja mogla da pošalje trupe u Ukrajinu, ali nije izneo detalje.

Takođe, poljski premijer Donald Tusk je nedavno izjavio da je na teritoriji Ukrajine već prisutan određeni kontingent predstavnika Severnoatlantske alijanse. Reč je navodno o instruktorima i posmatračima.

IzvorNYT

5 KOMENTARA

  1. Ne razumem zašto se još ložite na ovaj rat. Ukrajina je izgubila i NATO pakt.
    Sve što je ostalo je trgovina robljem, organima i narkoticima…
    Od kojih divljaci sa Zapada ostvaruju visoke profite.

  2. Smešno, oni su prisutni od 2014. i parama i oružjem i sa svojim trupama a kao sad razmatraju slanje instruktora.
    Dobićete vi po nosu u svakom pogledu, NATO fašisti

    203
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave