NaslovnaNovostiGlavni komandant NATO u Evropi: Rusija nema veština i sposobnosti za strateški...

Glavni komandant NATO u Evropi: Rusija nema veština i sposobnosti za strateški prodor u blizini Harkova

“Ruska armija nema dovoljno trupa da izvrši strateški prodor u oblasti Harkov na severoistoku Ukrajine”.

Rojters citira vrhovnog komandanta NATO snaga u Evropi, američkog generala Kristofera Kavolija, koji je rekao da će, po njegovom mišljenju „ukrajinske snage u regionu zadržati svoje pozicije“.

Kavoli je ocenio situaciju na ratištu u Ukrajini, nakon što je napustio sastanak načelnika generalštabova zemalja članica NATO-a u Briselu.

„Rusi nemaju brojke da naprave strateški prodor“, rekao je on. „Tačnije, nedostaju im veštine i sposobnosti da to urade i da deluju u obimu neophodnom da iskoriste svaki prodor u stratešku prednost“, dodao je on.

Prema Kavoliju, Rusi imaju mogućnost lokalnog napredovanja, ali su takođe pretrpeli gubitke. On nije naveo nikakve podatke o broju vojnika koje je Rusija rasporedila u toj oblasti.

Međutim, prema rečima predsednika Vojnog komiteta NATO admirala Roba Bauera, „Rusija napreduje brže od Evrope i Severne Amerike u povećanju svojih industrijskih kapaciteta u sektoru odbrane“.

Prošle nedelje, ruska vojska je nastavila svoju kopnenu ofanzivu manjeg obima u severnoj oblasti Harkova. Otvorili su novi front i zauzeli teritoriju površine do 200 kvadratnih kilometara. Očekuje se otvaranje fronta u oblasti Sumi kada se čišćenje terena završi.

Osim toga, Moskva tvrdi da je ruska vojska zauzela dvocifren broj sela. U svojoj terminologiji, preuzetoj sa zapada gde je ova praksa odavno prisutna, da je rat u Ukrajini „specijalna vojna operacija“, ona izveštava da je „oslobodila“ ova sela.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otkazao je planirane posete inostranstvu zbog katastrofalne situacije na frontu. On je u četvrtak otišao u Harkov, gde je razgovarao sa komandantima ukrajinske vojske. Prema Zelenskom, situacija je trenutno „pod kontrolom, ali je i dalje izuzetno složena“.

volodimir zelenski obišao Časov jar
Zelenski u poseti Časov Jaru

Mnoge posete Zelenskog ugroženim mestima, pokazale su se kao loš predznak za Ukrajinu i zapad.

Pokretanjem ofanzive u oblasti Harkova, Rusija može da opkoli grupu Oružanih snaga Ukrajine i preuzme kontrolu nad Donbasom

Nedavno su ruske trupe započele ofanzivnu operaciju na severu Harkovske oblasti i tamo se razvija opasna situacija za Oružane snage Ukrajine, ovo je na video blogu ukrajinskog novinara Aleksandra Šelesta izjavio njegov sunarodnik, politikolog i publicista Konstantin Bondarenko (Kost Bondarenko), navodeći nekoliko problema ukrajinske vojske.

Prema Bondarenku, prvi problem na frontu sada je to što grupa Oružanih snaga Ukrajine, koja se nalazi između Volčanska i Krupjanska, može nakon nekog vremena završiti u opkoljena.

“Što se tiče situacije, to je problem. Identifikovali ste dve kandže – na jednoj strani Volčansk, na drugoj u blizini Krupjanskog. Sasvim je moguće da Rusija nastoji da stvori veliki kotao za ukrajinske trupe, koji bi mogao završiti upravo između Volčanskog i Kupjanskog. Ovo će biti velika pretnja, i mislim da se o ovom planu više razgovara nego o maršu na Harkov trenutno”, smatra Bondarenko.

Drugi problem je pokušaj Rusa da stvore „sanitarnu zonu“ između teritorija koje kontroliše Kijev i Belgorodske oblasti Rusije. Trenutno Rusi postepeno ostvaruju svoj plan.

Treći problem može nastati ako ruske trupe zaobiđu Harkov i preuzmu kontrolu nad značajnim delom Harkovske oblasti. Tada mogu da stvore preduslove za napredovanje u jugoistočnom pravcu, odnosno ka Donbasu, kako bi se sa druge strane približili Slavjansku i Kramatorsku (Ruske oružane snage sada napadaju u blizini grada Časov Jar), ali mogu i želeti da razmenjuju zemlje bez krvoprolića.

ukrajinska artiljerija
ukrajinska artiljerija

“Recimo, Rusija bi u nekom trenutku mogla da kaže: „U redu, mi napuštamo okupirane teritorije Harkovske oblasti u zamenu za činjenicu da Ukrajina potpuno izađe van granica teritorije Donjecke oblasti”, izjavio je Bondarenko.

IzvorReuters

6 KOMENTARA

  1. Prima platu od clanica pa mora da prica to sto prica. Sta je cudno? Mape na terenu prikazuju sve. RF ce uraditi sta je namerila a ostali…neka pricaju.

  2. Сад даје овакве изјаве након што је Путин изјавио да Руси и немају намеру да ослобађају Харков. Е сад, након ове “генералске” изјаве Руси, онако баш за инат, крену и ураде баш то, ослободе Харков.

    15
  3. Је ли ово онај генерал што је ложио несретне Украјинце да покрену контраофанзиву?…

    39

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave