NaslovnaNovostiDalje, preciznije, masovnije, ubojite: Čije će letelice preovladati na nebu nad Ukrajinom?

Dalje, preciznije, masovnije, ubojite: Čije će letelice preovladati na nebu nad Ukrajinom?

Otvaranje drugog fronta Oružanih snaga Rusije u oblastima Harkov i Sumi pokazalo je da rat u Ukrajini ne mora nužno biti isključivo pozicijski.

Ulazak ruske vojske u operativni prostor zahteva odlično vazdušno izviđanje, dobro organizovane komunikacije za koordinaciju interakcije različitih rodova vojske, kao i aktivnu podršku pešadiji avijacijom.

Svi gore navedeni faktori bili su odlučujući za neuspehe prve etape specijalne operacije u Ukrajini. Jedan od najvećih problema ruske vojske bila je nesposobnost da efikasno koristi avijaciju, koja je formalno bila superiornija od ukrajinske.

Pokušaji ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga da rade sa „livenim gvožđem“, bacanjem konvencionalnih FAB-ova na maloj visini skoro na glave Oružanih snaga Ukrajine, rezultirali su gubicima u avionima, pošto ukrajinske snage nisu osetile nedostatak MANPADS-a.

Zbog toga se uloga avijacije u prvoj godini eskalacije sukoba u Ukrajini svela na raketne udare iz dubine, izbegavajući ulazak u zonu ukrajinskih sistema PVO velikog dometa.

Sve je počelo da se menja kada je na brzinu i sa zakašnjenjem u Rusiji počela proizvodnja “univerzalnih modula za planiranje i korekciju” (UMPK), koji omogućavaju bacanje avio bombi sa udaljenosti od 50-70 km od mesta pada.

Ovo je na granici dometa nekih sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa. Prvo su ova “krila” montirana na bombe FAB-250, zatim FAB-500, pa nedavno i na FAB-1500 od 1500 kilograma. Najstrašnije čudovište u kolekciji ruskog vojno-industrijskog kompleksa je FAB-3000.

rusija zvanicno prikazala klizne fab 500m 62 sa kompletom iskacucih krila
rusija zvanicno prikazala klizne fab 500m 62 sa kompletom iskacucih krila

Glavni nosač ovih modifikovanih bombi avion je frontalni lovac-bombarder Su-34, ali su i stari bombarderi Su-24 bili namenjeni da ih bacaju.

Upravo su ovi avioni odigrali ključnu ulogu u operaciji zauzimanju Avdijevke i čitavog Avdijevskog luka zahvaljujući masovnoj upotrebi jedrećih bombi. Očekuje se da će nosač rakete Tu-22M3 nositi FAB-3000.

UMPK moduli omogućavaju da relativno bezbedno razorite bilo koja terenska utvrđenja. Trenutno ruska avijacija igra vitalnu ulogu tokom ofanzive manjeg obima u oblasti Harkov.

Prema vojnim dopisnicima, Vazdušno-kosmičke snage Rusije deluju sa teritorije „stare“ Rusije, ne ulazeći u vazdušni prostor Ukrajine. Ovo je najvažniji adut u rukama ruske vojske, koji joj daje primetnu prednost u odnosu na ukrajinsku.

I zato će ukrajinske trupe pokušati da ih obore.

Ukajinski odgovor: F-16

U ovom trenutku, glavni „vundervafe“ na koji se Kijev oslanja su lovci četvrte generacije američke proizvodnje F-16 Fighting Falcon.

Uprkos činjenici da je ovo daleko od novog aviona, on pripada višenamenskoj klasi: sposoban je da gađa kopnene ciljeve, da se bori za nadmoć u vazduhu, da bude lovac-presretač u ulozi protivvazdušne odbrane, a takođe i da vrši izviđanje.

F-16 nikako nije „čudesno oružje“, ali je zaista opasan avion zahvaljujući oružju koje može da nosi. Na primer, raketa vazduh-zemlja AGM-158B JASSM-ER ima domet nakon lansiranja 980 km, dok raketa vazduh-vazduh AIM-120D treba da pogađa ciljeve na udaljenosti do 180 km.

Ovo je već veoma ozbiljan pokazatelj, koji ponovo može da učini nebo iznad Ukrajine izuzetno opasnim mestom za ruske frontovske bombardere.

Međutim, Ukrajini još nisu stigli F-16, ali postoje PVO sistemi američke proizvodnje Patriot, doduše, u malim količinama.

Maksimalni domet uništavanja vazdušnih ciljeva njihovim protivvazdušnim raketama dostiže 80 km. Vašington trenutno razgovara sa Kijevom o razmeštanju dodatnih PVO sistema Patriot u Harkovu.

“Veliku pažnju posvećujemo sistemima Patriot i drugim sistemima PVO, pokušavajući da ih pronađemo i isporučimo Ukrajini. Harkov je, naravno, jedan od naših neposrednih prioriteta”, kažu iz SAD.

rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji

Pojava dodatnih baterija ovih američkih PVO sistema u Harkovskoj oblasti mogla bi značajno da zakomplikuje život ruskih frontovskih bombardera, a samim tim može smanjiti efikasnost dejstava Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, a sa tim i napredovanje pešadije tokom predstojeće velike ofanzive.

Pored potrebe da kontinuirano unapređuju vazdušno izviđanje u vezi sa kontrolom vatrenog oružja, ruski stručnjaci će vrlo verovatno nastojati da povećaju domet leta avio bombi sa dodatim UMPK kompletima. Čini se da će napredovati onaj ko će upotrebu takve visokoprecizne vazdušne municije učiniti zaista masovnom.

Već sada je očigledno da će prevagnuti onaj ko će upotrebu takve visokoprecizne vazdušne municije učiniti zaista masovnom.

2 KOMENTARA

  1. Jasno je da ovi F16 u ovakvoj konfiguraciji i mogucnostima nece doci u Ukrainu, i pored S300v4 i s400 i sijaset drugih PVO ,njegove su sanse male . Jednostavno rakete PVO sa ova dva sistema jurice ga do piste za sletanje i unistice ga na pisti, to se vec desavalo nekoliko puta.

    30
    3
  2. Aim-120d ima domet od max 160km, a drugo F-16 block 20 ima radar koji detektuje avione na 60km, tako da je malo nelogico da ve dobiti te rakete.

    9
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave