NaslovnaNovostiŽestoko rusko napredovanje na frontu od 60 km Herson-Krasni Liman-Harkov, dok Su-34...

Žestoko rusko napredovanje na frontu od 60 km Herson-Krasni Liman-Harkov, dok Su-34 bacaju FAB-1500 bombe [VIDEO]

U pozadini takozvanih ruskih „oscilujućih napada“, ukrajinski generalštab primećuje zastrašujuće ruske kopnene i vazdušne napade od Hersona, Krasnog Limana, Černihiva, do Kozacije Lopani severno od Harkova, pokrivajući ogroman teren od 60 km.

Ukrajinci se trude da zapuše rupe koje se otvaraju svakog dana, a mnogi stručnjaci kažu da je to verovatno očekivani veliki ruski napad, koji se sprovodi u fazama.

Pre američkih izbora neće biti pregovora“, kaže ukrajinski poslanik Gončarenko. On navodi da:

  • Ministar odbrane Ukrajine mora biti otpušten, a akcije Sirskog u oblasti Harkova moraju biti istražene.
  • Ukrajina gubi resursni rat.
  • Ukrajina bi pala bez SAD, ali će to morati da vrati: verovatno tako što će se pridružiti njihovoj strani u budućim ratovima.

Ogroman front koji ruska vojska napada izaziva uzbunu u Kijevu

„Kao rezultat uspešnog napada, ruske trupe su uspele da se sretnu na pola puta i ujedine se u jedinstvenu udarnu snagu”, navode ruski izvori.

Dakle, Oružane snage Rusije trenutno vode ofanzivu na širokom frontu do 60 km.

Tokom ove operacije Rusi su zauzeli 14 naselja, od kojih se neka nalaze na uzvišenjima, dok su Ukrajinci izgubili kontrolu na preko 260 kvadratnih kilometara, a trenutno je u raščišćavanju više od 50 kvadratnih kilometara.

Nastavljaju se žestoke borbe u naseljima Vovčansk, Vovčaskoje Kutori i mnogim drugim oblastima“, preneli su ruski mediji.

Potiskivanje Oružanih snaga Ukrajine ka jugu

Severni i zapadni delovi Volčanska su pod kontrolom ruskih trupa, čišćenje područja se nastavlja. Istovremeno, „kišobran ruskog vazduhoplovstva“ je izuzetno aktivan, budući da ruski lovci Su-34 bacaju bombe FAB-1500.

Rusko napredovanje se postepeno kreće ka Vilhi, Zemljanom Jaru i Belom Kolonezu, gde su ukrajinske oružane snage pokušale da dovedu pojačanje. Železnička stanica i druga važna infrastruktura i dalje su u „sivoj zoni” kako Rusi zovu ničiju zemlju, ali veruju da će se situacija uskoro promeniti, piše telegram kanal Vojna hronika.

Na severu Harkovske oblasti ruske oružane snage uspešno guraju Ukrajince sve dalje od granice.

Ruski vojnici su ušli u Glubovkoje sa strane sela Strelece i sa strane Morohovca. Samo selo je skoro potpuno zauzeto i borbe se vode u njegovom južnom delu. Ove informacije donosi ruski vojni dopisnik Marat Hajrulin.

On piše da, “borbe pokazuju kako ruska pešadija u saradnji sa oklopnim jedinicama i sa kao „kišobranom“ ruskom avijacijom, svuda napreduju”, dok poklanja posebnu pažnju pitanju čišćenja ukrajinskih snaga.

Ruske trupe grupe „Sever“ započele juriš na poslednje ukrajinsko uporište na severnim prilazima Lipcima

Jurišno-četne taktičke grupe (RTGr) grupe trupa Sever otpočele su juriš na poslednje uporište Oružanih snaga Ukrajine na severnim prilazima Lipcima. Tokom ofanzivnih operacija na Lipcovskom operativnom pravcu Harkovskog fronta, ruske snage su uspele da značajno poboljšaju svoju poziciju, prenose ruski izvori.

Prema izveštaju, ruska grupa trupa „Sever“ je napredovala 2 kilometra na deonici „Glubokoje – Lipci“ duž istočne obale Travjanskog rezervoara. Kao rezultat ovog napredovanja, rastojanje između naprednih jurišnih grupa i gradskog područja Lipcova smanjeno je na 1.750 metara.

Trenutno su borci grupe „Sever“ započeli juriš na lanac rov-zemnica Oružanih snaga Ukrajine u južnom delu. Dužina ove odbrambene linije je oko 1100 metara duž fronta.

Ofanzivna dejstva u pravcu Lipcova su od strateškog značaja za kontrolu nad harkovskim frontom. Uspešno napredovanje ruskih snaga stvara pretnju od opkoljavanja ukrajinskih trupa i daljeg napredovanja dublje u teritoriju.

Ruski vojni eksperti napominju da su trenutna ofanzivna dejstva grupe Sever usmerena na uništavanje odbrambenih linija Oružanih snaga Ukrajine i stvaranje uslova za dalje napredovanje ruskih snaga.

4 KOMENTARA

  1. Napoleon, Hitler pa Nato zlikovci. Svi ce isto proci ovi poslednju jos gore uskoro ce se to uciti u skolama. Zivi bili pa videli

    .

    38
  2. Koliko treba da budemo naivni pa da ne vidimo da Ukrajina polako ali sigurno nestaje. Nema oružja koje joj može pomoći osim razgovora sa Rusijom.

    160
    17

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave