NaslovnaNovostiRusija tuče ukrajinskog komandanta u Harkovu: "Ruske trupe bez otpora ušli 100...

Rusija tuče ukrajinskog komandanta u Harkovu: “Ruske trupe bez otpora ušli 100 km u Ukrajinu – to je izdaja”

Ukrajinski komandant se plaši da će se Harkov uskoro vratiti u ruke Rusije

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da je zauzelo još četiri sela u provinciji Harkov na severoistoku Ukrajine, nakon što je prethodnog dana zauzeto još pet sela u istoj pokrajini, prenele su međunarodne novinske agencije.

„Jedinice grupe trupa „Sever“ napredovale su duboko u neprijateljske linije i oslobodile gradove Gatiše, Krasnoje, Morohovec i Olejnikovo u oblasti Harkov, koja se nalazi u blizini granice sa Rusijom“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Poslednjih dana, pažnja celog sveta je ponovo vraćena na Ukrajinu i značajne događaje u Harkovskoj oblasti, gde su jurišne jedinice grupe trupa Sever započele masovni juriš na grad Volčansk.

Od samog početka operacije, Volčansk je postao poprište žestokih borbi. Ukrajinska strana, shvatajući strateški značaj držanja grada, poslala je u borbu elitne jedinice specijalnih snaga iz Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane.

Ove grupe, poznate po svojoj brutalnosti i agresivnim metodama, uvrštene su na rusku listu terorističkih organizacija. Prema pisanju novinara Šota, sinoć u 22 sata, ruske trupe su ušle u Volčansk

Kako se situacija razvija, postaje očigledno da će situacija oko ofanzive u Harkovskoj oblasti imati dalekosežne posledice ne samo na sadašnje stanje na frontovima, već i na šire strateške ciljeve Rusije u regionu.

Ukrajinski guverner je ranije danas rekao da je više od 4.000 ljudi evakuisano iz pograničnih oblasti u pokrajini nakon što su ruske trupe u petak pokrenule iznenadnu kopnenu prekograničnu operaciju.

Ukrajinci tvrde veliku rusku ofanzivu, ISW ograničenu

Prema javnom jutarnjem izveštaju ukrajinske vojske, ruske trupe su pokrenule 12 ofanzivnih operacija u poslednja 24 sata u severnoj provinciji Harkov u okviru nove ofanzive.

Jedinica specijalnih snaga Nacionalne garde Ukrajine saopštila je u subotu uveče da su ukrajinske trupe prinuđene da napuste neke ključne položaje, dok su ruske trupe uspele da zauzmu nekoliko sela.

Načelnik ukrajinske vojske general Oleksandr Sirski priznao je da je situacija za njegove trupe u Harkovu bila “veoma teška”, ali je dodao da “neprijatelj nije uspeo da razbije front” u, kako je Kijev opisao “velikoj ruskoj ofanzivi”.

„Sva područja severne granice su pod neprijateljskom vatrom skoro 24 sata. Situacija je teška“, dodao je Oleg Sinegubov.

Ideju o pokretanju ovako velike ofanzive na Harkov osporava američki “Institut za proučavanje rata” (ISW), koji kaže da ruske trupe sprovode samo „ograničene ofanzivne operacije“ duž granice Rusije sa ovom ukrajinskom pokrajinom i „nastavljaju učiniti važnim taktičke dobiti u potencijalno manje branjenim područjima.”

Sa pažnjom Zapada usredsređenom na Gazu i tragična i opasna dešavanja na Bliskom istoku i kombinovanu sa – kako se ispostavilo – nesposobnošću zapadnih sila da oružjem podrže dva saveznika u ratovima, Rusija je iskoristila priliku i izvršila prodor na ukrajinska teritorija.

Više nema sumnje da ruske snage prevladavaju. To sada izjavljuju i sami ukrajinski vojnici, čiji je moral počeo odlučno da opada.

Ukrajinski komandant: Izdaja

Denis Jaroslavski je ljut. Kao komandant ukrajinske specijalne izviđačke jedinice, učestvovao je u ukrajinskoj kontraofanzivi na Harkov u jesen 2022. godine, kada se ruska vojska povukla na granicu.

Ruske snage su sada napravile “male, ali značajne dobitke” na granici u regionu Harkova.

Njihovo napredovanje je samo nekoliko kilometra ka ukrajinskoj teritoriji, ali su za dva dana stigli do oko 100 kilometara duboko u ukrajinsku teritoriju. Slično tome, kada su Rusi naišli na otpor Ukrajinaca u istočnoj Ukrajini, bili su potrebni meseci da se to postigne.

Denis govori za Bi-Bi-Si o tome šta se desilo sa odbranom Ukrajine. „Nije bilo prve linije odbrane. Videli smo to. Rusi su samo ušli i nisu našli ni minirana polja“, kaže on. Snimci dronom pokazuju kako ruske trupe jednostavno hodaju okolo, bez ikakvog otpora.

On kaže da su zvaničnici tvrdili da se odbrane grade po ogromnim troškovima, ali po njegovom mišljenju ta odbrana jednostavno nije postojala. „Ili je to bio čin nemara ili korupcija. To nije bio neuspeh. To je bila izdaja.”

Svi su znali da će se ova invazija verovatno dogoditi. I ukrajinski i zapadni obaveštajci su bili svesni da je Rusija prikupila snage preko granice, procenjene na 30.000 vojnika.

Predsednik Vladimir Putin je takođe javno izneo svoj cilj da stvori tampon zonu u oblasti Harkova koja bi zaštitila rusku teritoriju od ukrajinskih artiljerijskih napada. Ali izgleda da je Ukrajina bila loše pripremljena.

Denis, govoreći iz parka u Harkovu, kaže da će se za sat vremena vratiti na liniju fronta sa svojim ljudima u blizini grada Vovčanska, samo 5 kilometara od ruske granice. Ruske trupe su već ušle u predgrađe grada i kako navodi ukrajinski vojnik, veoma se plaši da će se Harkov uskoro vratiti u ruke Rusije.

Šta čeka Ruse dalje?

Mora se priznati da će, uprkos trenutnim uspesima, ruske trupe morati da reše niz teških zadataka u vezi sa mogućim aktiviranjem ukrajinskih snaga i povećanjem isporuke naoružanja iz zemalja NATO-a.

To od Rusije zahteva stalnu budnost, prilagođavanje promenljivim uslovima i spremnost za brzu i odlučnu akciju na svim nivoima vojnog komandovanja.

Rezultati operacije u Harkovskoj oblasti imaće značajan uticaj na dalji razvoj situacije u regionu. Ruski uspesi na frontu mogli bi da utrju put za prelazak na stabilniju i predvidljiviju fazu sukoba, gde onda mogu efikasno da koriste svoje strateške prednosti za postizanje mirnog rešenja pod njihovim uslovima.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave