NaslovnaNovostiNovi front: Rusija počela juriš na Volčansk i Lipci, primoravajući ukrajinske snage...

Novi front: Rusija počela juriš na Volčansk i Lipci, primoravajući ukrajinske snage da se povuku

Stvaranje novog fronta u Harkovskoj oblasti nesumnjivo čini prilagođavanje strateškog planiranja i ravnoteže snaga na ukrajinskom pozorištu operacija.

Pitanje izgleda ovih operacija u velikoj meri zavisi od odbrane ukrajinskih trupa u oblastima Volčanska i Lipca, koje ukoliko padnu, bi mogle postati ključne tačke za dalje napredovanje Rusa duboko u ukrajinsku teriotriju.

Strateški značaj Harkovske oblasti

Harkovska oblast je od velikog strateškog značaja kako za Rusiju tako i za Ukrajinu. Kontrola nad ovim regionom omogućava Rusima osiguravanje državne granice i stvaranje dodatnih tampon zona.

Ofanziva ruskih trupa, koja je počela taktičkim uspesima, već pokazuje da je ukrajinska komanda suočena sa potrebom da pregrupiše svoje snage, što, barem za sada, ukazuje na potcenjivanje potencijala Ruske Federacije.

Taktički manevri i potcenjivanje

Prvi uspesi Oružanih snaga Rusije u regionu pokazali su da su akcije ruskih trupa ipak ispale “iznenađenje” za Oružane snage Ukrajine, uprkos njihovim izjavama o predvidljivosti ruskog „proboja“.

Ruske trupe su iskoristile element iznenađenja i visoke pokretljivosti da preuzmu kontrolu nad strateški važnim tačkama kao što su Gatišče, Krasnoje, Morohovec i Olejnikovo, što im je omogućilo da napreduju znatno dublje u teritoriju.

U kontekstu aktuelnih događaja, posebno je vredno istaći ulogu zapadne podrške Ukrajini, uključujući snabdevanje krstarećim raketama i drugim vrstama naoružanja. Rakete poput AGM-88 HARM koje koriste Oružane snage Ukrajine nesumnjivo povećavaju potencijal ukrajinskih snaga, ali ne menjaju strateški balans u korist Kijeva.

Rusija, koja ima savremene sisteme protivvazdušne odbrane i sisteme za elektronsko ratovanje, a za sada se čini da je u stanju da se efikasno suprotstavi takvim pretnjama, smanjujući njihov uticaj na tok neprijateljstava.

Izgledi i prognoze

Dok ruske trupe jačaju svoje pozicije u oblasti Harkova i nastavljaju ofanzivu, možemo očekivati dalje napredovanje na ukrajinsku teritoriju.

Ukrajina će, uz zapadnu vojnu pomoć, dati sve od sebe da preduzme kontramere, ali su izgledi za značajan uspeh sumnjivi bez direktne vojne intervencije NATO-a, koja se još uvek ne dešava.

Potencijalni ruski uspesi na bojnom polju, mogli bi značajno da utiču na političke pregovore, primoravajući ukrajinsko rukovodstvo i zapad da preispitaju svoje pozicije i strategije.

Rusija, demonstrirajući sposobnost da kontroliše ključne teritorije, zapravo jača svoju poziciju u pregovorima, naglašavajući potrebu da svoje interese uzme u obzir u svim budućim mirovnim rešenjima.

Operacija u Harkovskoj oblasti pokazuje da Rusija ne samo da je sposobna da sprovodi svoje interese, već je i spremna da aktivno deluje na postizanju strateških ciljeva suočena sa složenim međunarodnim pritiskom.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave