NaslovnaNovostiNemački ministar odbrane: Razmatramo mogućnost obavezne regrutacije za sve 18-godišnjake

Nemački ministar odbrane: Razmatramo mogućnost obavezne regrutacije za sve 18-godišnjake

Usled navodnih ratnih ambicija Kremlja, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus nastoji da uvede obaveznu regrutaciju za sve osamnaestogodišnjake, navodi se u nedeljnom izdanju britanskog lista Telegraf pozivajući se na nemačke medijske izvore.

Osim muškaraca, nemačko ministarstvo razmatra čak i regrutovanje žena kako bi povećalo broj oružanih snaga.

„Sandej telegraf” pozivajući se na izvore lista „Die Welt” prenosi planove koji su stavljeni na sto da se nemačka vojska (Bundesver) učini što moćnijom.

Vojni stručnjaci u Berlinu su u završnoj fazi razgovora o tri opcije, od kojih dve uključuju neki oblik regrutacije.

Kako je navodno procurilo u nemačke medije, nemački ministar odbrane trebalo bi da objavi konačne planove do juna.

Među opcijama koje je izneo na raspravu je i ova: da Nemačka vrati jednogodišnju obaveznu vojnu službu za muškarce po punoletstvu, koja je bila na snazi do 2011. godine. Zanimljivo, ova opcija se odnosi i na žene, što bi, međutim, zahtevalo promenu nemačkog ustava.

Sa svoje strane, nemački ministar odbrane veruje da bi mogao da dobije zeleno svetlo od Bundestaga pošto bi se javno mnjenje zemlje složilo.

Druga opcija bi važila samo za muškarce od 18 godina, ali ne za sve.

U početku, 18-godišnjaci bi morali da popune onlajn formular, a zatim da budu odabrani za regrutaciju, prema informacijama koje su objavile novine Die Welt.

Ministarstvo odbrane to vidi kao “snažnu poruku” i saveznicima i protivnicima, komentariše nemačka publikacija.

Treća opcija bi izbegla obaveznu vojnu službu, umesto toga fokusirajući se na „optimizaciju“ sadašnjeg sistema uključivanjem u proaktivnije kampanje regrutovanja.

Međutim, Boris Pistorijus je navodno protiv ove druge opcije. Tokom putovanja u Vašington ove nedelje, rekao je: „Uveren sam da je Nemačkoj potreban neki oblik vojnog roka“. Pistorijus, za koga ankete često pokazuju da je najpopularniji nemački političar, ranije je odluku o suspenziji vojne obaveze opisao kao pogrešnu.

Moguće ponovno uvođenje ove mere dolazi pošto broj vojnika koji se penzionišu premašuje broj regruta koji se regrutuju da ih zameni.

PUMA
PUMA u službi bundesvera

Sa svoje strane, Berlin je takođe postavio cilj da poveća veličinu svojih oružanih snaga sa oko 180.000 danas na više od 200.000.

Nemačko Ministarstvo odbrane navodno smatra da se ovaj cilj ne može postići bez nekog oblika regrutacije. Kako ističe list Die Welt, mnogi ministri i zvaničnici vladine koalicije ne slažu se sa Pistorijusovim planovima.

Pre svega, nemački kancelar Olaf Šolc se ne slaže sa takvim potezom, kako je više puta izjavljivao, međutim, mnogi ministri i funkcioneri njegove stranke, socijaldemokrata, kao i Zeleni (partneri u vladi), vide kao pozitivne planove ministra odbrane.

Protiv vojnih planova Borisa Pistorijusa su Slobodne demokrate (FDP) ministra finansija Kristijana Lindnera.

2 KOMENTARA

  1. Nema od toga ništa,kod nas se omladina i komplet društvo izdebilisalo za 10 15 godina„demokratije”,a kod njih to traje vec 3 generacije.oni su u teskom nokdaunu isto ko i mi ,jedina razlika je u tome sto ovde starije generacije pamte normalnost i imaju bolje fizicke sposobnosti od mladjih ,na žalost.uostalom pogledajte nasu seriju vojna akademija,toliko nam je opasna vojska da serija deluje kao laki pornić.Mogu misliti kako bi to u nemackoj izgledalo…..

    3
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave