NaslovnaNovostiVeć mala flota bombardera B-2 Spirit ostaje bez jednog od aviona jer...

Već mala flota bombardera B-2 Spirit ostaje bez jednog od aviona jer popravka nije isplativa za USAF

Američko vazduhoplovstvo odlučilo je da odustane od popravke jednog od svojih stelt bombardera koji je prethodno doživeo nesreću, navodi se u godišnjem izveštaju Pentagona o organizaciji vazduhoplovnih snaga.

„Tokom fiskalne 2025. godine, B-2 će biti prodat zbog nesreće/kvara na zemlji koji je verovatno neprofitabilan za popravku“, navodi se u saopštenju američkog Ministarstva odbrane.

Podsetimo, identifikacija fiskalne godine je kalendarska godina u kojoj se ona završava; tekuća fiskalna godina se u SAD često piše kao „FG25“ ili „FG2024-25“, koja će početi 1. oktobra i završiće se 30. septembra.

Kako TWZ primećuje, izveštaj ne sadrži dodatne informacije o penzionisanju stelt bombardera B-2 Spirit, niti daje informacije o verovatnim troškovima njegove popravke. Nejasno je i šta će se desiti sa povučenom letelicom.

Takođe ne precizira o kom avionu se tačno radi. Najverovatnije će to biti bombarder koji je prinudno sleteo u decembru 2022. godine i pretrpeo prilično ozbiljnu štetu, kada su Sjedinjene Države morale da obustave rad skoro cele flote stelt bombardera B-2 na šest meseci.

Još jedan B-2 učestvovao je u sličnoj nesreći godinu dana ranije, 2021. Ovaj avion je na kraju vraćen u upotrebu, ali je 2022. poslat u fabriku Nortrop Gruman na remont. Manje je verovatno, ali postoji opcija da je USAF odlučio da prekine rad i da se oprosti od ove letelice.

Ukupno (uključujući i oštećene letelice) američko ratno vazduhoplovstvo u svom inventaru ima 20 bombardera B-2, a danas se smatra da nijedan od preostalih 18 aviona nije ozbiljno oštećen. Ukupno je izgrađena 21 letelica, od kojih je jedna trajno uništena u avionskoj nesreći 2021. godine.

Još nije poznato koliko je američko ratno vazduhoplovstvo već uložilo u popravku srušenog aviona 2021. godine, ali generalno, restauracija ovih letelica se smatra izuzetno teškim i skupim.

Konačno, neisplativo je ulagati u B-2, s obzirom na to da SAD rade na proizvodnji novih, najsavremenijih stelt bombardera B-21 Raider 6. generacije.

Međutim, SAD planiraju da unaprede svoju flotu B-2 – ranije ovog meseca pisali smo da je Northrop Grumman dobio 7 milijardi dolara za nadogradnju i održavanje ovih bombardera.

britanski f 35 u pratnji americkog b 2 spirit
britanski F-35B u pratnji americkog B-2 Spirit

B-2 Spirit je američki strateški stelt bombarder koji je dizajnirao Northrop Grumman pre više od 30 godina. Njegova primarna svrha je isporuka nuklearnog oružja na velike udaljenosti. Njegove karakteristike obezbeđuju slabu vidljivost radarima i drugim sistemima za detekciju, omogućavajući avionu da prodre duboko u odbranu neprijatelja.

B-2 Spirit idalje sada ostaje važna komponenta američkih strateških snaga i nastavlja da se modernizuje kako bi održao borbenu sposobnost i prilagodio se promenljivim pretnjama. Vazduhoplovstvo SAD ima 20 nuklearnih bombardera u službi, skoro 7 puta manje nego što je prvobitno planirano.

 • posada: 2 osobe, pilot i operater sistema;
 • dužina: 21 metar;
 • raspon krila: 52 metra;
 • maksimalna masa pri poletanju – 170 tona;
 • maksimalna nadmorska visina – 15.200 m;
 • motori: četiri General Electric F118-GE-100 k4.
 • maksimalna brzina leta – 1010 km/h;
 • brzina krstarenja: oko 760 kilometara na sat;
 • domet: 11.000 kilometara bez dopune goriva iz vazduha.
 • borbeno opterećenje – do 18 tona (unutrašnje), uključujući 16 nuklearnih bombi B-61 ili B-83.

Spirit je razvijen kao deo programa Advanced Technology Bomber. U početku je američko ratno vazduhoplovstvo želelo 136 aviona, ali je raspad SSSR-a uneo korekcije u planove vojne službe. Na kraju su SAD napravile ukupno 21 bombarder.

Podsetimo, B-2 je najskuplji avion u istoriji vazduhoplovstva. Njegova cena, prilagođena trenutnoj inflaciji, iznosi preko 2 milijarde dolara. B-2 Spirit poznat je i samo kao Stealth Bomber, strateški je bombarder koji isključivo koristi Američko ratno vazduhoplovstvo (USAF). 

B-2 Spirit može da nosi različite tipove konvencionalnih i nuklearnih bojevih glava. Prošle godine, postao je prvi avion u istoriji SAD koji je sposoban da nosi unapređenu termonuklearnu bombu B61-12 snage od 0,3 do 50 kilotona. Takođe može da koristi bombe B61-7, B61-11 i B83-1.

B-2 Spirit svoj borbeni debi ostvario na Beogradom

Flota B-2 se nalazi u Misuriju. Prvi avion je nazvan Spirit of Missouri i isporučen je u bazu 17. decembra 1993., a morao je da sačeka januar 1997. godine da bi postigao početnu borbenu gotovost.

B-2 Spirit je svoj borbeni debi imao 1999. godine u okviru NATO agresije upravo nad Srbijom.

Tokom prvih nedelja bombardovanja Srbije, Spirit je za cilj imao da uništi jednu trećinu ciljeva koristeći precizno vođene JDAM bombe. Da bi bombardovali Srbiju, šest aviona je bez zaustavljanja letelo ka Evropi. Povratno putovanje je trajalo 30 sati.

B-2 Spirit je preleteo manje od 0,2% od ukupnog broja letova, ali je ispustio 11% svih bačenih bombi. Ovi bombarderi su takođe bili prvi u svetu koji su koristili JDAM bombe.

Dve decenije kasnije, JDAM-ovi su i dalje popularni. Ukrajinske snage su dobile i koristile iste bombe za uništavanje ruskih ciljeva, dok Boeing radi na TDI-J85 turbomlaznom P-JDAM-u da pretvori konvencionalne bombe u krstareće rakete.

B-2

Nakon uništavanja Srbije, američko vazduhoplovstvo je koristilo B-Spirit da još žustrije razore Irak i Avganistan.

Na proleće 2011. godine, avion je učestvovao u operaciji pod nazivom “Odyssey Dawn”, uništavajući komandne i kontrolne punktove, objekte protivvazdušne odbrane i skladišta municije u Libiji, gde su SAD takođe pokušale trajno da zavladaju.

Vazduhoplovstvo SAD namerava da sa B-21 zameni Rockwell B-1 Lancer i Northrop Grumman B-2 Spirit najkasnije do 2040. godine, a možda i Boeing B-52 Stratofortress nakon toga.

5 KOMENTARA

 1. Ce da ih izbace Amerikanci sve iz stroja,lose se pokazali.Jedan srusen 1999,starim sovjetskim Pvo,pao negde u Slavoniji,obican krs.Sad vec ostareli ,vec kante,astronomski trosak.

 2. Šta bi od one bajke da je jedan uništen iznad Srbije pa pao u Hrvatskoj, spačvanske šume?!Ništa vam se ne uklapa jel tako?

  4
  47

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave