NaslovnaNovostiRuskoj vojsci stiže rešenje za zapadne lovce i dronove 5. i 6....

Ruskoj vojsci stiže rešenje za zapadne lovce i dronove 5. i 6. generacije: Radar fotonske tehnologije

Radio fotonski radar nije pod uticajem poznatih elektronskih i elektromagnetnih tehnika ometanja jer radi na drugačijoj osnovi.

Rat u Ukrajini je iznedrio nove tehnologije i taktike koje će se u narednim godinama primenjivati na sve ratove malih i velikih razmera.

Informacija za štampu izveštava o izgradnji moćnih ruskih radara Radio Photonic Technology, koji će detektovati čak i male ciljeve u ograničenom prostoru kompanije KRET, podružnice Rosteca, iako je ova stvar pokrenuta od 2019. godine.

O toj temi se ne priča, ali je izvesno da ćemo nešto videti u bliskoj budućnosti, posebno na ukrajinskom frontu.

Fotonski radari su manji od konvencionalnih radara kako je najavljeno na vojnoj izložbi još 2019. godine Za razliku od tradicionalnih radara, oni obrađuju signal sa optičkim parametrima, a ne sa UHF signalima.

Glavna prednost novog radara je što će proizvesti 3D portret objekta i odrediti vrstu mete u 3D.

Fotonski radari stižu i na ruske lovce

„Prvi prototip radara sa diskretnim fotonskim elementima je napravljen“, rekao je ruskim novinama šef RTI (Radiolokacija tehnologija informacija) Maksim Kuzjuk. Izvori ruskog ministarstva odbrane su tada rekli da ruska vojska učestvuje u testiranjima novog radara.

„Tokom eksperimenta, radar je pratio putanju malog drona. U potpunosti smo analizirali njegove performanse i odredićemo smernice za buduća istraživanja. Nova komponentna baza, uključujući integrisana fotonska kola, neophodna je za razvoj novog sistema“, rekao je on.

izvor rostec
izvor rostec

Savremeni ruski radari će proizvoditi elektronsku emisiju koja će se reflektovati od objekata koje detektuje i na taj način direktno prenositi signal na prijemnu opremu.

Fotonski radari optički obrađuju signal sa izuzetno širokim propusnim opsegom koji pruža mnoge prednosti.

  • Prvo, radari su mnogo manji.
  • Drugo, oni su pouzdaniji i otporniji na elektronske i magnetne emisije.

Ono što je najvažnije, radio fotonski radar nije pod uticajem poznatih tehnika elektronskih i elektromagnetnih smetnji, jer radi na potpuno drugačijoj osnovi.

Osim toga, budući radari imaju veću rezoluciju i otpornost na elektronsko ometanje.

„Oni otkrivaju metu, određuju njene parametre leta, proizvode 3D sliku i određuju tip objekta koji prate. Nove radarske tehnologije će verovatno biti korišćene za stvaranje ruskog lovca šeste generacije“, smatra ekspert Dmitrij Kornev.

„Savremeni radari nemaju problema sa obradom parametara leta mete, ali nemaju moć visoke rezolucije. Fotonski radari će pilotu pružiti 3D informaciju o cilju. To je najpogodniji način da isti deluje. Ne treba očekivati da će svi tradicionalni radari biti zamenjeni fotonikom. Mogućnosti savremenih UHF radara nisu iscrpljene“, dodao je ruski stručnjak.

radar ilustracija
radar ilustracija

List Izvestija je izvestio da su počela dugoročna istraživanja za razvoj fotonskog radara za ciljeve u vazdušnim, površinskim, niskoletećim i svemirskim objektima.

Sa ovom vrstom radara, operater će odmah u realnom vremenu znati koji tip aviona, krstareće rakete, satelita ili ratnog broda se pojavio na ekranu, menjajući sve što smo do sada znali.

29 KOMENTARA

  1. Браћа Руси да се ману шупље приче о неким чудима која треба некад у некој будућности да се десе, ако се десе. Иначе ово шта као развијају како каже руски инжењер дугорочно у нормaлном свету се зове LIDAR који амери увелико испитују на борбеним хеликоптеримс и авионима и могућности су му пуно веће од овога шта руси наводе

  2. Imaju motore,polako, to je za javnost,šta misliš,şto imaju u magacinu,,svo oružje koje zapad šalje nestaje,jesili se zapitao kako,, a ukrainsko nestalo davno,,samo po potrebi šalju,,,i f16 će nestati kao rosa u podne ,,ali se bojim ,3 s rata,ti avioni će letjeti iz rumunije,poljske njemačke ,i ti aerodromi će biti poravnati, pa će šljam sa zapada reći napali rusi ,,nato,,,vrijeme je da proradi ruska ,,crna ruka ,samo uniništelj

    31
    3
    • Nemaju oni nista, samo bajke, i tu su neprevazidjeni. Nit ima SU57, nit S500, nit T14, aamo skice i youtube filmove. Trtaju od Patriota od pre 50 g. I F16 koji ce u djubre uskoro.

      4
      48
      • Debilu,kao fizičar moram ti reći da će nestati do kraja ove godine samo Posejdon je dovoljan da potopi cijelu flotu američkih podmornica

        30
      • Taj narativ si pokupio sa angloameričkih medija.
        Svaki dan unižavaju sve rusko,
        Ne može bez efekta.
        Rusi ratuju lopatama,nemaju elektroniku pa vade čipove iz veš mašina.
        Mslm što ih onda ne poraze kad rusi jašu metle i nose čipovane lopate.
        Stalno se govori o nedostatku sa Ukrajinske strane.Pa gde nestade najbrojnija evropska vojska i njena tehnika,plus 200 milijardi u novom oružju?

        21
      • Tako je mile nemaju nista nego krampom i lopatom pobjedjuju zapadna futuristicka oruzija. Valjda na srecu nekako!😂

  3. Sve je to u redu ali nišanski radari su uvek bili problem. U smislu da su uvek u opasnosti da budu pogodjeni a bez njih si bespomoćan. Samo perfektno uigrana posada mora biti. Ako nije uvežbana i obučena, ne pomažu nikakvi radari.

    3
    1
  4. Ma zauzeli bi oni za dve nedelje i to specijalnom operacijom a kamoli ratom celu planetu samo da patuljak hoce.

    7
    27
    • Hahahhahahahahahhaah. Patuljak popusi Kiev expresno, i bezanija, dve godine ne moze Ukrajince da alomi, al bi on ceo svet! Hahahahahha pa sa mu ae pojavi amerika nangranici,.mali bi mu bio Sibir da se sakrije

      2
      31
      • HHahahahaahhaahah pa stonse ne pojavpjuje ta sila hahahaha sa pederima ce da ih gadjaju,oni najvise razvaljuju,to im.je taktickko oruzje hahahahahaahah kako si smjesan legendice hahahaha aaaaahahahhaahahh

  5. Fica.Tristac .Peglica .lada. nisu imali nissta od elektronike pa sau bili solidno dobri u odnozu na ove sada automobile koji su pubi potrebne i bezpotrebne elektronike.Tako je i sa avionima .neki imaju osnovnu prosti sigurnu elektroniku a neki imaju to mnogo visse komplikovanije i dok se pilot snadje raketa ga potrevi i ode sve dodjavola.Sva ressenja treba da budu korisna upotrebljiva i jednostavna.Rusi imaju dalekometne radare.Rakete koje prate radarski snop precizne i svaki avion uocen na ekranu je odmah gadjan i bice unissten.Buduce ratove a ssto se i pokazalo ressavaju dronovi dalekometne rakete za ciljeve na zemlji i vazduhu.Rakete srednjeg i kratkog dometa sve drugo je vissak.Tenkovi i avioni bez upotrebe.Necujni niskoleteci dronovi dugog dometa odigrace glavnu ulogu u izvidjanju i unisstavanju neprijatelja.

    43
    2
    • Misl da su i Rusi priznali da njihova protivradarska verzija rakete H-31 i nije dobra.A za dronkve je posebna proca, pre dve godine au se svi kleli u Bajraktar a sad se vise i ne koristi. Tako ce biti i sa ostalim dronovima, jer kao sto vidis nista bez stare dobre rakete velikog dometa, avio bombe od 3 tone i granate 152mm.

    • Vidim da nemas pojma. Prvo, ko ima najrazvijenija sredstva protiv elektronske odbrane? Rusi. Ko ima najrazvijeniju raketnu tehniku? Rusi. Koja drzava ima HI tehnologiju za proizvodnju obogacenog uranijuma, i najveci je izvoznik u svijetu? Rusija. Amerika nema tu tehnologiju i uvozi obogaceni uranijum iz Rusije. Ostale zapadne zemlje godinana pokusavaju da usvoje tu HI tehnologiju bezuspjesno. A ti pominjes lade i zaporosce. Poenta je da Ruse nikad nije interesovalo da naprave nesto za narod, a u elektronici su ispred svih zapadnih zemalja.

      27
      • Glupost. Sve je upravo kontra. Te bajke pricaj nekom drugom. Elektroniku nikad nisu ni imali i sve su kupovali sa Zapada, ali sve. Amerika samo ne kaki puno po youtubu za razliku od tvojih zvalonja, koje smo videli kakvi su , kad ih nenaoruzani Ukrajinci rasturaju. Samo da dodje i to zastarelo oruzje sa zapada pa ces videti kako ce se komunjare provesti

        • Ćuti gluperdo tr module izmislio je alfetov ruski naučnik na modulima sa ga-as sam magistrirao!Amerika nema elektroniku majmune moduli da ga-nd strukturom koje uvoze iz Japana imaju duplo veću snagu od njihovih 15w,a westinghouse ne doseže ni 8w!Ruski magarče imaju snagu od 25,-30w.

          24
  6. Tako je, Ruski lovci 6.generacije ce imati fotonaki radar i laserski top, i dron u paru, upravljan vestackom inteligencijom, a sve rakete koje budu nosili ce biti hipersonicne.

    54
    2
      • Vorp nece imati. Ali sigurno ako se pojavi, imace ga Rusi prije svih. Procitaj malo na internetu kojom brzinom moze da leti novi Mig 41. Duplo brze od zapadnih najbrzih lovaca. Jos je u fazi ispitivanja. Max. brzina ce mu biti 4 maha. Sta ce njemu tvoj vorp pogon. Nemoze ga teorijski stici ni metak.

    • Jos samo da naprave 5 generaciju, lako cemo do 6. Hahahahahhaha., pa oni su na 4.5 i to tako sto smo im dali delove od F117 koji smo srusili.Ajd budimo malo ozbiljni.

      2
      24

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave