NaslovnaNovostiOružje Ukrajini za ruski novac: EU će uzeti milijarde dolara profita od...

Oružje Ukrajini za ruski novac: EU će uzeti milijarde dolara profita od zamrznute ruske imovine za naoružavanje Kijeva

Lideri EU se spremaju da odobre plan bez presedana u istoriji, a kojim bi se koristilo oko 3 milijarde evra profita od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu, prenosi Politico.

Britanski premijer Riši Sunak je u februaru predložio da se milijarde evra koje stižu iz ruske imovine iskoriste za naoružavanje Ukrajine.

Nakon februara 2022. godine i eskalacije sukoba u Ukrajini, 27 država članica Evropske unije zamrznulo je imovinu u vrednosti od 200 milijardi evra koja zakonski pripada ruskoj Centralnoj banci, kao i 30 milijardi evra vrednu privatnu imovinu u vlasništvu ruskih oligarha, takođe potez koji nije zapamćen u međunarodnim odnosima.

Kako prenosi Politiko, samo zarada od kamata na ovu rusku imovinu iznosi između 2,5 milijardi i 3 milijarde evra godišnje.

U razgovorima u utorak, belgijska vlada je objavila da će od 2025. godine prihod usmeriti u “zajednički fond EU ili G7 za Ukrajinu”.

„Belgijska savezna vlada je spremna da razmotri sporazum koji počinje u fiskalnoj 2025. godini sa EU/G7 o prenosu nacionalnog poreza na dobit preduzeća iz zamrznute ruske državne imovine“, navodi se u saopštenju belgijske vlade koje citira isti Politiko.

Belgija je odigrala veoma važnu ulogu u razvoju ovog plana, jer većinu ruske imovine koja je zamrznuta na Zapadu (oko 190 milijardi evra) drži kompanija za finansijske usluge Euroclear, čije je sedište u Briselu.

Očekivana odluka EU dolazi nakon što su SAD i nekoliko evropskih zemalja, na čelu sa Nemačkom, izvršile pritisak na belgijsku vladu da novac iskoristi za naoružavanje Kijeva.

Tako je nemački kancelar Olaf Šolc rekao u ponedeljak da bi oko 90 odsto prihoda ostvarenog od zamrznute ruske imovine trebalo da se potroši na kupovinu oružja za Ukrajinu.

olaf solc
olaf solc

Prošle godine, lideri EU zaključili su da ne mogu odmah legalno da konfiskuju zamrznutu rusku imovinu, već su umesto toga tražili rešenje kako bi se prenela dobit od ulaganja te imovine.

Tačnije, kompanije koje imaju rusku imovinu i koje ostvaruju velike profite od ulaganja te imovine treba da budu prinuđene da značajan deo profita prebace u EU.

Belgija je do sada koristila prihod od kamata i samostalno slala novac u Ukrajinu preko nacionalnog fonda.

Belgijska vlada je tvrdila da je veliki deo novca prikupljenog na ovaj način, oko milijardu evra od 1,7 milijardi evra 2024. godine, namenjen za kupovinu oružja Ukrajini.

Prema briselskom planu, za sada će biti ciljani samo iznosi dobijeni iz sredstava ruske Centralne banke koja je zamrznuta u EU. Komisija procenjuje da bi ova imovina mogla da donese između 3 milijarde evra i 15 milijardi evra godišnje između 2023. i 2027. godine. zvaničnici su upozorili da će konačan iznos zavisiti od toga kako će se kamatne stope razvijati u tom periodu.

Međutim, neophodno je da sve zemlje članice EU jednoglasno odobre ovaj plan, pre nego što se novac pošalje u Kijev. Takođe, treba sačekati i videti kakve će posledice akcije poput ovih ostaviti na globalne tokove novca i dalja ulaganja velikih svetskih sila i igrača sa treće strane sveta.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave