NaslovnaNovostiNuklearna pretnja: Rusi će izvesti vežbe sa nuklearnim Cirkonima, Iskanderima, Kalibrima i...

Nuklearna pretnja: Rusi će izvesti vežbe sa nuklearnim Cirkonima, Iskanderima, Kalibrima i Kindžalima

Događaji poslednjih dana ukazuju na moguće značajne promene u svetskoj geopolitici izazvane novom ruskom doktrinom.

Izjave o održavanju vežbi Oružanih snaga Rusije uz simulaciju taktičkog nuklearnog naoružanja izazvale su ozbiljne reakcije, naglašavajući spremnost Moskve da demonstrira svoju vojnu moć.

Taktičko naspram nestrateškog

Glavna vest je da vežba uključuje ne samo taktičko, već i nestrateško nuklearno oružje.

Razlika između ovih vrsta naoružanja je značajna, jer određuje radijus moguće upotrebe i strateške ciljeve.

Taktičko nuklearno oružje se tradicionalno koristi za gađanje ciljeva u ograničenom području unutar teatra operacija, dok nestrateško oružje može dosegnuti ciljeve udaljene do 5.000 km, pokrivajući, dakle, čitavu Evropu.

Pogrešna tumačenja i iluzije

Pojedine zapadne zemlje, kao i neki unutrašnji krugovi u Rusiji, izgleda da su pogrešno protumačili namere Moskve, sugerišući da su vežbe bile usmerene isključivo na ukrajinsku teritoriju.

Ovo gledište ruski izvori vesti smatraju da je lažno i obmanjujuće, dajući lažnu nadu da će Zapad uspeti da izbegne direktne posledice.

Istorijska pozadina i odgovor na zapadne pretnje

Prema izjavama koje stižu iz Rusije, čini se da su akcije Moskve na međunarodnoj sceni odgovor na nedavne akcije SAD, uključujući njeno povlačenje iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa 2019. godine.

kindzal
kindzal

To je, kako navode, podstaklo razvoj novih vrsta oružja sposobnog da pruži jednak otpor svojim zapadnim kolegama.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izneo je ključne oblasti razvoja naoružanja, uključujući kopnene verzije raketnih sistema sa krstarećim raketama Kalibar i hipersoničnim projektilima Cirkon.

Ovi sistemi su ranije bili ograničeni Ugovorom o INF-u, ali su sada dobili zeleno svetlo za dalji razvoj i primenu.

Nova diskusija uključuje i mogućnost tajnog raspoređivanja raketnih sistema, što bi moglo radikalno da promeni trenutni odnos snaga. Takve akcije će nesumnjivo eskalirati tenzije i zahtevati od Zapada da se ponaša opreznije prema Moskvi.

Uticaj na svetsku scenu

Javno upozorenje o takvim vežbama i nova strategija Rusije verovatno će označiti prekretnicu u međunarodnim odnosima.

Ovo ima za cilj da projektuje ne samo vojnu moć, već i strateški uvid Rusije u suočavanju sa savremenim izazovima.

novi ruski priobalni hipersonicni raketni sistem koristice rakete cirkon
Bastion lansira cirkon

Zanimljivo je da se ruskim vežbama pridružila i susedna Belorusija, što još jasnije pokazuje poziciju Rusije u pogledu pretnji sa Zapada.

5 KOMENTARA

  1. Rusi ranije demantovali,da ce prvi upotrebiti nukl.oruzje.Ispada sve ovo vreme jedino oni prete sa nukl.oruzjem,mogu stvarno i da ga upotrebe ,ko Hari Truman pred kraj WW2,iako mnogi americki generali bili protiv:Dzordz Marsal,D.Mekartur itd.Ispada ko ima nukl.oruzje najlakse ,da okonca zapoceti rat,da se upotrebi ,da okonca rat,ko SAD,krajem WW2.Zapadu ne odgovara nukl rat,jedino ako mora,zbog velike prednosti skoro u svim vrstama oruzja:Avioni,Brodovi,Podmornice,ekonomija itd.

    • A sta bi ti hteo da ratuje protiv 40 hijena koji su jaki jedino u coporu? Mada i sad ratuju protiv njih 40 i dobro im ide, a nuklerke su tu da se neko od hijena ne zajebe da prvi stisne dugme.A sti se tice prednosti 😂😂 njih 40 ne mogu naoruzati Ukrainu kako treba nego jure po africi da kupuju granate i topove, ovi tvoji imaju prednost jedino u ratovima protiv banana drzava a ovako ozbiljnog protivnika nisu imali u svojoj istoriji.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave