NaslovnaNovostiKomandant ukrajinskih snaga: „Kritični trenutak u naredna dva meseca“; Generalštab: Rusi se...

Komandant ukrajinskih snaga: „Kritični trenutak u naredna dva meseca“; Generalštab: Rusi se približavaju Harkovu

Kritični trenutak rata u Ukrajini će nastupiti u naredna dva meseca , rekao je komandant Oleksandr Pavljuk u intervjuu za Ekonomist.

Izjava komandanta ponovila je izjavu predsednika Zelenskog, koji je rekao da se Ukrajina suočava sa „novom etapom“ u ratu dok se Rusija sprema da proširi svoju ofanzivu.

Ruske snage su ovu ofanzivu pokrenule 10. maja, ciljajući na oblast Harkova, rekao je Zelenski.

Rusija pokušava da zauzme što više teritorije pre nego što se na frontu oseti uticaj vojne pomoći koju dobija Ukrajina. „Rusija zna da ako dobijemo dovoljno oružja za mesec ili dva, situacija može da se okrene protiv nje “, rekao je komandant Oleksandr Pavljuk.

Grad Časov Jar, koji se nalazi u Donjeckoj oblasti, ostaje na vidiku Rusije, kao jedna od najvažnijih meta jer bi mogao da olakša rusko napredovanje ka gradovima Kostjantinovka, Kramatorsk i Slavjansk.

Komandant Pavljuk je takođe rekao da Rusija ima za cilj da u potpunosti osvoji regione Donjeck, Lugansk i Zaporožje do kraja 2024. godine. On je za Ekonomist dodao da bi Rusija mogla da nastavi da se fokusira na Lugansk i Donjeck i da trenutno testira stabilnost odbrane Ukrajine pre nego što izabere „pravi pravac“ da izvrši pun napad.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrđuje napredovanje ruske vojske u Harkovskoj oblasti

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine potvrđuje da ruska vojska nastavlja pokušaje da napreduje dublje u Ukrajinu, intenzivirajući ofanzivna dejstva u oblasti Harkov. Konkretno, fokus je na naseljenim mestima Lipci i Volčansk, gde ruske trupe koriste pešadijske i tehničke jedinice za napade.

Gospodin sa tetovažom se verovatno neće lepo provesti

Pored toga, vode se borbe za kontrolu nad naseljima koja su bila u takozvanoj sivoj zoni, uključujući Streleče, Pilnoje, Borisovku, kao i u oblastima Olejnikovo i Ogurcovo. Ove teritorije su i dalje predmet sukoba, što ukazuje na želju obe strane da konsoliduju svoje pozicije u strateški važnim oblastima.

Prema rečima predstavnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, ruske trupe su uspele da postignu izvesne uspehe tako što su se uglavile u ukrajinsku odbranu na ovim prostorima.

ISW veruju da ruske oružane snage neće zauzeti Harkov

Prema poslednjim podacima “Instituta za proučavanje rata” (ISW), iz Vašingtona, ruske trupe se nalaze na udaljenosti od oko 30 km od Harkova. Međutim, prema analitičarima, prisustvo 50.000 vojnika sprečiće Rusiju da opkoli grad. U svojim komentarima, stručnjaci tvrde da je za potpuno opkoljavanje grada potrebno znatno više snaga i sredstava.

Analitičari takođe razgovaraju o planovima za stvaranje takozvane „tampon zone“ koja bi osigurala dodatnu bezbednost u pograničnim oblastima.

S obzirom na naznačenu veličinu grupe, takav pristup je sasvim moguće sprovesti, međutim, da li je to, naravno, cilj ofanzive u ovom pravcu, nije poznato, jer još nije bilo nikakvih zvaničnih komentara ruskog Ministarstva odbrane.

Istovremeno, Generalštab Ukrajine izveštava o izvesnom proširenju „sive zone“, što ukazuje na činjenicu da je odbrana Oružanih snaga Ukrajine napravila jaz, dakle ruske trupe su ih potisnule.

Ruska ofanziva u Harkovu

Istovremeno, vojska Kremlja nastavlja da se sukobljava sa ukrajinskom vojskom u oblastima takozvane „sive zone“, posebno za zauzimanje naselja Strelece, Pilnoje, Borisovka i Olegnikovo i Ogurcovo. Teritorije ovih naselja stalno menjaju vlasnike, međutim, čini se da su mnoga od ovih sela za to od strateškog značaja i Rusi insistiraju da ih zauzmu.

Prema rečima predstavnika generalštaba Oružanih snaga Ukrajine, ruske trupe su uspele da postignu značajan napredak u potiskivanju ukrajinskih snaga u ovim oblastima.

Ruski eksperti raspravljaju o mogućnosti stvaranja „neutralne zone“, koja bi pomogla Rusima da povećaju bezbednost u pograničnim oblastima, poput Belgorodske oblasti. Ovaj region, kao i drugi ruski regioni koji se graniče sa Ukrajinom, često je napadnut od strane ukrajinskih vojnika.

3 KOMENTARA

  1. Biće da je kod vas panika, ne bi ti inače na sav glas skičao, ne brini, pošteđeni će biti svi rvati, inače poznati da menjaju stranu pred kraj svakog rata. Postojaće lijepa vaša i posle svega . Pozdrav možda opet završimo u istoj državi 🫡

    76
  2. Jos tri grada Kijev harkov i odesa kad to padne pala je ukrajina i labolatorije za ubijanje ljudi pod upravom jevreja i amera

    156
    9

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave