NaslovnaNovostiU najtežem trenutku Kijev ostao bez još jednog PVO sistema: Lancet municija...

U najtežem trenutku Kijev ostao bez još jednog PVO sistema: Lancet municija pogodila ukrajinski S-300

Ruska vojska gađala je sistem protivvazdušne odbrane dugog dometa sovjetske proizvodnje S-300PT kijevskih snaga sa lutajućom municijom Lancet.

Video snimci napada objavljeni su na društvenim mrežama 10. maja. Na snimku se vidi kako Lancet lutajuća municija napada sistem, koji je bio raspoređen u oblasti Aleksandro-Kalinovo u pravcu Donjecka, i uništava jedan od njegovih vučenih lansera 5P85-1.

Uspešan napad je navodno izvela 3. gardijska specijalna brigada ruske vojske.

Pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini, kijevske snage su imale u upotrebi oko 100 baterija S-300P, S-300PT, S-300PS i S-300V1.

U prvih nekoliko meseci nakon eskalacije sukoba, zemlja je dobila jednu bateriju S-300PMU iz Slovačke. Nakon toga ih je dobila još nekoliko uglavnom od zemalja članica nekadašnjeg Varšavskog pakta.

Mnogi ukrajinski sistemi S-300 su uništeni, oštećeni ili zarobljeni od strane ruske vojske od februara 2022. godine.

Prema ruskoj veb stranici koja prati i dokumentuje ukrajinske vojne gubitke, ruska vojska je od početka svoje specijalne vojne operacije u Ukrajini oštetila ili uništila više od 140 sistema protivvazdušne odbrane, radara, elektronskog ratovanja i komunikacionih sistema koristeći municiju Lancet.

Lancet

Lancet je razvila ZALA Aero Group, podružnica ruskog odbrambenog giganta Koncerna Kalašnjikov. Kompanija proizvodi dve verzije lutajuće municije, Izdelije-52 sa izdržljivošću od 30 minuta i bojevom glavom od jednog kilograma i veću Izdelije-51 koja ima izdržljivost od 40 minuta i naoružana je bojevom glavom od tri kilograma.

lancet zala, kalashnikov
lancet zala, kalashnikov

Lutajuća municija leti prema određenom području pomoću inercijalnog navigacionog sistema uz pomoć GLONASS-a. Po dolasku u područje, operater koristi ugrađeni elektro-optički sistem preko dvosmerne veze za prenos podataka da otkrije, prati i zaključa metu. Sistem laserskog dometa zatim kontroliše detonaciju bojeve glave.

Mali radarski presek i minimalni infracrveni znak lutajuće municije na električni pogon čine je veoma teškim za otkrivanje i presretanje.

S-300PS ukratko

S-300 je sovjetski PVO raketni sistem razvijen kasnih 1970-ih. Jedan je od trenutno najrasprostranjenijih sovjetskih sistema PVO sa najmanje 17 korisnika.

S-300 ima kopnenu i pomorsku verziju. Jedna od kopnenih verzija, S-300PS/S-300PM, jedina je iz serije koja lansira rakete sa nuklearnom bojevom glavom.

S-300 se sastoji od šasije koja nosi četiri lansera sa po jednom raketom. Postoji druga šasija sa PESA (pasivno elektronsko skenirano polje) radarom priključenim na bateriju. S-300 ima integrisani sistem za upravljanje vatrom.

Osim jedne, sve ostale kopnene verzije S-300 su integrisane u šasiju sa točkovima. S-300V je integrisan na šasiju sa gusenicama. U zavisnosti od rakete koja se koristi, uz nekoliko izuzetaka, standardni raketni sistem S-300 ima domet od 100 do 300 km.

Verzija PS predstavljena je 1985. godine i jedina je verzija za koju se smatra da je bila opremljena i nuklearnom bojevom glavom. Ovaj model je doveo do uvođenja modernih TEL i mobilnih radarskih i komandnih vozila baziranih na kamionu MAZ-7910.

s-300
s-300

Sistem S-300PS uključuje nekoliko komponenti, komandni i kontrolni centar, radarske sisteme i lansere raketa. Sistem može da otkrije i prati ciljeve na dometima do 300 kilometara i da dejstvuje projektilima dometa do 200 kilometara.

Sistem S-300PS je u upotrebi u ruskoj vojsci od 1980-ih i izvezen je u nekoliko zemalja, uključujući Kinu, Iran i Siriju. Tokom godina je unapređen nekoliko puta kako bi poboljšao svoje performanse i mogućnosti.

Koristi ga ukrajinska vojska, a najviše ih je stradalo u ukrajinskom sukobu, kada govorimo o najozbiljnijim i najboljim PVO sistemima na svetu.

9 KOMENTARA

 1. Nije napad od vazduha nego iz vazduha i zato je protivvazdusna odbrana. Nigde nisam cuo da neko kaze vazduhoplovna.

 2. Редакцијо, заиста је недопустиво да и даље користите погрешну реч за назив ПВО. Та скраћеница значи против ваздухопловна а не противваздушна одбрана. То је недопустива језичка грешка јер се нико не брани од ваздуха него од ваздухоплова! Жалосно је да људи који стручно обрађују ове теме праве тако бизарну грешку. Ваше анализе јесу добре, засноване на добрим подацима али много кварите свој углед овако баналним али великом грешком!

  4
  112
  • Pa nije svaki projektil koji je u vazduhu vazduhoplov.
   Vazduhoplov znači da neki objekat leti kroz vazduh koristeći svoja aerodinamična svojstva za povećanje dometa,da je upravljiv itd.
   Npr bačeni kamen baš i nije neki vazduhoplov,kao i minobacačke granate,haubičke granate,neupravljive balističke rakete itd.

   28
  • Raso. Pojma ti nemas! RV i PVO je skracenica zs ratno vazduhoplovstvo i protiv vazdusna odbrana ili neznam gde sam bio 30 godina!

   33
  • U vojsci sam bio u pvo,i to je uvek bila protivvazdušna odbrana,ili protuzračna obrana ako vam je tako zgodnije.Sve ostalo je samo vaše neznanje.

   23
  • Zašto se brukas, nema veze sa vazduhoplovima i nema potrebe da se bilo ko pravi pametan a posle ispadne ne znam ni sam,protiv vazdušna je jer je odbrane od napada iz vazduha i to obuhvata i vazduhoplove kako kazes,letece tanjire,rakete,spejs satlove i sve ostalo sto dodje iz gore pomenutog,tako da nema potrebe da redakciju pljujes a nemas pojma ni sam,U sv sl mozda i ja nemam pojma pa sad ispada da se i ja pravim pametan i vala neka me neko napljuje slobodno.Svako dobro

   33

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave