Naslovna Novosti Nemačka od Sjedinjenih Država kupuje tri raketna sistema HIMARS da bi ih...

Nemačka od Sjedinjenih Država kupuje tri raketna sistema HIMARS da bi ih predala Kijevu

6
istovar izresetanog mlrs himars
istovar izresetanog mlrs himars
google news

Tokom posete Vašingtonu, nemački ministar odbrane Boris Pistorijus juče je najavio da će Nemačka finansirati kupovinu tri artiljerijska raketna sistema Sjedinjenih Država visoke pokretljivosti (HIMARS) za Ukrajinu.

Ovi sistemi, dobijeni iz trenutnih zaliha američkih oružanih snaga, predstavljaju značajnu finansijsku investiciju Nemačke, a ona iznosi desetine miliona dolara.

Najava je objavljena tokom razgovora sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom i usledila je nakon kašnjenja u otključavanju 61 milijarde dolara američke pomoći Ukrajini, koju je američki Kongres odobrio u aprilu kao deo paketa nacionalne bezbednosti.

„U saradnji sa Amerikancima nabavićemo tri lansera HIMARS za Ukrajinu. Oni će doći iz američkih oružanih snaga i platićemo ih mi“, izjavio je nemački ministar odbrane tokom sastanka sa novinarima.

Nemačka kupovina HIMARS sistema ima za cilj da podrži Ukrajinu usred sukoba koji je u toku do nedavno odobrene pomoći SAD.

Do 10. maja 2024. Sjedinjene Države su već isporučile 20 HIMARS sistema Ukrajini i obavezale su se da će isporučiti još 19, međutim, samo proteklog meseca čak i zapadni mediji izveštavaju da su tri od ovih sistema uništena ili oštećena. Potvrđene snimkom, uništene HIMARS možete videti ovde, ovde, ovde, ovde i ovde.

HIMARS
HIMARS

Finansiranje još tri sistema od strane nemačkih poreskih obveznika iz američkih zaliha moglo bi da ukaže na nameru da nadoknadi gubitke od prošlog meseca.

Koliko će HIMARS za Kijev koštati nemačke poreske obveznike

Na osnovu dostupnih troškova u otvorenim izvorima za HIMARS sisteme i pripadajuću municiju, može se napraviti procena i za domaće (američku vojsku) i za izvozne kupovine.

Za domaće, dakle američku vojsku, drastično je jeftinije, pa je cena HIMARS lansera i transportera bila 4,4 miliona dolara u 2023. godine.

Stoga, ukoliko Nemačka nekako bude “povlašćena” da pregovara o kupovini po istoj ceni kao američka vojska, ukupna cena za tri lansera bila bi oko 13,2 miliona dolara, iako se to čini malo verovatnim, čak i prema zapadnim izvorima.

Pored toga, cena svake rakete M31 GMLRS je postavljena na 168.000 dolara 2023. godine, takođe isključivo kada plaća američka vojska.

Što se tiče vrednosti HIMARS-a namenjenog za izvoz, troškovi su drastično veći.

Procenjeno je da će HIMARS lanser i transporter koštati između do čak 20 miliona dolara u fiskalnoj 2022. godini, čime je cena za tri sistema 60 miliona dolara. Pored toga, svaka raketa M31ER GMLRS za izvoz procenjena je na 434.000 dolara.

biciklista pred himars u trenutku lansiranja
biciklista pred himars u trenutku lansiranja

Ove brojke odražavaju dodatne troškove povezane sa izvoznim sistemima, koji mogu uključivati logistiku, administrativne troškove i eventualno tehničku podršku i planove obuke.

Podsetimo, kao deo ruske prakse da podstiče svoje trupe da unište ukrajinsku opremu, veruje se da su ruski vojnici dobili isplate za uništavanje američkog HIMARS MLRS.

HIMARS ukratko

Sistem HIMARS proizvodi kompanija Lockheed Martin u Sjedinjenim Državama. Svoju smrtonosnu efikasnost dokazao je u ratu u Ukrajini.

HIMARS označava sistem visoko mobilne artiljerijske rakete (High Mobility Artillery Rocket System). HIMARS je montiran na točkovima i može ispaljivati različite vođene i nevođene rakete i projektile do dometa od otprilike 300 kilometara. Verzija koju je u početku dobijala Ukrajina, je modifikovana sa skraćenim dometom.

HIMARS je osmišljen da bude izuzetno pokretan i može se brzo rasporediti putem vazdušnog ili kopnenog transporta. Koristi ga američka vojska, američki marinci i neke međunarodne vojske pod komandom SAD. Sistem je korišćen u borbenim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Siriji, kao i u podršci operacijama koje nazivaju humanitarnim.

Ukupno gledano, HIMARS je visoko efikasan i svestran artiljerijski sistem koji pruža preciznu vatrenu podršku na dugim daljinama za podršku kopnenim snagama u različitim operacijama.

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

Ruski odgovor na HIMARS je raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

jos himars a kao pretnja rusiji sad rasporeduje sistem i u estoniju
Himars

Pored ruskog odgovora postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a. ”Oljha” (srpski Jovaje ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

Prošle godine Holandija se ipak odlučila za PULS raketne sisteme tvrdivši da su sposobniji od HIMARS-a.

6 KOMENTARA

  1. Kako se Nemacka ponizava, samo da bi je gazda pomazio po glavi. Moze ona da kupi na trzistu i jeftiniji i efikasniji PVO, ali zeli da da zadovoljava gazdu, prosto je neprijatno ovakvo podanistvo.

  2. Украјинци нису луди јер бране своју земљу. Али ови су за једно дуготрајно посматрање

    2
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version