Naslovna Novosti Osakaćeni HIMARS MLRS nakon ruskih udara u Ukrajini, snimljen prilikom povratka u...

Osakaćeni HIMARS MLRS nakon ruskih udara u Ukrajini, snimljen prilikom povratka u SAD

3
istovar izresetanog mlrs himars
istovar izresetanog mlrs himars
google news

Na međunarodnom aerodromu Harisburg, Pensilvanija, SAD, zabeležen je snimak istovarivanja dva višestruka raketna sistema M142 HIMARS iz aviona An-124 kompanije Antonov Airlines.

Na osnovu dostupnih informacija, jedan od sistema je verovatno oštećen usled eksplozije u blizini, dok je drugi, prema vizuelnoj identifikaciji štete verovatno pogođen minom.

Detalje incidenta još nisu obelodanile ni ukrajinska ni američka strana. Međutim, objavljene fotografije pokazuju rupe na telu jednog od američkih MLRS, što ukazuje na oštećenje.

Ove slike pokreću niz interesantnih pitanja jer su do sada Sjedinjene Države kategorički poricale gubitak svojih HIMARS sistema na teritoriji Ukrajine.

osteceni himars
osteceni himars

Prisustvo oštećene opreme u Sjedinjenim Državama može ukazivati na ozbiljnost oštećenja i nemogućnost popravke lokalno ili u zemljama koje su susedne Ukrajini.

Treba napomenuti da je ovo prvi poznati slučaj vraćanja američkih HIMARS sistema na teritoriju SAD.

HIMARS

Sistem HIMARS proizvodi kompanija Lockheed Martin u Sjedinjenim Državama. Svoju smrtonosnu efikasnost dokazao je u ratu u Ukrajini.

HIMARS označava sistem visoko mobilne artiljerijske rakete (High Mobility Artillery Rocket System). HIMARS je montiran na točkovima i može ispaljivati različite vođene i nevođene rakete i projektile do dometa od otprilike 300 kilometara. Verzija koju je u početku dobijala Ukrajina, je modifikovana sa skraćenim dometom.

biciklista pred himars u trenutku lansiranja
biciklista pred himars u trenutku lansiranja

HIMARS je osmišljen da bude izuzetno pokretan i može se brzo rasporediti putem vazdušnog ili kopnenog transporta. Koristi ga američka vojska, američki marinci i neke međunarodne vojske pod komandom SAD. Sistem je korišćen u borbenim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Siriji, kao i u podršci operacijama koje nazivaju humanitarnim.

Ukupno gledano, HIMARS je visoko efikasan i svestran artiljerijski sistem koji pruža preciznu vatrenu podršku na dugim daljinama za podršku kopnenim snagama u različitim operacijama.

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

Ruski odgovor na HIMARS je raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

himars
himars

Pored ruskog odgovora postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a. ”Oljha” (srpski Jovaje ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

Prošle godine Holandija se odlučila za PULS raketne sisteme tvrdivši da su sposobniji od HIMARS-a.

3 KOMENTARA

  1. Zapadnjaci su vas tim igračkama polupali 90-tih… Diviš se Rusiji a ideš da radiš na zapad Miles.
    Samo da se zna!

  2. Немају Западњаци мозак за оружје – праве само неке ,наоко допадљиве, играчке које Руси убрзо полупају.

    • Ha-ha. Pre će biti da je obratno. Jer se, po trenutnoj statistici, upravo kod Rusa i njihovih igračaka pokazalo pravilo “spolja gladac a unutra jadac” i to više nego jednom. 😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version