NaslovnaNovostiRusija će napasti britanske vojne ciljeve: Moskva upozorila London na novu „crvenu...

Rusija će napasti britanske vojne ciljeve: Moskva upozorila London na novu „crvenu liniju“

Eskalacija ukrajinskog rata u direktnu konfrontaciju između Rusije i NATO-a prešla je na novi nivo nakon nedavnih izjava britanskog ministra spoljnih poslova ali i odgovora Moskve na izrečeno.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije izrazilo je ozbiljnu zabrinutost zbog upotrebe britanskog oružja u napadima na rusku teritoriju.

U zvaničnom saopštenju upućenom Ambasadi Velike Britanije u Moskvi navodi se da bi bilo kakve agresivne akcije sprovedene upotrebom britanskog oružja protiv Rusije mogle dovesti do mera odmazde protiv britanskih vojnih objekata koji se nalaze na teritoriji Ukrajine.

Rusija je upozorila Britaniju da Moskva zadržava pravo da uzvrati na londonska vojna postrojenja koja se nalaze na ukrajinskoj teritoriji, ako se agresivne akcije Ukrajine, uz podršku Britanije, nastave.

Ovo saopštenje dolazi usred pojačanih tenzija u regionu nakon sve veće upotrebe zapadnog oružja od strane ukrajinskih snaga.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je naglasilo da Rusija ima pravo da brani svoju teritoriju i nacionalnu bezbednost svim raspoloživim sredstvima u skladu sa principima međunarodnog prava.

ukrajinski su 24 nosi storm shadow
ukrajinski su 24 nosi storm shadow

„Rusija vidi otvorenu podršku Kijevu iz Londona, uključujući snabdevanje oružjem koje se koristi za napad na rusku teritoriju. Kao odgovor na ove akcije, Rusija zadržava pravo da preduzme mere protiv britanskih vojnih objekata u Ukrajini ako okolnosti to zahtevaju“, napominje se.

Podsetimo, britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron je izjavio da je na Ukrajini da odluči kako da koristi britansko oružje i insistirao da Kijev ima pravo na napad mete na ruskom tlu, kako smo već pisali. On takođe obećava 3 milijarde funti godišnje vojne pomoći Ukrajini „koliko god je potrebno“.

Rastuća tenzija

Situacija u regionu je i dalje napeta, a Rusija kaže da poziva na dijalog i pronalaženje načina za mirno rešavanje sukoba, ali zadržava pravo na zaštitu ako se agresivne akcije nastave.

Kao odgovor na upozorenje Rusije, Britanija je rekla da će nastaviti da podržava Ukrajinu i njen suverenitet, signalizirajući da će tenzije između Moskve i Londona samo nastaviti da rastu.

Posebno zabrinjava činjenica o prebacivanju u Ukrajinu raketa Storm Shadow, koje su već korišćene za gađanje ciljeva u novim ruskim regionima i na Krimu. Međutim, na Zapadu primećuju da međunarodno priznate, stare granice Rusije neće biti pređene britanskim oružjem.

projektil storm shadow oboren
projektil storm shadow oboren

Stručnjaci ne isključuju da će odgovor na akcije Londona uslediti u bliskoj budućnosti, iako je nepoznato o kojim se konkretnim ciljevima razgovara.

Očigledno je da su takvi postupci od strane Rusije mogući, međutim, postoji mogućnost da London može da preduzme korake odmazde i pruži Kijevu priliku da udari ciljeve u ruskim regionima kao što su Belgorod, Kursk, Brjansk i drugi regioni.

Storm Shadow (SCALP-EG) ukratko

Krstareća raketa dugog dometa (ALCM) koju je razvio evropski proizvođač raketa MBDA. Projektil je dizajniran da ga nose različiti vojni avioni, uključujući Eurofighter Typhoon i lovac bombarder Tornado.

Raketa Storm Shadow ima domet od preko 250 kilometara i sposobna je da pogodi različite ciljeve, uključujući ojačane bunkere, komandne i kontrolne centre i sisteme protivvazdušne odbrane.

Raketa je vođena kombinacijom GPS-a i inercijalne navigacije, a može se programirati da leti na određenim rutama i pogađa zadate ciljeve.

Raketa Storm Shadow je opremljena bojevom glavom od 450 kilograma, koja je dizajnirana da prodre duboko u utvrđene strukture pre detonacije. Ovo čini raketu veoma efikasnom protiv ciljeva kao što su bunkeri i podzemni objekti.

Raketa je prvi put videla sukob u invaziji na Irak. Oružje za precizne udare su upotrebili Tornado bombarderi iz RAF-ove 617 eskadrile tokom napada na Irak 2003. godine, a u potpunosti je u službi od 2004. godine.

Raketu je nakon toga koristilo nekoliko zemalja u borbenim operacijama, uključujući Francusku i Ujedinjeno Kraljevstvo tokom njihove vojne “intervencije” u Libiji 2011. godine. U tom sukobu, projektil je korišćen za gađanje različitih ciljeva.

zelenski pise po raketi storm shadow
zelenski pise po raketi storm shadow

Njegov dalji razvoj i raspoređivanje će verovatno ostati prioritet za vojske širom sveta kojima je potreban solidna i prilično efikasana krstareća raketa dugog dometa.

Sve u svemu, projektil Storm Shadow je veoma sposoban i efikasan sistem oružja koji vazdušnim snagama pruža mogućnost preciznog udara velikog dometa na različite ciljeve.

1 KOMENTAR

  1. Како да не. Колико је потребно црвених линија да би се схватили озбиљно

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave