Naslovna Novosti Po prvi put u istoriji: Zvaničnik SAD leteo lovcem F-16 X-62A VISTA...

Po prvi put u istoriji: Zvaničnik SAD leteo lovcem F-16 X-62A VISTA kojim je upravljala veštačka inteligencija

8
vista x 62a na bazi f 16d block 30 peace marble ii
vista x 62a na bazi f 16d block 30 peace marble ii
google news

Sekretar američkog vazduhoplovstva Frenk Kendal letelo je F-16 kojim je upravljala veštačka inteligencija. Događaj se održao 2. maja u bazi vazduhoplovstva Edvards.

Kendal je leteo na prednjem sedištu X-62A VISTA da bi iz prve ruke iskusio jedinstvenu letelicu, koja uključuje mašinsko učenje i visoko specijalizovan softver za testiranje autonomnog leta i drugih mogućnosti na granici tehnologije“, saopštilo je Vazduhoplovstvo (USAF) u saopštenje za javnost.

frank kendell
Frenk Kendal (levo), sekretar Ratnog vazduhoplovstva pre nego što je leteo na F-16 verziji X-62A VISTA koju kontroliše isključivo veštačka inteligencija. Izvor fotografije: Vazduhoplovstvo SAD

Potencijal za autonomnu borbu vazduh-vazduh bio je zamišljan decenijama, ali stvarnost je do sada ostala daleki san. 2023. godine X-62A je razbio jednu od najvažnijih barijera u borbenoj avijaciji. Ovo je transformišući trenutak, a sve je omogućeno revolucionarnim dostignućima ACE tima (DARPA-in Air Combat Evolution program)“, rekao je Kendal.

Podsetimo, tri specijalno obnovljena lovca F-16 pojavila su se u vazduhoplovnoj bazi Eglin, prošlog meseca. Ove letelice su sada sposobna da obavljaju autonomne letove i misije.

Avioni su konvertovani iz polovnih F-16 verzija C i D. Pripadaju programu VENOM-AFT (Viper Experimentation and Next-gen Operations Model – Autonomy Flying Testbed).

Ovaj projekat ima za cilj eksperimentisanje sa veštačkom inteligencijom dizajniranom da kontroliše autonomna borbena aparata koja će nastati kao rezultat CCA (Collaborative Combat Aircraft) programa.

Sa druge strane, projekat VENOM je prvi put postao javan prošle godine, kada je Vazduhoplovstvo (USAF) zatražilo skoro 50 miliona dolara u budžetu za 2024. godinu, a zvaničnici su objavili neke detalje o projektu.

Takođe prošle godine, DARPA je predstavila 17-časovni let modifikovanog lovačkog aviona F-16 uz pomoć softvera veštačke inteligencije razvijenog u okviru programa Air Combat Evolution (ACE).

ACE program i avion VISTA, verzija F-16 sa veštačkom inteligencijom

Najmoćnija karakteristika aviona VISTA je njegov novi alat za razvoj i testiranje sposobnosti letenja u realnom vremenu koristeći mašinsko učenje i integraciju agenata (živih agenata).

Projekat Venom bi se nadovezao na prethodni rad Vazduhoplovnih snaga za testiranje autonomnog softvera na X-62A VISTA, jako modifikovanom test avionu F-16
Projekat Venom bi se nadovezao na prethodni rad Vazduhoplovnih snaga za testiranje autonomnog softvera na X-62A VISTA, modifikovanom test avionu F-16

Ova tehnologija je uspešno testirana kroz saradnju sa DARPA-inim Air Combat Evolution programom. VISTA je skraćenica od „Variable In-flight Simulation Test Aircraft”.

Termin „živi agenti“, u kontekstu aviona VISTA, se verovatno odnosi na scenarije trenutne akcije zasnovane na evoluciji pretnji u realnom vremenu. Na primer odgovor na neprijateljski raketni napad, vazdušna borba sa drugim avionom, itd.

Pre otprilike četiri godine, tim ACE krenuo je u projekat sa kojim su želeli da unaprede već jedinstvene VISTA sposobnosti za obuku za testiranje. Tako je tim postigao istorijsku po prvi put simulaciju na VISTA avionu karakteristika leta drugog aviona.

Međutim, istraživanje i eksperimentisanje se tu nisu zaustavili. Tim je stvorio potpuno novu sposobnost – onu koja nije postojala u američkom Ministarstvu odbrane. Uvideli su mogućnost pretvaranja VISTA-e u letelicu za ugradnju i testiranje teorije veštačke inteligencije kroz korišćenje agenata u realnom vremenu.

Dakle, početne mogućnosti VISTA-e su iz temelja ponovo osmišljene, redizajnirane i proširene, što je kulminiralo ažuriranjem završenim 2022. godine koje je uključivalo tri nova visokospecijalizovana softverska paketa sa znatno većom računarskom snagom koja je omogućila integrisaniji rad.

„Veštačka inteligencija zaista uzima najsposobniju tehnologiju koju imate, sastavlja je i koristi za probleme koji su ranije morali da se rešavaju ljudskim donošenjem odluka. To je automatizacija tih odluka, i to je vrlo specifično“, rekao je Kendal.

Američki zvaničnik i bezbednosni pilot na zadnjem sedištu nisu dirali kontrole aviona kojim upravlja veštačka inteligencija tokom leta

Softver VISTA integriše postojeće tehnologije (radar, senzore, kontrolu leta, itd.), posebno one najsavremenije, u skup podataka koji se daju kao ulazna osnova veštačkoj inteligenciji.

lma vista
lma vista

Veštačka inteligencija obrađuje ove podatke i, u zavisnosti od rezultata obrade, šalje komande avionu kao što su promena smera ili brzine leta, lansiranje oružja itd.

Tokom Kendalovog leta, X-62A je izveo razne taktičke manevre koristeći agente koji su u realnom vremenu odgovarali na simuliranu pretnju. Određeni broj testnih tačaka je završen, koji su bili deo vazdušne borbe u operaciji koja je validirala modele i testirala VISTA performanse.

Sedeći na prednjem sedištu, kontrole X-62A ostale su netaknute od strane Kendala i bezbednosnog pilota na zadnjem sedištu tokom ovog probnog leta.

Program X-62A nadgleda i povezuje sa operativnim realnostima istraživačko odeljenje USAF škole za testiranje u bazi Edvards. Primarni cilj odeljenja je da sprovede istraživanje koje ubrzava višedomenske sposobnosti lovačkih aviona.

8 KOMENTARA

  1. Никако да објаве ко управља са Џоом – и то је америја. Од када је Џо засео у Белој кући не само ја, него и добар део света има утисак да са њиме управља неко други, можда неки вештак. У свачему лошем може бити и понеко добро – па и то да се у Вашингтону деси преврат све у режији и изведби ВИ. Превратници би сигурно били подношљивији од Џоа и његове несношљиве свите.

    • Амерички председник штити интересе онога ко га је финансирао за време предизборне кампање. Тако је то деценијама уназад. Једини, ко је могао релативно самостално да одлучује је Трамп, јер сам себе финансира. Зато и гледају на сваки начин да га онемогуће да се кандидује. Није им подобан.

    • Ако изузмемо Трампа, потпуно је свеједно ко ће бити председник Америке. Ништа се неће мењати. Ту су битни само интереси великих корпорација. Спремни су они и своје грађане да жртвују, само да зараде. И важно је да не буде демонстрација у САД-у. Зато служе њихови медији, да им исперу мозак лажима.

  2. Ја више од зеленског чекам те ф16, да се и то једном ријеши..знамо и како ће се ријешит😂

    10
      • e moj druze da si nekad mozda bio Rusiji ili nekom drugom Ruskom gradu mozda bi promenio to glupo misljenje nemaju ovo, pa ovo ima i Srbija i prvi bez posla ce ostati botovi SNS-a jer ce vestacka sama generistati odgovore ili pitanja da se velica SNS…evo ti ovaj rat traje vec 3 godine imali neko zapadno oruzije za koje Rusi nemaju analog samo jedno navedi…pre da zapad nema analog za neko rusko oruzje pogotovu neke rakete….vestacka inteligecija nije nista novo..to se stvara vec decenijama samo je zadnjih godina dostupna i obicnim gradjanima uveliko je instalirana u lutajucu municuju kako ih vec nazivaju…..

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version