Naslovna Novosti SAD podižu F-16 na viši nivo razvoja borbenih dronova; F-16 će ​​leteti...

SAD podižu F-16 na viši nivo razvoja borbenih dronova; F-16 će ​​leteti autonomno

2
Projekat Venom bi se nadovezao na prethodni rad Vazduhoplovnih snaga za testiranje autonomnog softvera na X-62A VISTA, jako modifikovanom test avionu F-16
Projekat Venom bi se nadovezao na prethodni rad Vazduhoplovnih snaga za testiranje autonomnog softvera na X-62A VISTA, jako modifikovanom test avionu F-16
google news

Borbeni avion F-16, nakon što je postao možda najvažnija svetska referentna tačka u evoluciji višenamenskih aviona, takođe će se koristiti za razvoj borbenih dronova sledeće generacije.

Američko vazduhoplovstvo planira da testira tehnologiju autonomnog leta za formiranje borbenih letelica bez posade (UCAV) na šest borbenih aviona F-16 u okviru projekta Viper Experimentation and Next-gen Operations Model (VENOM), navodi Defense News.

USAF namerava da razvije flotu od najmanje 1.000 borbenih letelica bez posade koji će leteti zajedno sa lovcima sledeće generacije Air Dominance (NGAD) i petom generacijom F-35, koji nose rakete ili drugo oružje i obezbeđuju izviđanje, nadzor i mogućnosti elektronskog ratovanja.

Pre nego što budu raspoređeni, USAF treba da testira autonomni softver koji upravlja bespilotnim letelicama kako bi se uverio da ispravno funkcioniše. Projekat VENOM će dodati kod za autonomiju šest F-16, sa pilotima u avionu kako bi se smanjio rizik.

skyborg
skyborg

Program se zasniva na prethodnim naporima kao što su Skyborg i X-62A VISTA, sa ciljem stvaranja jednog jezgra autonomnog motora koji se može koristiti na različitim platformama.

Vazduhoplovstvo SAD planira da koristi podatke tokom leta iz projekta Venom i drugih programa za razvoj sledeće generacije autonomije. Dok se Air Dominance sledeće generacije i prateći CCA (borbeni avioni sa posadom) posmatraju kao porodica sistema, Vazduhoplovstvo ne čeka da svi elementi budu gotovi pre nego što ih uvedu.

Budžet takođe predlaže pokretanje tima eksperimentalne operativne jedinice za razvoj taktike i procedura za uključivanje CCA u eskadrilu. Vazduhoplovstvo veruje da je ova tehnologija neophodna za održavanje superiornosti u vazduhu i vidi i izazove i mogućnosti u primeni NGAD porodice sistema.

vista x 62a na bazi f 16d block 30 peace marble ii
vista x 62a na bazi f-16d block 30 peace marble ii

Projekat će koštati skoro 50 miliona dolara, od čega će 47,4 miliona dolara biti namenjeno istraživanju i razvoju, dok će 2,5 miliona dolara otići na podršku nabavkama. USAF takođe planira da potroši između 17 i 19 miliona dolara godišnje na program od 2025. do 2028. godine.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version