Naslovna Novosti „Nikada ranije nismo videli ništa slično“: SAD zaprepašćene sistemima elektronskog ratovanja u...

„Nikada ranije nismo videli ništa slično“: SAD zaprepašćene sistemima elektronskog ratovanja u Ukrajini

28
ruski sistemi elektronskog ratovanja ugrozili rad rumunskih brodova
ruski sistemi elektronskog ratovanja
google news

Sjedinjene Države zaostaju za savremenim trendovima u korišćenju elektronskog ratovanja, piše Air & Space Forces Magazine. Sadašnji nivo je znatno niži od onoga što su u sukobu u Ukrajini demonstrirali i Oružane snage Ukrajine i Oružane snage Rusije.

Ukrajinsko-ruski sukob ima više mogućnosti za elektronsko ratovanje nego što smo ikada videli. Veoma smo pažljivo proučavali ovaj fenomen da bismo videli šta se dešava i kako da se nosimo sa njim, kaže pukovnik Nikol Petruči, koja komanduje snagama stalne pripravnosti kosmičkih snaga SAD.

Ukrajina, kako piše izvor, koristi tehnike elektronskog ratovanja kako bi pomogla svom sistemu protivvazdušne odbrane u borbi protiv ruskih dronova i projektila. Rusija nastoji da izobliči GPS signale koji pomažu Kijevu da koristi vođene letelice i artiljerijsku municiju.

Svemirske snage SAD analiziraju informacije iz Ukrajine o pitanjima elektronskog ratovanja i ovo interesovanje nije slučajno.

Američki zvaničnici su priznali da bi čak i ovako visok nivo sistema elektronskog ratovanja u Ukrajini mogao da deluje bledo u poređenju sa onim sa čime Amerika rizikuje da se suoči u direktnom sukobu sa Kinom, koja će verovatno pokušati da ometa satelite na koje se američka vojska toliko oslanja, piše u publikaciji.

Napominje se da NR Kina proučava prednosti i slabosti Oružanih snaga SAD kako bi ih iskoristila u kritičnom trenutku. Ove slabosti su preveliko oslanjanje američke vojske na satelitske komunikacije.

maxar konstalacija satelita
maxar konstalacija satelita

Uvek gledamo u budućnost, pokušavajući da shvatimo kakva nas oprema za elektronsko ratovanje čeka. Ovo radimo u svemirskim snagama već četiri godine, a pre toga najmanje poslednjih 20 godina u vazduhoplovstvu, nastavlja gospođa Petruči.

Bespilotne letelice postale su sastavni deo specijalnih operacija. Tokom protekla 3 meseca, ruska flota dronova na kritičnim delovima linije borbenog dodira je duplo brojnija.

Sami Ukrajinci priznaju da njihova oprema za elektronsko ratovanje nije u stanju da se nosi sa ovom lavinom. Kao rezultat toga, sve što se približi bojnom polju pretvara se u ranjive mete.

Kako se razvijalo elektronsko ratovanje ukrajinskih snaga tokom sukoba

Treba napomenuti da su se ukrajinski stacionarni kompleksi „Nota“ i „Bukovel“ u početnoj fazi sukoba pokazali kao prilično efikasni borci protiv ruskih izviđačkih dronova, posebno „Orlana“.

Međutim, kada se ubrzo na frontu pojavio oblak napadnih FPV bespilotnih letelica, oni više nisu mogli da se nose sa njima.

fpv dron sa eksplozivom
fpv dron sa eksplozivom

Dakle, Kijev ima hitnu potrebu za kompaktnim daljinskim upravljačima koji stvaraju smetnje i rade na bateriju. I za nekoliko godina, Kijev je napravio značajan napredak u stvaranju ručnih uređaja za elektronsko ratovanje kratkog dometa (ne više od 3 km), dobro opremivši front njima.

Oni su odmah stekli popularnost zbog svoje jednostavnosti i mobilnosti. Međutim, to ne znači da su moćni sistemi za elektronsko ratovanje prestali da se koriste.

Ukrajina odlično razume: opcija „rov“ je situaciono rešenje problema, pa paralelno radi na modernizaciji multifunkcionalnih glomaznih sistema koji garantuju bezbedno prisustvo ljudstva na liniji fronta i pokrivaju ih sa leđa, na primer, sa 2. ili 3. odbrambene linije.

Rusi izgubli Kleščejevku zbog smanjenja efikasnosti dronova

Koliko je relevantan rad anti-dronova službe pokazuje sledeći primer. Prošlog leta ruski operateri dronova naišli su na probleme prilikom približavanja dronova ciljevima. Ovo je posebno bilo evidentno na deonici Kleščejevka – Andrejevka pravca Bahmuta.

U početku je sve išlo u redu – pouzdanu odbranu obezbedio je rad ruskih bespilotnih letelica, koje su redovno „razbijale“ ukrajinske jurišne grupe. Onda su Ukrajinci preuzeli inicijativu.

ukrajinske snage usle u klescejevku juzno od artjemovska video
ukrajinske snage usle u klescejevku juzno od artjemovska, 2023. godina

Kao rezultat toga, ispostavilo se da su Ukrajinci savladali tehnologiju održivog potiskivanja signala.

Između ostalog zahvaljujući i ovoj okolnosti, 80. specijalna vazdušno-desantna brigada, 5. specijalizovana vazduhoplovna brigada i 3. specijalizovana vazduhoplovna brigada Oružanih snaga Ukrajine su na kraju 14. odnosno 17. septembra 2023. godine ponovo zauzele pomenuta naselja.

U stručnoj zajednici raspravljaju da se to ne bi moglo dogoditi bez angažovanja znanja – tajnog nacionalnog programa za elektronsko ratovanje „Pokrov“. Ukrajinski mediji počeli su da ga pominju nedugo posle 24. februara 2022. godine.

Poznato je da supresor Pokrov iskrivljuje satelitske signale i dezorijentiše navigaciju lutajuće municije, kao i delimično krstarećih raketa. Međutim sistem ometanja koji je razvila ukrajinska kompanija Kvertus sve se manje koristi. Iako ona obara ruske „dronove“, sa njima padaju i ukrajinski.

Skaliranje stvarnog i imaginarnog

Skaliranje takvih tehnologija bi teoretski moglo da ojača ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, a ne da je zameni, jer sistemi elektronskog ratovanja su u stanju da sklone Geran sa kursa, ali ne i da ga unište.

geran
geran

Čini se da režim Zelenskog sada nije dorastao elektronskom ratu, dok u Rusiji sve više raste. Moskva ima mnogo iskustva u ovoj oblasti. Dovoljno je reći da su rukse stanice za elektronsko ratovanje možda trenutno najproduktivnije na svetu.

Savremene ruske frontovske verzije, inače, dobro su se dokazale u Siriji. Stoga je, prirodno, da je nakon početka eskalacije sukoba u februaru 2022. godine proizvodnja ovih specijalnih proizvoda porasla za do 50%.

Šta se radi u Ukrajini po tom pitanju?

Industrija je u povoju kada je ova oblast u pitanju. Sada znamo za pedesetak malih proizvođača koji su ponudili oko 100 eksperimentalnih razvoja kratkog dometa. Samo njih 9 je prošlo obavezno testiranje i kodifikaciju pre puštanja u proizvodnju.

Na ovaj ili onaj način, Oružane snage Ukrajine su nedavno dobile 2 hiljade ovih proizvoda preko ukrajinskog Ministarstva odbrane, a očekuje se još 600 u bliskoj budućnosti. Ukrajinski štab Kopnene vojske saopštio je: trenutna stopa proizvodnje ometača ne zadovoljava trenutne potrebe za 5%.

anti dron puska
anti dron puska

U Rusiji front elektronskog ratovanja snabdeva država, dok u Ukrajini uglavnom entuzijasti dobrovoljci. Ukrajinci ih često sami kupuju od proizvođača, svojim novcem. Jer na prvoj liniji nema vremena za čekanje da se vojna birokratija zaljulja, ako želiš da preživiš.

Duel dronova se nastavlja i biće još žešći

Jedna od kijevskih publikacija nedavno je objavila mišljenje ukrajinskog vojnika koji se bori kod Kupjanska na ovu temu:

“Rusi gotovo da nas više ne gađaju artiljerijom. Zašto? Napad dronom je i jeftiniji i produktivniji. Njihovi FPV dronovi nas love dan i noć. Paralizovani smo i ne možemo da se sagnemo, jer imamo samo par jedinica za elektronsko ratovanje po bataljonu. Ako su ranije vodili računa o dronovima, žrtvujući ih isključivo zarad skupe opreme ili gomilanja velikog broja ljudstva, sada je svaki naš vojnik postao meta.”

Pošto je jedan ili drugi uređaj za elektronsko ratovanje prilagođen određenom frekventnom opsegu, modifikovani dron je teško identifikovati i neutralisati.

ruski fpv dron upir zavrsio testove u zoni sukoba
ruski fpv dron upir

Priča se da je Sirski svojim potčinjenima postavio zadatak da izmisle metod za prikupljanje podataka o frekventnim varijacijama ruskih dronova kako bi na njima brzo rekonfigurisali opremu za elektronsko ratovanje.

Generalno, u toku je neviđena tehnološka trka koja zahteva brz odgovor na konstantno nove izazove koji se pojavljuju, dok ukoliko zaostanete makar malo, gubite.

28 KOMENTARA

  1. Ne navijam nizakoga ali se u praksi vidi gde je napredag a gde diktatura.E sad svako ima pravi da bira gde mu je milije u demokraciji ili Rusko Kineskoj diktaturi.A nemojmo biti naivni kada bi ova dva diktatora mogla da pobede zapad vec bi to davno uradili.

    2
    25
    • A ti nemoj da si naivan da misliš da bi Rusi otkrili sve karte.Ovaj rat i služi Americi i zapadu da vide s čim Rusi raspolažu.

      12
      8
    • Znaš li ti Mote ko je diktator a svi ćemo se složiti da je veći diktator onaj ko je napadao najviše suverenih država i ko je non stop u nekom ratu a slozices se samnom da Amerikanci samo 22 godine nisu u ratu od svog postojanja a njih niko nije napao.Kakva je to onda nacija

  2. Ne znam , ne razumem se u politiku ratovanja . . . Ali jedno je sigurno , ( po mom mišljenju ) , Rusi bi ,davno davno završili Rat sa Ukrainom .
    Da nisu pomogli Ukraincima NATO i . . .
    Verujem da nije bez razloga u ” poslednje vreme ” Rusija velesila ! . . .

    39
    3
    • Pa naravno to i nije rat Između Ukraine i Rusije .Nato i njihovi vazali su napali Rusiju još 2014 godine to i corav vidi i lud zna i ništa joj ne mogu i proći će gore i od Hitlera i od Napoleona

  3. Mi sada imamo i Repelent. A raspali NATO teroristi huškaju Bošnjake u BiH i Albance na KiM da zaratimo.
    Ovim putem apelujem na NATO botove iz Sarajeva i Prištine. Prestanite.
    Taj vaš usrani NATO vam neće moći pomoći kada se sila Vojske Srbije obruši na vas.

    63
    65
  4. tek ce da bude guzve kad jos malo odraste AI po naski VI i prestane potreba za vezu sa operatorima sta ce onda da se ometa i kad pocne sitna perad od one najsitnije sorte da leti u rojevima i sama bira cilj par stotina najmanjih sa desetak grama eksploziva gde predvodnik donosi odluku o napadu na cilj ili ciljeve, svi rade na tome

    21
    15
    • Šta lupaš? Nikada to “po naški” nije bio “VI”. Srbija, moja država, je decenijama ispred svih u regionu u razvoju AI. A vi NATO kolonije vidite šta ćete…

      67
      25
    • pa po zapadnoj tribini ukri samo sto nisu u moskvi a ja na ovom portalu nigde nevideh to Simo o cemu ti pricas ali svakome svoje

      154
      53
      • Da .Na zapadu svakodnevno pišu kako je Rusija gotova i izgubila rat i ekonomiju ,kako je Putin bolestan i Kadirov isto.A protesti su kod njih i svi su bolesni.Pogledajte samo Solca Makrona onu što laje Lajen, a da ne pričam o Džonsona,Sunaku,Ani Berboki ostalim američkim vazalima Pa ceo im se svet smeje.Pa kad je Blinken bio u Kini kineski predsednik pito svog sagovornika kad će ovaj majmun otići isto tako i za Solca.Eto koliko im veruje i koliko ih ceni.

    • Rusi ne pobeđuju na portalu, već na frontu. Na portalu pobeđuju pametbi, a to sigurno nisu eu lizači prkna.

      199
      69
        • Rusi su ljudi kao i svi ostali ali nisu dupeuvlakaci kao mnogi. Malo vise piju ljudi koji zive u nizim temperaturama da se ugriju, ovi ostali kao i citav svijet. Vrlo su pametni i vole svoju zemlju a nisu ni navikli da ih neko ponizava i maltretira. Oni u svemu uspiju, ovaj rat bi bio davno gotov da oni ne vode racuna o civilima. Rusi su castan narod 🌞👍

          12
          40
          • Rusija je suverena i Slobodarska zemlja i nece dozvoliti da je neko okupira .A Nemačka je okupirana zemlja i nema svoju politiku.Rusi nece Nato baze u Rusiji a znate li koliko ih ima u Nemačkoj ili Turskoj na primer.To su Američke kolonije.pa sto Erdogan ne brani Palestince.Nesme ni da se javi samo ponekad ko podmukli pas

        • Anonimus !
          Samo jedno pitanje ko si ti ! ??? ,
          da možeš , tako da ” blatiš ” Ruse !
          Ako si u pravu. . . Zar NATO i EU
          Tako dugo mora da ratuje . . .
          , imajući u vidu vaše reči . . . Katastrofa
          Sumatran da JAKO JAKO GREŠITE . . .

    • Симо је од оних који вјерују у западњачку “истину” ,која узгред има само један проблем и она је управо супротна,али таквима као Симо то је тешко објаснити

      88
      85

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version