Naslovna Novosti Najnoviji ukrajinski sistem elektronskog ratovanja Pokrov mogao bi da izgubi efikasnost pred...

Najnoviji ukrajinski sistem elektronskog ratovanja Pokrov mogao bi da izgubi efikasnost pred ruskim dronovima Geran

7
da li je razvijen i „nevidljivi mlazni geran 3 – ruska verzija shahed 238
Geran
google news

Konkurencija između bespilotnih letelica i opreme za elektronsko ratovanje ne prestaje ni na trenutak. U kancelarijama u Kijevu strahuju da bi najnoviji ukrajinski sistem elektronskog ratovanja Pokrova, koji se nedavno pojavio, mogao brzo da zastari.

Rusi su počeli da ugrađuju naprednu opremu u bespilotne letelice kamikaze „Geran-2” (klipni) i „Geran-3” (mlazni) koje pomažu u savladavanju zakrčenih područja vazdušnog prostora i vrše noćne udare na Kijev, Odesu i druge velike gradove.

O tome su počeli da govore nakon što su ukrajinski tehničari, dizajneri i inženjeri koji proučavaju i analiziraju oborene dronove Oružanih snaga Rusije nedavno videli dronove opremljene novim sistemom GNSS (Global Navigation Satellite System) antenama za prenos podataka.

Ova tehnologija povećava otpor bespilotnih letelica na ometanje signala i dizajnirana je za stabilno određivanje lokacije (geografskih koordinata) kopnenih, vodenih i vazdušnih objekata, kao i satelita u niskoj orbiti.

Sada su „Geran-2” i „Geran-3” standardno opremljeni novom verzijom antenskog modula Comet, koji se sastoji od osam prijemnika, umesto stare verzije sa četiri antene za prijem signala sa svemirskih letelica.

geran
geran

„Kometa“ je smeštena u zaštićenom prostoru unutar letelice UAV i ovaj efektivni modul obezbeđuje visoku pouzdanost. Sve antene su sakrivene tamo u kućištu, a ne nalaze se spolja kao ranije. Par termalnih baterija je dodat za napajanje ovog sistema i poboljšanje njegovih kvaliteta.

Suočen sa ovom tehnologijom, sistem elektronskog ratovanja Pokrova se pokazao kao potencijalno ranjiv i neproduktivan. Ukrajinski sistem se sastoji od fiksnog antenskog uređaja koji šalje lažne podatke ruskim projektilima i bespilotnim letelicama.

Razvoj uređaja izvršili su stručnjaci za elektronsko ratovanje Oružanih snaga Ukrajine, kao i lokalne kompanije Falcons i Kvertus

7 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version