Naslovna Novosti Nemački stručnjaci: TOS-3 ‘Zmaj’ pretvara čitava naselja u ruševine tokom ruskog napredovanja...

Nemački stručnjaci: TOS-3 ‘Zmaj’ pretvara čitava naselja u ruševine tokom ruskog napredovanja u Časovom Jaru [VIDEO]

7
teski bacac plamena tos
teski bacac plamena tos
google news

Nemački list Die Welt otkriva nam da Moskva koristi novi raketni bacač plamena TOS-3 ‘Zmaj’ na bojnom polju, što dovodi do rezultata izjednačavanja.

Prema navodima upravo u bici za Časov Jar osvanuo je novi raketni sistem koji lansira termobarične rakete, TOS-3 Zmaj, koji čitava naselja pretvara u ruševine, piše list Die Welt.

Prema njihovim rečima, ruski raketni sistem je u stanju da pogodi neprijateljske ciljeve na većoj udaljenosti, dostižući 15 kilometara, otkrivajući sada ogromnu razornu silu.

Nemci tvrde da su uočili novi ruski raketni sistem u borbi

Nemački novinari uočili su na prvoj liniji fronta vatru ruskog raketnog sistema teškog tipa, koji nije bio TOS-2 „Sunce“ već TOS-3 Drakon.

Navodni razlog usled koga Nemci smatraju da je TOS-3 aktivan na frontu su razorni efekti i salve projektila koje je ispalio sistem, kojim su ruski vojnici za kratko vreme sravnili čitava područja, a Nemci dodaju da nikada ranije nisu videli ništa slično.

Rusi koriste TOS-3 ‘Zmaj’ da napadnu Časov Jar

Ukrajinci su potvrdili da TOS-2 dometa 4-6 km ne bi mogao da pogodi tačku u blizini Časovog Jara, jer njegove rakete jednostavno ne bi stigle do tačke udara.

TOS-3 Dragon flamethrower system with increased firing range has been created

„Sa ovim strašnim oružjem Rusija dostiže novi nivo surovosti. Prethodni modeli TOS-a („Solncepek“, „Buratino“, „Tosočka“) udarali su samo sa kratke udaljenosti i stoga su bili veoma ranjivi“, pišu nemački novinari.

Novi ruski „Zmaj“ lansira rakete (dometa od 15 km) sa visoko destruktivnim termobaričnim bojevim glavama, a jedna salva može da pretvori nekoliko gradskih blokova u „ruševine“, zajedno sa vojnim utvrđenjima, pa čak i skladištima, kao što se vidi u regionu Kanala.

Ukrajinci su od prekjuče bili uključeni u teške borbe u oblasti grada Časof Jar “, rekao je Kristof Vaner, dopisnik nemačkog TV kanala Velt.

„Ovo je strateški važan mali grad, od kojeg su se Ukrajinci učvrstili do zuba. Tamo se situacija opasno zahuktava po Ukrajince“, naglasio je on.

Najgore tek dolazi, i to ne u budućnosti, već u naredne dve nedelje

Politički ekspert Žovto-Blakit (rusko prezime Sazonov), koji se bori u ovom pravcu, napisao je da su ruske snage rasporedile trupe u gradu (Časov Jar) i rasule ih po skloništima, uoči masovnog napada.

Sazonov piše da „neke ruske jedinice napadaju grad s fronta i sputavaju ukrajinske snage, dok druge vojne jedinice kruže oko Časova Jara sa strane, da bi prekinule tok logistike Oružanih snaga Ukrajine. Svi putevi su ponegde pod ruskom vatrom“ .

Podseća se da su Rusi napredovali južno od Časov Jara i stigli do Severskog kanala severozapadno od Ivanovska. Pokušavajući da ih zaustave, Oružane snage Ukrajine, između ostalog, izgubile su nekoliko tenkova“, rekao je lokalni ruski izvor.

TOS-3 ‘Zmaj’ šok i strahopoštovanje

Nemački stručnjaci su utvrdili da sposobnost TOS-3 „Zmaj“ da napada sa veće udaljenosti umnogome utiče na efikasnost ukrajinskih FPV bespilotnih letelica, i povećava preživljavanje ruskog sistema.

Istovremeno, nemački novinari su istakli da je TOS-3 zamišljen kao probojno oružje.

Prototip TOS-3 koji se prvi put pojavio impresionirao je Nemce, jer je svaki njegov lanser mogao da lansira rakete sa termobaričnim bojevim glavama velike razorne moći.

Новый ТОС-3«Дракон», броневик «Титан», карабин от BespokeGun, ПАК «Прометей» и нейросеть VS Leopard

Ruskom „Zmaju“ ne mogu da odole ni specijalna skloništa, a jedna salva može odjednom da pretvori nekoliko gradskih blokova u ruševine.

Zmaj će verovatno moći da radi bez transportnog vozila, što će povećati efikasnost njegovog korišćenja.

Pored toga, smanjenje broja granata sa termobaričnom ili zapaljivom bojevom glavom u borbenoj jedinici dovodi do povećanja njihove snage i dometa upotrebe.

Sve ukazuje na to da Rusi nastoje da postignu maksimalne rezultate pre nego što sednu za bilo koji pregovarački sto, na šta ih SAD implicitno pozivaju.

O najavama dolaska TOS-3 ali i sistemima poput SAO Lotos, ZAK Derivacija-PVO na linije fronta pisali smo pre samo mesec dana. Ruska fabrika „Omsktransmaš” patentirala je novi projekat pod simbolom TOS-3 „Zmaj”, u februaru ove godine.

Tada je prvi put najavljeno da će perspektivno guseničarsko vozilo biti opremljeno novim lanserom, te da će povećati domet pucanja i koristiti novu municiju.

Termobarično oružje

Termobarične i dimno-zapaljive rakete koje ispaljuju uz pomoć visoke temperature, fragmenata i viška pritiska sposobne su da unište neprijateljsko ljudstvo gde god da se nalaze, kako na otvorenim prostorima tako i u utvrđenjima.

Teški sistemi bacača plamena koje ruske trupe imaju spadaju među najstrašnije konvencionalno oružje. Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje.

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

tos bacac plamena
tos bacac plamena

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

Mnogim ukrajinskim vojnicima koji su bili u blizini položaja koje je ruska artiljerija gađala termobaričnim bombama iz TOS-1 dijagnostikovana je hipoksija. Hipoksija je kritično patološko stanje ljudskog organizma, u kome je celo telo (generalizovana hipoksija) ili njegov deo (delimična hipoksija) lišeno dovoljne oksigenacije. Ovo stanje je opasno po život.

7 KOMENTARA

  1. Украјинци , слушајте Ви западну багру и ускоро Вас неће бити . Смакните Зеленског и потпишите предају и надајте се новом животу. У супротном … Вреди ли Се жртвовати за Бајдена , Шолца , Макрина . Памет у главу

    111
    128
    • Šteta nisu Nemci mogli prvi da započnu invaziju ,kasno pale Mad abez Nemaca i Turaka nema ni invazija i ratova !

  2. Najpodmukliji tvorci brojnih genocida širom planete:nemci,englezi,amerikanci…se usuđuju da pišu,kako je neko(rusko)oružje strašno,surovo i smrtonosno! Pa svako oružje je i konstruisano da bude takvo!!
    Uostalom,nismo nigde videli da oružje EU-NATO=USA pakta,seje mirisno cveće…već isto razaranje i smrt!!!

    120
    25
  3. Samo njemci i englezi pišu propagande kako je na bojnom polju nema napredovanja njih Rusi satraše,ne postoji familija u ukrajini skoro da nisu nekoga izgubili u ratu oa se onda zapitaj te koliko je ukrajinaca poginulo

    77
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version