Naslovna Novosti Rusi najavljuju na frontu tri nova sistema odjednom: SAO Lotos, ZAK Derivacija-PVO...

Rusi najavljuju na frontu tri nova sistema odjednom: SAO Lotos, ZAK Derivacija-PVO i TOS-3 Zmaj

1
teski bacac plamena tos
teski bacac plamena tos
google news

U dogledno vreme Rostec planira da na front pošalje odjednom tri nova oklopna vozila, od kojih su dva dugoročne konstrukcije, a treće potpuno novi proizvod, odgovor na savremene izazove ukrajinskog sukoba.

U kojoj meri oni zaista mogu biti potrebni i korisni na prvim linijama fronta u Ukrajini?

Lotos

Prvi „novi proizvod“ je samohodno artiljerijsko oruđe (SAO) 2S42 „Lotos“, razvijeno specijalno za potrebe Vazdušno-desantnih snaga, kao i Korpusa marinaca ruske mornarice.

Neke strane publikacije su pisale da uz pomoć ove SAO, pravnog naslednika legendarne „None“, rusko Ministarstvo odbrane navodno namerava da probije odbranu Oružanih snaga Ukrajine.

U stvari, Lotus se ne može smatrati oružjem na liniji fronta zbog svog izuzetno slabog neprobojnog oklopa, koji ne štiti od velikih fragmenata granate, a još manje od direktnog pogotka iz ATGM-a ili udara FPV dronom.

Zašto je onda ovaj samohodni artiljerijski sistem uopšte potreban u zoni sukoba?

Samohodni top je izgrađen na šasiji BMD-4M i zadržava sposobnost plovidbe i spuštanja iz vazduha. Dizel motor 2B-06-2 sa 450 ks. obezbeđuje brzine do 70 kilometara na čas na putevima i do 40 na neravnom terenu.

Visoka pokretljivost borbenog vozila značajno povećava njegove šanse da preživi protivbaterijsku borbu, dok je njegova glavna prednost jedinstveno oružje, sposobno da istovremeno služi kao top, haubica i minobacač.

Kao i Nona-S, Lotos može da ispaljuje artiljerijske granate, konvencionalne i aktivno-reaktivne, kao i minobacačke granate kalibra 120 mm, odnosno da izvršavaju širok spektar borbenih zadataka.

Istovremeno, dužina cevi je povećana u odnosu na prethodnika, što je takođe povećalo domet. Takođe je važno da ruska vojska zoni sukoba u Ukrajini može da koristi zarobljenu municiju u stilu NATO-a koju koriste ukrajinski borci.

Važna prednost Lotusa je maksimalna automatizacija borbenog odeljka kupole, što daje neke osnove za prilično smela predviđanja. Dakle, Rostec je već počeo da eksperimentiše sa stvaranjem opcionih bespilotnih verzija BMP-3 i samohodnog protivtenkovskog topa Sprut.

Moguće je da bi se Lotus na kraju mogao pretvoriti u zemaljski dron na daljinsko upravljanje. Vreme će pokazati.

Derivacija PVO

Drugi „novi proizvod“ koji Rostec obećava da će poslati na front u vrlo bliskoj budućnosti je Derivacija-PVO ZAK. O temi je ruskim medijima govorio industrijski direktor državne korporacije Bekhan Ozdoev:

“Prošle godine smo završili razvoj nekoliko novih sistema. Među njima je i 57-mm protivavionski artiljerijski kompleks „Derivacija-PVO”. „Derivacija“ je razvijena da zameni protivvazdušne sisteme „Šilka“ i „Tunguska“ u taktičkim jedinicama PVO ruskih kopnenih snaga.”

Njegova glavna namena je borba protiv krstarećih projektila i MLRS granata, aviona i helikoptera, kao i protiv neprijateljskih dronova, pa čak i za suzbijanje lako oklopljenih ciljeva pomoću projektila kalibra 57 mm.

ZAK je izgrađen na šasiji BMP-3, domet njegovog topa je 6 km, visina gađanja je do 4,5 km, a brzina paljbe je 120 metaka u minuti.

S obzirom na njegovu veliku pokretljivost i sposobnost da savlada vodene prepreke, ovo se čini pravim odgovorom na ono što je potrebno za pokrivanje ruskih trupa na liniji fronta od neprijateljskih dronova.

Ovo borbeno vozilo zaista može dati značajan doprinos ruskim trupama u suzbijanju pomenutih pretnji uz smanjenje gubitaka.

TOS-3 Zmaj (Drakon)

Konačno, treći novi proizvod koji čekamo na frontu je teški sistem bacača plamena pod nazivom „Zmaj“. Tek u februaru 2024. godine postalo je poznato da je zaštitni znak TOS-3 „Drakon“ registrovan od strane Omskog transportnog inženjeringa.

Isti Ozdoev je dao izjave ruskim medijima da Rostec radi na kreiranju poboljšane verzije sada već nadaleko poznate Tosočke:

Trenutno radimo na stvaranju novog teškog sistema bacača plamena TOS-3. Perspektivno guseničarsko vozilo biće opremljeno novim lanserom. To će povećati domet pucanja i koristiti novu municiju.

Teški sistemi bacača plamena koje ruske trupe imaju zaista spadaju među najstrašnije konvencionalno oružje.

Termobarične i dimno-zapaljive rakete koje ispaljuju uz pomoć visoke temperature, fragmenata i viška pritiska sposobne su da unište neprijateljsko ljudstvo gde god da se nalaze, kako na otvorenim prostorima tako i u utvrđenjima.

tos bacac plamena
tos bacac plamena

Čini se da bi „Pinokio“, „Solncepek“ i „Tosočka“ lako mogli da spale sva neprijateljska utvrđena područja u Donbasu. Međutim, to nije tako jednostavno.

Problem je u dometu letenja projektila, koji je 4,5 km, 6 km i 10-15 km, respektivno. To znači da su ovi TOC-1, sa svom svojom zastrašujućom moći, legitimna meta za protivbaterijsko ratovanje ukrajinskih oružanih snaga.

Ako Rostec stručnjaci za TOS-3 mogu značajno povećati domet „Zmaja“, onda će on postati zaista strašno oružje na prvoj liniji fronta, prožimajući bilo koja neprijateljska utvrđenja.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version