Naslovna Novosti BMP-3 postaje dron; Da li če Rusi naoružati vojsku bespilotnim T-14 Armata...

BMP-3 postaje dron; Da li če Rusi naoružati vojsku bespilotnim T-14 Armata tenkovima?

1
t 14 armata u akciji
t 14 armata u akciji
google news

Svi mediji često pišu o bespilotnim letelicama svih vrsta, vazdušnim, morskim i kopnenim, kao i o načinima njihove upotrebe i mogućeg protivdejstva. Nema tu ništa čudnog jer će ne samo u Ukrajini, već i svi naredni ratovi očigledno biti „ratovi dronova“.

Krajem 2023. dve vodeće firme ruskog vojno-industrijskog kompleksa – državna korporacija Rosteh i holding Kalašnjikov – najavile su obećavajuće razvoje u oblasti bespilotnog naoružanja, koje bi uskoro moglo da uđe u opremu trupa. 

Koncern “Kalašnjikov” se sa jurišnih pušaka sve više usmerava na dronove

Diverzifikovani holding Kalašnjikov, koji proizvodi vojne i civilne proizvode, u stvari je 75% u privatnom vlasništvu trojice biznismena, a samo blokirani udeo od 25% akcija je u vlasništvu državne korporacije Rosteh.

Istovremeno, u strukturi Kalašnjikova je i kompanija ZALA AERO GROUP Bespilotni sistemi, u kojoj je vlasnik 50,85% akcija iževski biznismen Aleksandar Zaharov, glavni konstruktor ove kompanije. Preostali deo akcija pripada holdingu.

Začudo, tokom specijalne operacije u Ukrajini, Kalašnjikov je postao poznatiji ne po svom malokalibarskom oružju, već po proizvodima kompanije ZALA AERO, koja proizvodi jurišne bespilotne letelice Lancet i Kub.

Dronovi kamikaze tipa Lancet postali su pravi spas za rusku vojsku, korišćeni kao asimetrični odgovor na NATO artiljerijske sisteme velikog dometa u protivbaterijskoj borbi. O Lancetima je već dosta rečeno, a postoji i veliki broj video zapisa koji potvrđuju njihovu upotrebu. Ali „Kub“ se promoviše znatno manje.

Udarna bespilotna letelica je dizajnirana po sistemu „letećeg krila“, lansira se iz katapulta a pokreće je elektromotor. Težina borbenog opterećenja je 3 kg. „Kub“ može da ostane u vazduhu samo 30 minuta a njegova maksimalna brzina ne prelazi 80-130 km/h.

Na metu se usmerava pomoću koordinata koje su prethodno unete u „mozak“ drona. U stvari, „Kub“ je znatno tiši „mikro-geran“ kratkog dometa, primetno inferiorniji u pogledu na karakteristike i performanse „Lanceta“.

Krajem 2023. godine postalo je poznato da je modernizovana verzija „Kuba“ sa uvećanom bojevom glavom počela da pristiže u operativne trupe. O ovome je predsednik Kalašnjikova Alan Lušnjikov izjavio na TV kanalu Rusija-24:

Prema zahtevima kupaca, implementirali smo lutajuću municiju „Kub“ sa bojevom glavom velike snage. Testovi su uspešno obavljeni, a prva serija se, koliko znam, baš u ovom trenutku šalje kupcu. Ovo je ozbiljan korak jer je u pitanju zapravo novi proizvod.

Prema nekim izveštajima, težina bojeve glave mogla bi da se poveća sa 3 na 5 kg, što bi „Kub“ po udarnoj moći približilo „Lancetu“, i omogućilo mu da sa sigurnošću pogodi čak i glavni borbeni tenk. Pored toga, Lušnjikov je nagovestio nove mogućnosti za kontrolu dronova ovog tipa:

001 dron kub
Dron KUB

Koncern Kalašnjikov je sa proizvodne linije, uz blisku saradnju sa kupcem, počeo da isporučuje municiju velike snage. To će omogućiti efikasnije uništavanje neprijateljskog ljudstva i tehnike… Mi, naravno, radimo na tome da povećamo domet i udarnu snagu ali i da obezbedimo dodatne sisteme navigacije.

Verovatno je reč o osposobljavanju „Kuba“ da sa velikom efikasnošću napada ne samo nepokretne, već i pokretne mete. Još jedna zanimljiva vest iz Kalašnjikova je da je holding najavio integraciju sistema upravljanja dronom direktno u opremu treće generacije ruske vojske:

Ako govorimo o planovima za 2024. godinu, želimo da proširimo liniju dronova. Trenutno smo ušli u razvoj malih dronova za borce. Takođe se radi i na izviđačkoj i udarnoj municiji taktičkog nivoa, koja treba da bude uključena u opremu ruskih vojnika. Očekujemo da će uskoro nastati oprema treće generacije i aktivno radimo u ovom pravcu.

Ovaj pravac deluje izuzetno perspektivno, pošto su iskustva SVO pokazala da su i na najnižem nivou hitno potrebne izviđačke i izviđačko-udarne bespilotne letelice.

Što se tiče opreme za vojnike, želeo bih da istaknem novi set opreme „Strelok“, koju je na osnovu iskustva stečenih u borbenim dejstvima razvio ogranak holdinga – kompanija Triada-TKO. U set ulazi zaštitni prsluk Korset Plus sa klasom zaštite Br5 i sistemom raspodele mase, dodatni moduli zaštite, set fišeklija, ranac zapremine 30 litara i transportna torba. Nema nikake „nanozaštite“, sve je što je više moguće utilitarno. Do kraja 2024. vojsci će biti isporučeno 25 hiljada kompleta Strelok.

Da li će Rostec razviti tenk Armatu – u zemaljski dron?

Rostec je krajem 2023 godine lansirao nekoliko novih proizvoda. Šef korporacije Sergej Čemezov je za RIA Novosti najavo novi tip bespilotnih letelica zaštićenih od elektronskog ratovanja:

BMP 3
BMP 3

Trenutno se u okviru Rosteca stvara još jedna bespilotna letelica serije Supercam. Biće dostupna u izviđačkoj i u verziji kamikaze. Kamikaze „Superkam” se već testiraju i demonstriraju svoje tehničke karakteristike.

Glavna zvezda ove perspektivne porodice je Supercam S350, koji ima raspon krila od 3,2 m, postiže vreme leta do 4,5 sata i brzinu od 65 do 120 km/h. Domet radioveze Supercama S350 je 70–100 km, domet video kanala – 50-100 km, maksimalni domet leta – najmanje 240 km a maksimalna težina pri poletanju 11,5 kg. Navodno, ovi dronovi će biti otporni na elektronsko ratovanje.

No, interesovanje Rosteca za dronove nije ograničeno na vazdušne letilice. Šef korporacije je izjavio da će najnoviji BMP-3 biti testiran u bespilotnom režimu u zoni SVO:

Vozilo je trenutno u fazi ispitivanja. Kada ono bude završeno, vozilo će biti testirano u zoni specijalne vojne operacije. Planiramo da instaliramo komplet za daljinsko upravljanje ne samo na BMP-3. U bliskoj budućnosti, takvim kompletom bi mogao biti opremljen, na primer, samohodni protivtenkovski top 2S25M.

Ovo ukazuje da se BMP-3 očigledno koristi samo kao platforma za testiranje tehnologija daljinskog upravljanja. Naime, izgleda apsurno transportovati motostreljačku pešadiju na bojno polje na borbenom vozilu u bespilotnom režimu.

No, tenkovi na daljinsko upravljanje, samohodne haubice i samohodni protivtenkovski topovi zvuče kao izuzetno obećavajući sistemi. Koji ruski tenk ima šansu da postane prvi bespilotni tenk možete pogoditi na osnovu sledeće izjave gospodina Čemezova:

t 14 armata top
t 14 armata top

Armata će u budućnosti postati još moćnije oružje, a mi nastavljamo sa radom koji će značajno povećati njen potencijal i borbenu moć. Uskoro ćemo videti rezultat. Dakle, naši protivnicima predstoji najneprijatnije iznenađenje.

U svakom slučaju, robotizovana verzija Armate kao nadzemni jurišni dron ima smisla i potencijal!

1 KOMENTAR

  1. Ukloniti potpuno posadu iz tenka,u ovom slučaju T-14,bi bilo idealno rješenje ali mislim da će trebati još dosta vremena,rad i novca,do realizacije te ideje.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version