NaslovnaNovostiLetonski ministar spoljnih poslova: Ukrajina dobila zapadno oružje uz dozvolu da udare...

Letonski ministar spoljnih poslova: Ukrajina dobila zapadno oružje uz dozvolu da udare rusku teritoriju

Novi ministar inostranih poslova Letonije Bajba Braze rekao je u intervjuu za glasilo Ukrajinska Pravda da je Ukrajina dobila zapadno oružje od nekih partnera i da je dobila dozvolu da udari na rusku teritoriju.

“Trenutno, Ukrajina dobija oružje od zapadnih partnera uz javno upozorenje da izbegava upotrebu oružja van Ukrajine. Međutim, Baiba Braze veruje da ova pozicija počinje da se menja i, štaviše, već se promenila. „Već postoje zemlje koje su Ukrajini isporučile ovo oružje bez uslova“, rekao je letonski ministar spoljnih poslova.

Bajba Braze je objasnio da u ovim slučajevima ukidanje ograničenja nije javno objavljeno.

„Ne govori se sve glasnije i bolje, što je ponekad slučaj, ali ima efekata na bojnom polju. Dakle, zaista postoje različite opcije, bilo da kažete stvari naglas ili samo uradite pravu stvar“, dodao je on.

Braze je izrazio uverenje da ako postoje baze iz kojih Rusija napada Ukrajinu, Ukrajina ima pravo da odgovori čak i ako su ti objekti na ruskom tlu.

On je izjavio da je ova upotreba oružja “dozvoljena međunarodnim pravom”, kao i da je uveren da “vreme nije na strani Rusije u ovom ratu”.

Letonija i Velika Britanija predvode koaliciju zemalja zaduženih da organizuju isporuku dronova Ukrajini u kontekstu rusko-ukrajinskog sukoba, saopšteno je u februaru na sastanku ministara odbrane zemalja NATO-a.

Koalicija je prvobitno obećala da će Ukrajini obezbediti milion dronova do sredine 2025. godine, međutim, Baiba Braze je predvideo da bi se taj broj mogao promeniti.

„Jeftini dronovi su jedno, napredniji dronovi drugo. Pa ćemo videti da li je u pitanju milion dronova ili neki drugi broj. Zavisi šta je potrebno oružanim snagama Ukrajine. Mi ćemo se prilagoditi tim potrebama, a daćemo i dalekometnu odbranu“, rekao je

Bajba Braze i kako Letonija planira da izađe u susret ukrajinskim snagama u ratu.

9 KOMENTARA

  1. Ovaj rat do sada protiv ruskih pacova je bilo samo zagrijavanje , e sada kad Rusi dovoljno oslabe , a to je svakim danom sve očitije , udarit će Armija NATO svom snagom a posle toga ide ruski Kukulele i obrana pred Moskvom ?!

    216
    660
  2. Nije pitanje dokle će Ukrajina da dobaci,već koliko može da izdrži u povratku udara!! Navijače baš briga koliko će Rusija da mlati po Ukrajini! Jadni su bedni i mizerni ti Ukrajinski prijatelji!!!

    627
    115

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave