NaslovnaNovostiRuske LMUR rakete pogodile 18 ukrajinskih vojnih ciljeva tokom prošlog meseca

Ruske LMUR rakete pogodile 18 ukrajinskih vojnih ciljeva tokom prošlog meseca [VIDEO]

Ruski jurišni helikopteri su tokom aprila pogodili 18 ciljeva kijevskih snaga koristeći laku multifunkcionalnu raketu (LMUR), koja je takođe poznata kao Izdelije 305.

Različiti ruski izvori vesti objavili su video-snimke koji pokazuju precizne raketne udare u aprilu mesecu.

Šest udara bilo je usmereno na položaje ukrajinskih snaga, uključujući jedan na kome je bio sakriven neidentifikovan sistem PVO, u naselju Malinovka i njegovoj periferiji u pravcu Zaporožja.

Deset drugih udara pogodilo je četiri hangara u naselju Odradokamijanka, kao i dva položaja u naselju Lvove i četiri druga u blizini naselja Sadove, Havrilivka, Tjahinka i Ivanivka u pravcu Hersona.

Dva preostala udara bila su usmerena na položaj u naselju Makijevka u pravcu Donjecka i kulu opremljenu terminalom Starlink i drugim komunikacionim sistemima u naselju Černeščina u pravcu Harkova.

LMUR rakete ukratko

LMUR je posebno razvio Konstruktorski biro za mašinstvo Kolomna za nadograđene jurišne helikoptere Mi-28NM i Ka-52M. Može se lansirati i iz helikoptera specijalnih snaga Mi-8MNP-2.

LMUR opšte poznata kao laka višenamenska vođena raketa (Легкая многоцелевая управляемая ракета) , je najnovije i najnaprednije rusko protivoklopno oružje koje se koristi pomoću helikoptera.

Raketa je opremljena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a, optičkim termovizijskim tragačem za navođenje i dvosmernom obezbeđenom vezom za prenos podataka. Ova veza prenosi sliku sa termovizijskog tragača rakete do pilotske kabine dok se približava meti, a uputstva za navođenje se zatim šalju nazad u projektil.

Maksimalni domet rakete je oko 15 kilometara. Naoružana je visokoeksplozivnom bojevom glavom težine 25 kg. Nagađa se da cena jedne rakete LMUR iznosi 14 miliona rubalja.

Raketa je dvostruko teža od konvencionalnije ruske navođene antitenkovske municije lansirane iz helikoptera. Takođe, raketa ima domet do 15 kilometara, što je duplo više od prethodnih ruskih protivtenkovskih raketa.

LMUR se može koristiti u dva različita režima. U prvom, cilj je označen od strane operatera pre lansiranja, a helikopter-nosač može da se okrene odmah nakon lansiranja rakete.

mi 28nm sa lmur 305e raketom
mi 28nm sa lmur 305e raketom

U drugom režimu, raketa se lansira bez obeležavanja cilja. Prvo leti u njegovom pravcu, koristeći inercijalno navođenje sa satelitskom navigacijom koja obezbeđuje korekcije. Slika sa tragača se prenosi nazad u helikopter preko sistema za prenos podataka, nazvanog AS-BPLA. Operater može da odabere cilj i promeni ga dok projektil leti ka njegovom području.

Ruski jurišni helikopteri koriste rakete LMUR protiv ukrajinskih snaga od početka takozvane specijalne operacije u Ukrajini pre više od dve godine a tvrde da to čine sa velikim uspehom. Broj dokumentovanih udara porastao je u poslednjih nekoliko meseci.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave