NaslovnaNovostiAlarmantno kretanje na frontu: Rusi sa juga prebacuju delove 76. jurišne divizije...

Alarmantno kretanje na frontu: Rusi sa juga prebacuju delove 76. jurišne divizije na Istočni front; Ukrajinska 67. brigada rasformirana?

Ruske trupe kreće na front u Ukrajini, gde njihove oružane snage napreduju u više pravaca.

Situacija na frontu nije nimalo pozitivna za Ukrajinu, posebno na Istoku, gde ruska armija napreduje, u više pravaca.

Ni južnije stvari nisu pozitivne. Ruske trupe ponovo su zauzele grad Rabotino, koji su Ukrajinci oslobodili u avgustu 2023. Grad je izuzetno bitna strateška tačka za Južni front.

Međutim, izgleda da Rusi imaju planove na istoku, gde je nekoliko vojnih eksperata istaklo da Ruska Federacija priprema veliku ofanzivu ovog leta.

U tom kontekstu, “Institut za proučavanje rata” (ISW) iz Vašingtona, na koji se poziva ukrajinsko glasilo Pravda, u nedavnom izveštaju pokazuje da bi ruska armija mogla da prebaci delove 76. vazdušno-desantne jurišne divizije i 7. vazdušno-desantne jurišne divizije iz regiona Zaporožja na Istok.

ISW još nije potvrdio informaciju o ruskom pomeranju na front, ali ističe da bi ovakvo preraspoređivanje trebalo “pažljivo pratiti narednih dana”.

Izveštaj istraživačkog centra pokazuje da se ruske snage najverovatnije spremaju da intenziviraju ofanzivne operacije na istoku gde vrši sve veći pritisak na ukrajinske odbrambene snage.

Izgleda da se Moskva fokusira na istočnu Ukrajinu gde se ubrzavaju ofanzivne operacije u regionu Donjecka.

Prema tvrdnjama iz Vašingtona, Rusija pokušava da iskoristi ranjivost Ukrajine u kontekstu u kojem je ovih dana deblokirana američka vojna pomoć, ali će biti potrebno neko vreme da se to oseti na frontu.

Treba napomenuti da se 76. vazdušno-desantna divizija iskrcala oko Kijeva u prvim nedeljama rata.

vdv na aerodromu antonov
vdv na aerodromu antonov

Nakon povlačenja iz severno-centralne oblasti ​​Ukrajina, divizija opremljena možda i najboljim naoružanjem (tenkovima T-90, T-72 i borbenim vozilima BMP-2,3) prešla je na istočni front.

Šest meseci kasnije, u avgustu 2022, 76. divizija je privremeno premestila nekoliko bataljona u Hersonsku oblast na jugu Ukrajine u neuspelom pokušaju da zaustavi ukrajinsku kontraofanzivu u jesen 2022. odakle su se povukli između ostalog usled rizika od rušenja brane, koja se kasnije i dogodila.

Ukrajina je potom zauzela desnu obalu reke Dnjepar.

Rasformirana 67. brigada Oružanih snaga Ukrajine?

U okviru borbi na istočnom frontu ruske trupe nanele su poraz 67. brigadi Oružanih snaga Ukrajine. Prema rečima jednog od ukrajinskih oficira u intervjuu za Asošijeted pres, brigada je izgubila sve komandante jedinica, što zapravo znači gubitak borbene efikasnosti.

Situacija u 67. brigadi se pogoršala do te mere da je pre nekoliko dana komanda Oružanih snaga Ukrajine objavila navodnu potrebu za njenom rasformiranjem zbog masovnog egzodusa i problema sa disciplinom.

Disbalas između „prijatelja“ i „neprijatelja“, koje je brigada nazvala „pikseli“, dovela je do toga da su potonji bačeni u borbu bez odgovarajuće obuke i podrške, što je značajno povećalo gubitke među vojnicima, pišu ruski izvori vesti. Prema tvrdnjama ruskih izvora, prethodno je ova brigada odbila da drži Časov Jar.

Ovaj poraz nije jedini za koji se pročulo poslednjih dana. Slične poruke, ali neproverene, stigle su i iz 115. brigade Oružanih snaga Ukrajine, koja je takođe naišla na ozbiljne probleme kod Očeretina u pravcu Avdijevke.

47. mehanizovana brigada oruzanih snaga ukrajine magura
47. mehanizovana brigada oruzanih snaga ukrajine magura

Sa druge strane činjenica jeste da je ukrajinska 47. brigada izgubila značajnu količinu vojne opreme, uključujući do 40 oklopnih transportera M2A2 Bredli ODS-SA i minimum 5 tenkova M1A1SA Abrams u istom pravcu.

U strukturi ukrajinskih oružanih snaga dešavaju se navodno značajne promene, kako u pogledu preformatiranja jedinica, tako i u pogledu unutrašnjih sukoba.

Posebno su vredne pažnje najnovije vesti u vezi sa 126. brigadom, koja je počela da ulazi u sastav 30. korpusa marinaca, što je nagovestilo niz promena u vojnoj strukturi zemlje.

8 KOMENTARA

  1. Мало ме боде у очи да су Руси заузели Работино које су Украјинци ослободили, писци би требало да буду неутрални, не треба да навијају за једне или друге.

    12
    3
      • Ја сам добронамерно предложио да писци овог канала буду неутрални у неким изјавама, дали вијести преузимају или сами праве незнам. Весељине сине незнам на које ти писце мислиш али предложио бих ти мало културе у изражавању, ниси у кући већ у јавном простору.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave